RÖVANŞ
29 Ocak 2019 08:39:12
Ve CHP Genel Merkezi Halil Posbıyık'ın adaylığının Parti Meclisi'nce onaylandığını açıkladı.
Posbıyık'ın ismi daha açıklanmadan, daha seçim sathı maili bir pembe diziye dönüşmemişken, Posbıyık için "Eğer açıklanırsa" tartışmalarında konuşulan konulardan biri, bu durumda seçimin 2014 yılının rövanşına dönüşeceği şeklindeydi.
Bu arada köprülerin altından öyle sular geçti ki olayın rengi iyice karışarak 2009 Mahalli İdareler Seçimlerinin rövanşına dönüştü.
2009 seçimlerinde Posbıyık belediye başkanı değildi. Murat Sesli'nin tutuklanmasının ardından son anda aday gösterilen, (bu seçimin AK Partili aday adaylarından) Yüksel Balcı ile kıran kırana bir seçime girmişti. O dönemde Yüksel Balcı'nın kurmay heyetinin başında ise Erol Şahin vardı. Şahin, seçim sürecinin en önemli belirleyicilerindendi.
Bu kadar da değil. O seçimde Tahsin Boray Baycık ile seçime giren Demokratik Sol Parti hayli büyük bir oy kütlesini (Yüzde 7,7) sol oylardan koparmıştı. Buna rağmen Halil Posbıyık büyük bir farkla (Yüzde 53 oy almıştı) ikinci parti olan AK Parti'yi (Yaklaşık yüzde 32 diyelim) kelimenin tam anlamıyla hezimete uğratmıştı.
***
Peki bugün durum nedir?
Genel iktidar bakımından değişen pek bir şey yok. AK Parti yine iktidarda.
Fakat 2014 yılında AK Parti'nin seçimi kazanan adayı Hüseyin Uysal yarışa BBP saflarından girecek. Nereden bakılırsa bakılsın, eğer 2009'da DSP'nin başardığı büyüklükte bir oy kopması olacaksa bu AK Parti'den olacak. Yani 2009'un rövanşı olarak görülürse, bu seçimde CHP ve Adayı Posbıyık, on yıl önce önüne problem olarak gelen konuda, 31 Mart'ta avantajlı olacak.
CHP'nin, dolayısıyla Posbıyık'ın bu noktada handikapı, AK Parti'nin 2014 yılından bu yana ilçe merkezinde de oyunu arttırmış olmasıdır. Ancak bunun yerel seçimdeki etkilerini şu anda kestirebildiğini söyleyen kafadan atıyordur büyük ihtimalle. Bunu ancak zamanla algılama imkanı bulacağız.
***
Farklar yok mu?
Bir kere Halil Posbıyık'ın 2014 yılında Uysal karşısında yenilmesine yol açan dinamiklerin bu seçimde aynen davranma ihtimali, 2009 yılında olmayan koşulları akla getiriyor.
Ereğli Belediyesi'nin dördüncü Posbıyık dönemi olan 2009-2014 yılları arasında kent merkezine eklediği mücavir köylerdeki seçmenin tutumu da işin tam olarak 2009 rövanşı olması önünde engelmiş gibi görünüyor.
Elbette on yıl önceki ve on yıl sonraki şehrin problemleri de aynı değil. Artık geçmiş güzel günleri değil, yeni dünyaya açılmak, yeni, daha güçlü bir Ereğli inşa etmek için kolları sıvamak gerekecek.
***
Son bir not daha eklemek gerek...
Son beş yıldaki belediye yönetiminin başarı ve başarısızlıklarını AK Parti'ye mi yüklemek gerekir, yoksa Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'ın mı üstleneceği konusu da henüz netleşmedi.
Sahada ideal olanı adayların kendi görüş ve projelerini açıklamasıdır. Fakat cari durumda AK Parti başarısızlıkları Uysal'a fatura etmek isteyecektir. Başarı diye görülen şeyleri ise AK Parti'nin üstlenmesine Uysal'ın itiraz edeceğini öngörmek için falcı olmak gerekmiyor.
AK Parti açısından yaşanan, CHP açısından geçerli. Başarısızlıkları AK Parti'ye, dolayısıyla onun yeni adayına mı fatura edecekler, yoksa görevdeki belediye başkanına mı?
Ayrıntıları daha sonra tartışırız ama şimdiden çok hareketli, renkli bir iki ay vaat ediyor siyaset bize...
Hayırlı uğurlu olsun.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com