Haber giriş tarihi : 10-09-2022 | 10 : 33 29
Haber güncelleme tarihi : 10-09-2022 | 10 : 33 29
Bolluk bereketin, birliğin, beraberliğin, dayanışmanın simgesidir Aşure.
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem Ayı'nın 10. günü Aşure Günüdür,
Kesin bir tarifi olmamakla birlikte yöresel ve kültürel farklılıklar aşure yapımında çeşitlilik oluşturuyor. Ana malzeme olarak buğday, pirinç, kuru fasulye, nohut, şeker ve su kullanılır. Sonrası yöreden yöreye hatta evden eve değişiklik gösteriyor :) Tarifimde detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştım, yorumlar kısmında da bol bol fotoğraf ve görüş bulabilirsiniz. Ayrıca aşure tarifimin videosunu izleyebilirsiniz. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun, Allah kabul etsin.
Bu tarifimiz ile yaklaşık 15 kase aşure elde edebilirsiniz. Küçük kaseler ile daha da fazla olabilir. Hemen aşağıya 25 kaselik aşure tarifimi de ekliyorum :)
Aşure Tarifi İçin Malzemeler
(15 Kaselik)
2 su bardağı aşurelik buğday
2 yemek kaşığı pirinç
2 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı haşlanmış fasulye
150 gram kuru kayısı
150 gram kuru incir
150 gram kuru üzüm
1 su bardağından biraz az fındık
2 litre su (buğdayları pişirmek için)
4 litre sıcak su (su azaldıkça eklemek için)
1 tatlı kaşığı karanfil
1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
1,5 su bardağı sıcak süt
3 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1 fiske karabiber
Aşure Tarifi Nasıl Yapılır?
.İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayalım.
.Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Çıkan sarı suyu süzelim. Aynı işlemi bir kez daha yapalım ve suyunu süzelim.
.Daha sonra üzerine 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım. (Dilerseniz akşamdan iki kez kaynatıp, suyunu süzerek daha sonra sıcak suda sabaha kadar bekletebilirsiniz. Akşamdan ıslatırsanız, 15 dk kaynatmak yeterli olacaktır.).
.Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.
.Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
.Arada gerektikçe sıcak su eklemeyi ihmal etmeyin. Suyu azalan buğdaylarımıza biraz daha sıcak su ekleyelim.
.Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
.Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
.Bu sırada suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.
.Son olarak süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
.Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere bölüştürelim. Biz bu ölçüler ile 15 kase aşure elde ettik.
.Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.
Notlar;
Aşure pişirirken toplamda 4 lt kadar su kullandım. Yanınızda sürekli kaynar su bulundurun, gerektiğinde ilave edebilmek için önemli. Aşurenin kıvamına göre su ekleyebilirsiniz.
Şeker miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. 4 su bardağı bizim aile için ideal oldu. Siz az şekerli seviyorsanız, 3 bardak kadar ekleyip tadını kontrol ettikten sonra gerekli gördüğünüz miktarda ilave edebilirsiniz.
Pirinç yerine bulgur kullanabilirsiniz ya da hiç kullanmayabilirsiniz.
Karanfil suyu bence çok yakışıyor ama yerine portakal kabuğu rendesi kullanılabilir.
Dilerseniz elma, ayva gibi taze meyvelerde ekleyebilirsiniz.
Karabiber, tuz eklemeyebilirsiniz. Tadı anlaşılmıyor zaten biz anneannemden gördüğümüz adetten ekliyoruz .
Aşure günleri yaklaşırken en sevdiğim tariflerimden olan ve çok beğenilen aşure tarifimi güncellemek çok sorulan soruları yanıtlamak istedim. Şimdiye kadar 555 takipçim denemiş ve fotoğrafını bizlerle paylaşmış, fotoğraf paylaşmayan yorumları ile mesajını ileten yüzlerce takipçimize de ayrıca teşekkür ediyorum. Özellikle ilk kez yapacak olanlar mutlaka yorumlara göz atmalısınız, ilk kez yapıp görüş belirten bir çok üyemiz var.
AŞURE YAPMANIN PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Nohut ve fasulyeleri önceden haşlanmış olarak kullanabilirsiniz. Sık sorulduğu için belirtmek istedim konserve nohut ve fasulye ile de yapabilirsiniz.
Buğdayı 2 kez kaynatıp suyunu döküyoruz. Bu bölüm buğdayın kara suyunu akıtmak, aşuremizin beyaz renkli olmasını sağlamak için yapılıyor. 2 kez siyah suyu döktükten sonra, ekleyeceğiniz su ile aşuremizi pişireceğiz.
Süt eklemek istemeyenler bu malzemeyi çıkartabilirler, bence rengini güzelleştiriyor, süt tadı hissedilmiyor bu konuda endişeniz var ise merak etmeyin sütlü olduğu anlaşılmayacak :)
Tuz adetten ekleriz, aşurede çok çeşit olur ya o nedenle anneannelerimden gördüğümüz budur. Koca bir tencere aşurede eklenen bir çimdik tuz yine hiç fark edilmeyecek. Dilerseniz kullanmayabilirsiniz.
Aşureniz pişerken mutlaka sıcak suyu hazırda bulundurun. Kıvamını damak tadınıza göre ayarlamak, gerekirse su eklemek için gerekecektir. Bol su ister bu tatlı.
Kıvamı videodaki gibi olacak şekilde hazırlayabilirsiniz. Bekledikçe de koyulaşacaktır unutmayın.
Cevizi süsleme aşamasında kullanıyorum, tatlının içerisine tatlımızı karartmaması için eklemeyi tercih etmiyorum.
Aşurenin şekerini ayarlarken tattığınız aşurenin soğumuş olmasına dikkat edin, sıcak tatlı ile soğuk tatlının hissedilen şeker oranı farklı olabiliyor. Soğutup tatmanızı öneririm.
Dilerseniz elma ve portakal kabuğu ile tatlandırabilirsiniz.
AŞURE SULU OLURSA NE YAPMALIYIM?
Aşurenin tüm malzemelerini ekleyip kaynattığınızda kıvamı size çok sulu gelirse bir süre daha kapaksız bir şekilde kaynatıp koyulaştırın. Çok koyu olmasına gerek yok videodaki kıvamı ideal olanı çünkü bekledikçe koyulaşacaktır.
BU TARİF İLE KAÇ KASE AŞURE ELDE EDEBİLİRİM?
Elbette bu sorunun yanıtı sunum kaselerinizin boyutuna göre değişir ancak ortalama boyutta bir kase ile yaklaşık 25 kase tatlı çıkıyor. Biraz küçük plastik kaplardan kullanırsanız daha çok elde edebilirsiniz.
AŞURE KAÇ KALORİDİR?
1 porsiyon aşure, yaklaşık olarak 350 kalori olarak belirtiliyor.
https://www.nefisyemektarifleri.com/asure-tarifi/
Haber : Elif Yapıcı