EREĞLİ'NİN SINAVI
21 Kasim 2016 08:43:31
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Cuma akşamı düzenlenen birlik ve beraberlik gecesinde "Pazartesi günü grev kararını alıyoruz, uygulama kararını da kısa zamanda alacağız, beklemeyeceğiz" dedi.
Kavlak konuşması arasında toplu sözleşme sürecinde nasıl bir tutum içinde olacaklarına dair ipuçları da verdi. "Üç liralık zam, bizim pazarlığa başlayacağımız rakamdır" dedi. "Diğer işyerlerinde imzaladığımız toplu sözleşmelerden daha iyisini Erdemir ile imzalayacağız" dedi.
İş grev kararının uygulanmasına kadar gider mi bilinmez. Bu, büyük oranda Erdemir'in tutumuna ve grev sürecinde yaşanacak kayıplara katlanabilme yeteneğine de bağlı. Fakat görünüşe bakılırsa, Türk Metal Sendikası en baştan öne sürdüğü taleplerden büyük geri adımlar atmakta gönülsüz. Dahası kamuoyunda Erdemir işçilerinin greve gidip gidemeyeceği tartışmalarına rağmen, işçiler grev fikrine sanıldığından daha yakın görünüyor.
Genelde grev kararı alındığında işyeri de lokavt ilan eder, ancak grev uygulamaya geçilmeden bir noktada uzlaşma sağlanır. Bu işler bir restleşmeden ziyade teknik bir süreç olarak işler. Genel Başkan Pevrul Kavlak'ın konuşmalarından, bu kez daha fazla taviz vermesi gerekenin işveren tarafı olduğu sonucu ortaya çıkıyor.
***
Kavlak, aynı zamanda bir sinir harbinin hazırlıklarını da yapıyor anlaşılan. Erdemir "genel müdürünün sahaya indiğine ve işçilere aba altından sopa gösterdiğine" ilişkin iddiaları da "muhatabınız benim, sendika. Konuşacaksanız toplu sözleşme masasında konuşsaydınız" şeklinde eleştirmesi bunu gösteriyor.
Zaten Kavlak'ın aktardığı iddia doğruysa, Erdemir bütün olarak sinir harbine şimdiden başlamış bile.. Bazı kesimlerce, Türk Metal'in yalandan peşrev attığına yönelik ifadelerin de bu sinir harbinin parçası olduğu anlaşılıyor. Bu sözlerle sendika lideri işçilerinin kendilerine yönelik manipülasyon ve moral bozma girişimlerine pabuç bırakmamalarını istiyor
Birlik ve Dayanışma gecesinde Türk Metal Genel Başkanının konuşmalarına bakılırsa, grev ihtimalinin sanıldığı kadar uzak olmadığını algılıyorsunuz. Bir yandan işçiyi hazırlıyor, "Bizi zor günlerin beklediğini biliyoruz" diyor. "Gemileri yaktık geri dönüş yok" diyor, "Üreteceğiz, kazandıracağız ama kazanacağız" diyor.
Yine de masayı tümüyle terk etmediğini de söylüyor. "Toplu sözleşmeyi masada bitirelim. Biz bu zamana kadar çok tartıştık, pazarlık ettik ama kavga etmedik. İş o noktaya gelmesin" diyor.
Bunlar Birlik ve Dayanışma Gecesi'nin akla getirdikleri...
***
Fakat ağacı gözlerken ormanı da gözden kaçırmamak gerek. Grev yasaların sendikalara verdiği haklardan biridir. Toplu sözleşme Erdemir'in temsilcisi MESS ve işçilerin temsilcisi Türk Metal Sendikası arasında imzalanacak. Greve sendika üyesi işçiler gidecek, sonuçlarını işçilerle birlikte Erdemir yaşayacak.
Fakat iş burada bitmiyor. Erdemir ve Türk Metal arasındaki toplu sözleşme sadece bu iki tarafı değil, Ereğli'yi oluşturan tüm sosyal paydaşları da ilgilendiriyor. İlçe esnafı, ilçede şubesi bulunan bankalar, kamu yönetimi, siyaset ve başka bir sürü şey, grev döneminde kendilerince pozisyon alacak. Erdemir ve Türk Metal üyeleri nasıl sınav verecekse onlar da kendi açılarından belli sınavlar verecekler.
Eğer toplu sözleşme masada bitmez, iş greve kalır, grev de biraz uzunca sürerse, İlçenin en büyük sosyal gücü olan kimlerin Erdemir işçisinin yanında olduğu, kimlerin grev süresince sıkıntılı günler yaşayacak işçileri daha da sıkıştırdığı ortaya çıkacak. Fakat bunlar sadece grev süresince sınırlı işler değil, çok daha sonra da konuşulacak işler olacak. Bu anlamda, grevin bir tür katalizör görevi yapacağını söylemek herhalde yerinde olacaktır.
Daha önce de belirtildiği üzere, demokrasinin dört ana şartından(Seçim, ifade özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, hukuk devleti) biri olan örgütlenme hakkının yasalarca belirlenmiş uygulamalarından olan grev hakkını sorgulamaya açmaya kalkanların bunun ahlaki, siyasi, kısmen de ekonomik bir bedeli olduğunu akıldan çıkarmaması yararlı olacaktır.
Bu süreç aynı zamanda tüm kesimleriyle Ereğli toplumunun da sınavı olacak.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com