PANDEMİ İLE YAŞAMAYA ÇALIŞMAK!
09 Eylül 2020 12:55:38
Pandemi ile yaşamaya mı çalışıyoruz? Yoksa yaşantımızı Pandemiye uygun hale mi getiriyoruz? Bence ikinci yolda devam ediyoruz. İlk önce yaşamak istiyor Pandemiyle uğraşmayı öteliyoruz. Yoksa pandemi hastası olup dışarıda dolaşan, iddia bayine loto oynamaya gidenin davranışı nasıl açıklanabilir? Adamın milyonları var bak, senin gibi hayalde değil, banka hesapları ağzına kadar dolu, hastalığa yakalanmış ölüyor.
İster, istemez araştırıyorsunuz dünyada bu tip salgınlar nasıl bitmiştir diye ancak biten yok.
“1957, 1968, 2009'dan beri meydana gelen tüm salgınlar 1918 gribinin türevleridir" , "İnsanların bu yıl veya geçen yıl kaptığı grip virüslerinin tümü hala doğrudan 1918 atasıyla ilgili." “Biz 1918 yılında başlayan pandemik çağda yaşıyoruz,” (Taubenberger Fauci ve Morens, New England Tıp Dergisi 2009)
Günümüz salgını ile yüz yıl önceki grip salgını arasında çizilecek benzerlikler var. Her ikisi de kanatlı hayvanlardan geliyor - biri kuşlardan, diğeri yarasalardan. Her ikisi de solunum yolu virüsleridir. Her ikisi de insanları toplum içinde maske takmaya yöneltti Hem şehirler, hem de okullar zaman zaman kapandı. Son olarak, her iki durumda da, ülke liderleri erken uyarı işaretlerini görmezden gelerek sorunları daha da kötüleştirdiler.( washingtonpost.com/history/2020/09/01)
Tüm bunlara rağmen influenza virüsleri ve koronavirüsler aynı değil. Yeni koronavirüsün 1918 influenzası ile aynı zaman diliminde hareket etmiyor. Yeni koronavirüs ile her şey daha uzun - semptomlar, hastalıklar ve hatta uzun vadeli komplikasyonlar. Doktorlar, covid-19'un kalıcı kardiyovasküler komplikasyonlara yol açabileceğinden endişe duyuyorlar. Hastalığın asemptomatik taşıyıcıları var. Yeni koronavirüs daha çok çocuk felci gibi davranıyor ve hafif vakaları olanların hasta olduklarını bilmiyor. (tıp tarihçisi Jeremy Greene, the post)
Sonuç; Bir şekilde bu hastalığa yakalanacağız. Mümkün olduğu kadar geç yakalanmamız ve yakalandığımızda bu hastalığı yaymamamız önemli olacak. Anahtar davranış şeklimizin ise karşımızdaki hasta bana bulaştırmasın şeklinde değil, ben hastayım bunu karşımdakine bulaştırmayayım şeklinde olması gerekiyor. Hastalığı nasıl geçireceğimiz ise tamamen vücudumuzun ve genlerimiz o anda vereceği tepkiye bağlı olacak. Bu pandeminin çok başındayız ve ileride ne sorunlar çıkaracağını şimdiden kestirilemiyor.
Kalın sağlıcakla.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com