Karadeniz Ereğli’ye Üniversite Kampüsü gerçek olacak mı?
Karadeniz Ereğli’ye Üniversite Kampüsü gerçek olacak mı?
Karadeniz Ereğli’de Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı olarak yapılması planlanan Üniversite kampüsü meselesi yılan hikayesine dönüştü. Eski Devlet Hastanesi’ne yapılacağı açıklanan kampüs hakkında bugüne dek bir türlü gerçekleşmeyen vaatler haricinde bir gelişme yaşanması mümkün olmadı. Bugünlerde Üniversite kampüsü için başta Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş olmak üzere kamu idarecileri ve siyasiler yeni araziler bakmaya başladı.
Karadeniz Ereğli’de kampüs hayali bir türlü nihayet bulmuyor. Değişim Haber Merkezi, ilçede kampüs yapılması ve üniversite altyapısı fikrine ilişkin günümüze kadar yaşananları derledi, aksaklıkları mercek altına aldı.
Ereğli’de üniversite kurulması fikri, yaklaşık on beş yıllık bir geçmişe, üniversite altyapısı ise kırk dört yıllık bir geçmişe sahip. İlçede 1976 yılında kurulan yükseköğretim kurumu olan Ereğli Meslek Yüksekokulu’nun önce Gülüç’e, sonra da 1991 yılında Alaplı’ya taşınmasının ardından, 1997 yılında hayırseverlerin katkısıyla kurulan Ereğli Eğitim Fakültesi ile ilçe, ilk yerleşik fakülteye kavuşmuş oldu. Halen eğitime devam eden Fakülte, uzun süre ilçedeki tek fakülte oldu.
2005 yılında daha sonra Denizcilik Fakültesi’ne dönüşecek olan Denizcilik Yüksekokulu, 2012 Yılında Ereğli Meslek Yüksekokulu, ardından da 2016 yılında kurulan Turizm Fakültesi ile ilçede kayda değer bir üniversite altyapısı oluştu. Ancak bu okulların bina yetersizliği ve birimlerin birbirinden uzakta konuşlanması nedeniyle ilçede bir üniversite kurulması fikri kamuoyunda her geçen gün daha da ön plana çıktı.
2012 yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi, ismini Bülent Ecevit Üniversitesi olarak değiştirirken, Karaelmas Üniversitesi’nin isminin değişmemesi, Bülent Ecevit Üniversitesinin de Karadeniz Ereğli’de kurulmasına yönelik girişimlerde bulunuldu, ancak netice almak söz konusu olamadı. Yine de üniversite altyapısındaki sorunlar devam ettiğinden, bir kampüs fikri gündemden hiç düşmedi.
ESKİ DEVLET HASTANESİ ALANI…
Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesi’nin 2014 yılında Ömerli’de bulunan yeni binasına taşınmasının ardından, Kırmacı bölgesindeki eski devlet hastanesinin Bülent Ecevit Üniversitesi’ne bağlı bir fakülteler kampüsü yapılması için Karadeniz Ereğli Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi öncülüğünde kamuoyu çalışması gerçekleştirildi. Hastanenin taşınmasının ardından dönemin Milletvekili Ercan Candan ve dönemin BEÜ Rektörü Prof Dr. Mahmut Özer’in alanda yaptığı incelemenin ardından bu alanda hastane yapılacağı açıklandı.
2014 yerel seçimlerinin ardından göreve gelen önceki dönem belediye Başkanı Hüseyin Uysal, görev süresine başlamasının ardından bir süre sonra yaptığı basın açıklamasında, arazide kurulacak olan kampüsün görsellerini kamuoyuyla paylaştı. Ancak, arazinin Sağlık Bakanlığı’ndan devralınmasına ilişkin açıklamalar, 2015 haziranında yapılan Milletvekili Genel Seçimlerine kadar sürdü. Önceki Dönem Milletvekili Faruk Çaturoğlu, seçilmesinin arifesinde buranın tahsisine ilişkin ilk müjdeyi veren isimler arasında yer aldı.
Daha sonra eski hastane binalarının yıkımı gerçekleştirildi. Yıkım esnasında siyasilerin oluşturduğu atmosfer, işin kısa sürede başlayacağı ve tamamlanacağı şeklindeydi. Yıkım ve hafriyatın taşınması işi ihaleye çıktı, ihalenin tamamlanmasından kısa süre sonra da iş tamamlandı. Bu arada Ereğli belediye Meclisi oybirliği ile aldığı kararla bölgeyi Üniversite Eğitim Alanı olarak imar düzenlemesi gerçekleştirdi. Alanda belediyeye ait yoldan ihdas parsellerin hastane alanına eklenmesi işlemi meclisten geçti. Kamuoyunda işin gecikmeye başladığı algısı ise bundan sonra başladı.
SORUNLAR BAŞLIYOR
2015 yılında yapılan iki seçim esnasında, seçimlerin ardından kampüs inşaatının başlanacağına ilişkin iktidar partisi mensubu siyasetçilerin söylemlerine rağmen, konunun Ereğli dışındaki paydaşlarından bir bilgi gelmemesi, aradan geçen yıllara rağmen işin bir türlü başlamaması, gecikmede başka bir sebep olup olmadığına dair şüpheler oluşturdu.
Durum kısa süre içinde anlaşıldı. Öncelikle arazinin bir köşesinden NATO Hattı geçiyordu ve buranın üzerinde inşaat yapmakla ilgili sınırlamalar vardı. Ayrıca, daha önceki hastane idari binalarından biri tarihi eser olarak tescillenmişti ama bu bina nedense betonarme olarak yeniden inşa edilmiş durumdaydı.
NATO hattının alanın inşaat yapılması söz konusu olmayan bir kenarından geçtiği, tarihi eser tescili yapılan binanın da orijinaline uygun olarak yeniden inşa edilip, kampüs idari binalarından biri olarak kullanılması sözü verilmesiyle bu sorunlar aşıldı.
Bu arada asıl pürüz ödenek noktasında oldu. Bülent Ecevit Üniversitesi kampüs için herhangi bir ödenek ayırmadığı gibi, bu konuda rektörlükten elle tutulur bir açıklama da yapılmamıştı. AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, ödeneğin Kalkınma Bakanlığı’ndan alınacağını ifade etti ama Kalkınma Bakanlığı bütçesinde de BEÜ’ye yatırım için ödenek tahsis edildiğine dair bir ifade yer almadı. Gecikmelere araya giren seçim ve referandumların neden olduğu belirtildi.
ASIL PÜRÜZ: ASKERİ GÜVENLİK ALANI…
2018 yılının mart ayında dönemin CHP İlçe Başkanı Şerif Sertan Ocakcı, Karadeniz Bölge Komutanlığı’nca bölgenin askeri güvenlik alanı kapsamına alınması başvurusu yapıldığını kamuoyuna açıkladı. Bunun üzerine halen görevini sürdürmekte olan AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, dönemin milletvekili Faruk Çaturoğlu gibi iktidar cephesi temsilcileri, kararın üniversite yapımını etkilemeyeceğine yönelik açıklamalarda bulundular. TSO seçimleri öncesinde adaylar Eski Devlet Hastanesi alanına giderek bu konuda ısrarlı olduklarını dile getiren açıklamalarda bulundular. Üniversite kampüsü tartışması, bundan sonra Askeri Güvenlik alanı şerhinin etkileri üzerinden devam etti.
YENİ YER ARAYIŞLARI…
Kampüs için alternatif yer arayışları, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın mecliste yaptığı gündem dışı konuşmada kampüs alanı bulunabileceğini, ancak askeriyenin çok daha önemli olduğunu söylemesiyle başladı. 28 Ağustos 2018 günü önceki dönem belediye Başkanı Hüseyin Uysal, daha önce Hastane arazisi olarak da gündeme gelen Osmantepe’yi önerdi. Uysal’ın teklifi, o güne kadar eski devlet hastanesi arazisine odaklanan kamuoyunda büyük hayal kırıklığına yol açtı.
AK Parti içinde Uysal ile görüş ayrılıkları kamuoyuna sık sık yansıyan AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, Devlet Hastanesi alanından vaz geçmediklerini ifade etmeyi sürdürdü. Ancak hastane alanına kampüs konusunda fiili bir girişim olmadı. 2019 yılı 31 Mart’ta yapılan yerel seçimler öncesinde Karadeniz Ereğli’ye gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Askeri Güvenlik Bölgesi ile ilgili sıkıntının kısmen de olsa aşıldığını” açıkladı. Bu açıklama yeni yer arayışlarının bir süreliğine de olsa önünü kesmiş oldu.
KAMU İDARESİNİN YÖNLENDİRİCİ GÜCÜ… ROTA DEĞİŞİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Kısmi Çözüm” açıklamasından sonra da kampüs alanı konusunda elle tutulur bir gelişme yaşanmadı. Bu arada Karadeniz Ereğli’ye kaymakam olarak İsmail Çorumluoğlu atandı. Hemen ardından Zonguldak valisi de Erdoğan Bektaş oldu.
Gerek Vali Bektaş, gerekse Kaymakam Çorumluoğlu, ilçedeki eğitim çalışmaları kapsamında Üniversite Kampüsü meselesini de gündeme aldı. Vali Bektaş, geçtiğimiz hafta başında (17 Haziran 2019) düzenlediği basın toplantısında Karadeniz Ereğli’nin kentsel sorunlarını büyük oranda çözdüğünü, en önemli probleminin üniversite altyapısı olduğunu belirterek, “Devlet Hastanesi’nin eski arazisi, bizim oraya düşündüğümüz yapılar için küçük geliyor. Yeni bir yer için Kaymakam ve Belediye Başkanı incelemelerini yapıyor. Bir iki yer var, ben de gidip bakacağım” demişti.
Vali Bektaş, toplantıdan bir gün sonra Ereğli’ye geldi, ilçeye bağlı Bağlık mahallesinde bulunan Aktaş tepesinde, orman işletmesi uhdesindeki alanda incelemelerde bulundu.
AK Parti İlçe Başkanı Fatih Çakır, hafta içinde düzenlediği basın toplantısında, Devlet Hastanesi alanına iki fakülte binası yapılacağını, Aktaş bölgesindeki arazinin uzun vadeli bir üniversite kampüsü için düşünüldüğünü ifade etti.
KAMUOYU NETİCE BEKLİYOR!
Kampüs altyapısının beş yıllık bir zaman dilimi içinde bir arpa boyu yol alamaması, Karadeniz Ereğli kamuoyunda bu işin “Daha çok uzayacağı” endişesini doğuruyor. Normalde çok daha büyük yatırımların tamamlanabildiği sürede, Ereğli Kampüsü’nün temelinin bile atılamamış olması bir yana, yeni alanlar ve bu alanlar için yeni düzenlemeler yapılması gerekliliği, daha önceki kesin ifadelerden hiç birinin gerçekleşmediği gerçeği de bu endişeyi destekliyor.
Kamuoyu en kısa sürede fiili bir girişim olmadıkça, kampüs hayalinin gerçeğe dönüşeceğine inanmakta zorlanacak gibi görünüyor.
Haber : H Aksakal
Çok Okunanlar
» Henüz BUGÜN Haber Görünmüyor