AKÇAKOCA BALIKÇI BARINAĞI HAKKINDA KİM HAKLI
30 Eylül 2013 19:04:52
Türkiye'de Bodrum-Marmaris-Alanya gibi günümüzün en popüler tatil merkezlerin adı yokken Akçakoca 'mız vardı. Uzun kumsalı, temiz doğal plajı, denizin mavisi,doğanın yeşilin buluştuğu yer ile ilgi çekmekteydi. Tatil merkezi halindeydi. Sonraları yabancı turistlerin ilgi gösterdiği bölge haline geldi. Akçakoca eskiden Türkiye'nin ilk Turizm bölgesi idi. Hatta 1952 yılında ilk Türkiye'de Turizm Müdürlüğü kurulan ilçe sıfatını almıştı. Ankara-Bolu-Düzce-Sakarya-Zonguldak-İstanbul insanlar bu yörelerden gelerek bu plajda denize girerlerdi şimdiki SKY TOWERS otelinin altında Armutçuağzı şimdiki merkez cami önü, eski fisko birlik fabrikasının olduğu yere kadar kıyıdan denize doğru 100 mt kumsal vardı. Süper kumsalı ile ünlü plaj vardı. Akçakoca'da tarih vardı yıktık, yaktık fındık ektik. Eski yabancılardan kalan mezarlıkları talan edip katlı hastane, öğretmen evi gibi binalar yaptık. Akçakoca'da balık vardı denizleri kirlettik, dinamit attık, alarga çektik, denizi temizleyen salyangozları topladık sahipsiz bıraktık. Gelecek nesli düşünmedik. Denizlerimizdeki canlıları da yok ettik. Bazı kısır çekişmeler yüzünden Akçakoca'mızda Turizmi yok ettik. Şimdilerde bunu geri almak için çabalayıp duruyoruz. Bunlar Akçakoca'mıza yakışmadı. 2011 yılı yabancı turist sayısı 1510,yerli turist sayısı 40780'dir. Sorunlarına sahip çıkılmayan bir beldede sağlıklı yaşam düşünülemez. Yaşadığınız şehre sahip çıkmak yalnız onun nimetlerinden yararlanmak da değildir. Aldıklarınızın bir miktarını vermeniz gerekir. Yoksa size küser darılır. Mutlu şehirde mutlu insanlar yaşar.
Şimdi sizlere balıkçı barınağın kısaca tarihini, tekniğini anlatmak istiyorum. 1974 Yılında yapılması için karar alınan Akçakoca balıkçı barınağı 1977 yılında yapımına başlanır. Fakat kısa bir süre sonra yapımı durmuştur. Liman inşaatı 1979 yılında başka bir müteahhite verilerek barınak inşaatına devam edilir. Tekrar başka bir müteahhit firmaya 1981 yılında devri yapılır ve yapımına başlanır, bitirilir. Liman girişi ana mendirek yeterli olmadığı çok yanlış yapıldığı liman girişinde bazı boğulmaların yaşanması üzere 1984 yılında ana mendireğe ilave yapılır. Bu yapıda aslında yanlış yapılmıştır. Böylece Akçakoca balıkçı barınağı uzun müddet uzun uğraşlar neticesinde hizmete girer.Neticede bu barınağın yapımı 4 müteahhit firma tarafından bitirilmiştir.Tali mendirek ile Ana mendirek girişi 65 mt dir. Ana mendirek uç tarafı derinliği 10 mt dir. Ana mendirek dolgu malzemesi ise 48 mt dir. Yani açığa doğru gidildikçe dolgu malzemesi artmaktadır. İşte bundan dolayı maliyet artacağı için ana mendirek kısa kesilmiştir. Bunun da daha sonra doğuracağı olaylar hesaba katılmayınca, tekrardan ana mendireğe ilave yapılmıştır. Bu ilave kesinlikle yerinde yapılan yapı değildir, gereksiz yapılmıştır, maliyeti heba edilmiştir. Bu yapının yerine Karayel denizine doğru uzaması uygun olurdu. Maalesef bu yapılmamıştır. Ana mendireğe yapılan bu çirkin görüntüden başka bir şey değildir. Tetra-Port betonlar yani dört ayak betonların maliyeti çok olduğu için konmamıştır. Lakin büyük kayalar açık denizlere açık olan yerlerde daha tercih edilmektedir. Çünkü kayaların arası açıktır gelen dalga rutin vuruşları,yani dalga burda güç kaybetmektedir. Buraya bundan dolayı birazda maliyet düşünülerek büyük kayalar konmuştur. Liman dış mendirek duvarları yüksekliği yeterli seviyededir. Buradan aşan dalgalar bu duvarlara bir şey yapmamaktadır. Ana mendirek derine gidemediği için Tali mendirekte ileri gidememiştir. Maliyet düşünülmüştür, çok cüzi bir maliyetle yapıldığı için liman bu haldedir. Ayrıca 1974 yılında 50 adet modern baraka yapılması kararı alınmışken, barınak yapımı 4 firma değiştirdiği için bu barakalar yapılamamıştır. Devlet bütçeyi kesmiştir, daha sonra belediye burada baraka yapımı için izin verdi. Bu barakalar halende çirkin bir görüntü içerisindedir.
Orhan deresinin bittiği noktadan itibaren ana mendirek yapımına başlanır. Bu mendirek Poyraz denizini kesecekti. Bu arada Karayelden gelen rüzgarlar daha önceleri plaj olan yerdeki kumları alarak ana mendireğe yasladı. Tali mendirek ise planlandığı gibi plajda kum olduğu için 50 mt ileride başlayacaktı fakat Karayel denizi burada ki kumsalı Ana mendireğe sürükleyince, Tali mendirek bu sefer 50 mt geriden yapımına başlandı. Bu plajın önündeki deniz derinliği 4 mt den az olduğu için kumsalı sürüklemektedir. Eğer burada ki derinlik 4 mt den derin olsaydı bu kumsalı sürükleyemez. Bundan dolayı Tali mendireğin yapıldığı yerdeki kumsalı alarak Karayel denizini Ana mendireğe yaslamıştır. Yasladığı zaman rıhtıma yanaşma zorlaşmıştır. Bazı ağır tonajlı motorlar yanaşamaz duruma gelmiştir. Su Ürünleri Başkanlığı Liman içerisindeki suyun derinliğini ölçerek içeriye dolan kumları alınması için üst makamlara bildirmesi lazım, çünkü içeride kum olursa rıhtıma büyük motorlar yanaşamaz durumda olurlar. Ayrıca batıdan gelen Karayel denizi içeri girdiğinde liman içerisinde kademeli şekilde 3 erleme dediğimiz olayı gerçekleşir bundan dolayı ,köşedeki rıhtımın arasına gelerek üsteki betonların altındaki kumları çekerek boşaltır. Aynı şekilde barınak içerisindeki betonlanmış yerler betonların altındaki kumlarını da çekmektedir. Bu betonlar böylece çökmektedir. Yani altı oyulunca çökmeler meydana gelmektedir. Tezel kamping-Çuhallı plaj arasındaki Gündoğusu rüzgarları estiği zaman gel git kumsal olayında deniz derinliği 4 mt den sonra hareket eder ve bu kumlar ana mendireğe yasladığı için kumsallar kaybolmuştur.Neticeye gelirsek Akçakoca Kaymakamımız Sayın Mehmet Ünalbey Düzce İl koordinasyon toplantısında bu barınağın kaldırılması önerisinde bulundu. Fakat Akçakoca'daki balıkçılar hemen buna cevap verdiler. Kesinlikle bu barınak kaldırılmaz. Burada acaba kim haklıdır. Değerli Akçakocalılar buna imza atanlar mı? Kaymakam mı? Balıkçılar mı? Yapmış olduğum araştırmalar neticesinde bu limanın kaldırılması uygun düşmemektedir. Çünkü maliyeti çok fazla oluşudur. Bu barınak yanlış konum,yanlış bir proje ile aceleye getirilip,4 adet yüklenici firma ile barınak bitirilmiş, acele bir şekilde hizmete açılmıştır.Akçakoca çok çirkin bir görüntü ile karşı karşıya kalmıştır. Sayın Eski Vekilimiz Yaşar Yakış Tali mendirek tarafından bir proje hazırlatmış,Tali mendirek tarafından bu barınağa ne yaparsanız yapın maliyeti çöpe atmış olursunuz.Buraya hiçbir plan proje uymamaktadır. Yapılacak iyileştirmeli projeler,daha önceleri yapılmış olan Ana mendirek uzantısı gibi olur,barınağa yapılacak olayı burayı kesinlikle kalkması uygun olmayacağı için buranın modern bir yapıya,modern bir görünüme kavuşturulması lazımdır. Biraz iyileştirme yapılırsa görsel olarak fayda sağlar yoksa fiziki olarak konumu uygun olmayan barınak,yanlış projeler barınağa hiçbir şey kazandırmaz .Sizlere saygılarımı arz ediyorum. Haftaya tekrar başka konu ile karşınızdayım.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com