mhamdiguner@hotmail.com
KURBAN MI SILA-İ RAHİM Mİ?
27 Temmuz 2020 08:39:24
Günerle Cuma Sohbetleri
Önümüzde Kurban bayramı var, dolayısıyla da kurbanlar kesilecek inşallah. Sadece ondan bahsetmemizi bekleyebilirsiniz ancak har yıl bu yapılıyor. Ben de tüm Kurban mevsimlerinde kurbanın vacip olduğunu, onun psikoyal veya psişik faydalarını hep anlattım. Bununla beraber müftülük görevini aldıktan sonra belki de İlahiyat lisansının açtığı ufkumla diğer zamanlarda yaptığım vaazlara ilaveten kurban arifesinde Sıla-i rahimden de bahsetmeyi gerekli buldum. İkiyüz civarındaki vaaz ve irşat zarflarımın arasında sıla-i rahim isimlisini elime alarak bir kısmını basında yayınlamayı gerekli gördüm.
Kurban kesmek mali durumu yerinde olan her Müslümana vacip iken sıla-i rahim (akraba), yani mahrem ziyareti fakir zengin her Müslümana farz edilmiştir. Kur’an-ı kerimin sayılı yerlerinde sıla-ı rahim övülmekte, emredilmekte ve bu irtibatın kesilmesi ise yerilmekte, hatta akrabasıyla (çok yakınlarıyla), yani baba, anne, dede ve nine, dayı-teyze, amca-hala, yeğen ve torunlar ile irtibatını kesenler tehdit edilmektedir.
Ra’d suresi 19-21. Ayetinde “Ancak akıl (veya gönül) sahipleri tezekkür eder (gerçekleri hatırlar, kendine gelir, şahsiyet kazanır) ki bunlar Allah’a verdikleri sözü yerine getirir, antlaşmalarını bozmaz ve Allah’ın ulaşılmasını emrettiklerine ulaşır ve Rablerini darıltmaktan çekinir, hesabın kötüsünden korkarlar” uyarısı yapılmaktadır.
Her Müslümanın evinde bulunması gereken Riyadussalihin adlı hadis kitabında ise Peygamberimizin (sas): Allah’a ve ahiret gününe inanan (geciktirmeden) mahremine ulaşsın; Allah’a ve ahiret gününe inanan iyilik, hayır konuşsun veya sussun” buyurduğu bildirilmektedir. Yine aynı kitapta Efendimizin: “Kim rızkının genişletilmesini ve ecelinin tehir edilmesini seviyorsa mahremine ulaşsın” emrini verdiği nakledilmektedir. Bu konuda birçok hadis vardır.
Dini durum böyle iken birçok Müslüman akraba ziyaretini ihmal ediyor. “Niçin gelmedin ve niçin gitmedin” denilince de imkanım yok cevabını vermektedir. İşte bu asla kabul edilir bir mazeret değildir.
Eğer bir Müslüman uzakta olduğu için mahremlerini ziyarete gitme imkanı yoksa o kimse kurban kesmekle mükellef değildir. Kurban kestiği halde mahremini ziyarete gitmeyen kişi sorumludur. Yüce Allah “Kurban kesmek vacip olduğu halde onu yaptın da farz olan sıla-i rahmi niçin yapmadın? Diye sorarsa ne cevap verecektir?
Zengin bir Müslüman dahi “yıllardır, hatta aylardır annemi, babamı veya kardeşimi veya dedemi, ninemi veya torunum göremedim” deyip de arefe gününden çıkıp 90 km. veya daha uzak yere giderse kurban kesmesine gerek yoktur. Çünkü Kurbanın vacip olması şartları arasında mukim olmak da vardır. Yani seferde olan Müslüman kurban kesmekle mükellef değildir.
Aslında yeğenler, torunlar amca, dayı, teyze, amca ve hala veya torunlar dede ve ninelerini ziyarete gitmelidir; ama eğer durumları iyi değilse uzak mesafedeki yakınlarını ziyaret ettikleri takdirde mali sıkıntıya düşeceklerse onları dayı ve teyzeleri veya amca ve halaları, hatta dede ve nineleri (tabii ki müsait iseler) ziyarete gitmelidir.
Evet… kurban önemlidir ve dünkü yazımda onun PSikoyal (psişik) ve sosyal faydalarını anlattım. Ama sıla-ı rahim daha önemlidir. Sadaka belayı def edip ömrü uzattığı gibi sıla-i rahim de belaları defedip ömrü uzatır.
Sıla-i rahim akraba arasında kaynaşmayı da sağlar ve beraberlik ruhunu güçlendirir. Akrabaları kaynaşan toplumlar da kaynaşır ve böylece Müslümanların oluşturduğu millet, hatta ümmet kaynaşır; dinsizlere karşı güçlü duruma geçerler.
Bu düşüncelerle Kurban ve bayramlarınızın mübarek olmasını ve sıla-i rahim için yapacağınız yolculuğun selametle geçmesini dilerim. Hoşça kalınız.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com