mhamdiguner@hotmail.com
GECE NAMAZININ FAZİLETİ VE SAĞLIĞIMIZA KATKISI
06 Mart 2020 09:08:08
Günerle Cuma Sohbetleri
Secde suresinin 15, 16 ve 17.ayetlerinde Yüce Mevlamız: “Bizim (ayetlerimiz) hatırlatıldığı zaman onlara boyun bükenler, Rablarını överek tesbih edenler (kusursuz olduğunu ifade edenler) ve kendilerini büyük görmeyenler ancak bizim ayetlerimize inanır. Onların yan tarafları yataklarından uzaklaşır, onlar korkarak ve umarak Rablerine dua eder ve onlara verdiğimiz rızıklarından nafaka verirler. İşte yaptıklarının karşılığı olarak göz bebeği gibi onlar için gizlenmişleri (mükafat ve meziyetleri) hiçbir kimse bilemez” diyerek gizli mükafatlar vaat etmektedir.
Yani Allah’ın sözleri karşısında kibretmeden boyun büküp gerekeni yapanlar ve yataklarından kalkarak ümit ve korku arasında Allah’a dua eden ve kazandıkları rızıktan gerekli yerlere harcayanlar için öyle büyük mükafat veya üstün meziyetler hazırlanmıştır ki onları kimse tahmin bile edemez.
Bu ayet-i kerimeler uyku lezzetini bırakıp gece ortasında ibadet edenlerin çok büyük mükafat ve karşılık göreceklerini müjdeliyor. Peki bu nasıl olacak?
Bu ayetler İsra suresi 79.ayetini tedai ettiriyor (çağrıştırıyor). Orada Yüce Rabbimiz” Gecenin bir bölümünde senin için nafile (fazladan) olarak teheccüt eyle; umulur ki Rabbin seni övülmüş makama ulaştırır” buyrultu ve müjdesi vardır. Ayet her ne kadar Peygamberimize hitfp gibi görünse de Gazzali’nin dediği gibi Kur’an-ı kerim okuyana hitap ettiğine göre Kur’an okuyan her Müslüman bu ayetin muhatabıdır.
Teheccüt gece yarısı kılınan bin namazdır. İmsak vaktine kadar kılınabilir. Peygamberimiz (sas) bir soru üzerine: “Farz namazdan sonra namazın en faziletlisi gece ortası kılınandır” cevabını vermiştir. (Müslim Sıyam 203). Ayrıca “gece namazı için birbirini uyandıran eşlere dua etmiştir” (Allah onlara rahmet eylesin demiştir). (Ebu Davud/Tetavvu 18)
Teheccüt namazı her ne kadar Allah rızası için kılınacak ise de burada maddi birçok faydaları mevzu-u bahistir. Zaten insanlar yaşlandıkça geceleyin sıkça uyanırlar. Bu onların merkezi sinir sistemlerinin rahatsız olmasından kaynaklanmaktadır. Yaşlı insanlar uzun süre yatınca başlarının sekiz katı olan bedenlerindeki kanın bir kısmı başlarına gidip beyinlerini rahatsız etmektedir. Bu nedenle baştaki kan yeterinden fazla olunca beden uyku yapamaz hale geliyorlar ki bu durumda yatakta sağa-sola dönüp durmak doru değildir. Kalkıp ev içinde bile olsa biraz yürümek başımızda fazlalaşan kanın yine bedene inmesini sağlar. Ondan sonra yatılırsa yine rahat bir uyku yapılabilir. Fakat burada ideal olan bir abdest almaktır ki abdest sinir sistemimiz uyarıp daha iyi çalışmasını sağlar.
Peki! İnsan bedenini bu kadar hassas, zararlı hallere karşı duyarlı yaratan rabbimiz için iki rekat namaz kılsak daha iyi olmaz mı? Peygamber efendimiz de tavsiye ettiğine göre o saatlerde teheccüt namazını kılarsak bir taraftan sağlıklı olmaya bir adım atmış ve ayrıca öbür alemde mükafat almayı hak etmiş oluruz.
Günümüz tıbbı kalbin en rahat çalıştığı anı secde hali olarak tesbit ettiğine göre bu namaz bizim sıhhatimize sıhhat katacak nitelikte bir ibadet olduğu kesin. Ayet-i kerimede geceleyin yataktan kalkıp dua yapmanın içinde gizlenen ve hiçbir kimsenin bilemeyeceği gözbebeği gibi daha nice iyi sonuçların olduğunun bildirilmesi geceleyin kalkıp namaz kılmanın hem dünyevi ve hem de uhrevi (ahirete ait) faydalarının çok olacağına işaret etmektedir. Evet ibadetlerimiz sadece bir ibadet değil aynı zamanda tıbabet, yani iyileşmedir, İslam da her yönüyle sağlık ve esenliktir.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com