İYİ PARTİ, MHP, SAADET PARTİSİ
19 Temmuz 2018 08:03:14
Seçim sonuçları daha ziyade kazananların hikayesini anlatır...
Fakat bir bölgede milletvekili çıkaramayan partilerin performansını yakından takip etmezseniz, geleceğe yönelik çıkarsama yapamazsınız.
Zonguldak'ta üç vekili AK Parti, iki vekili CHP aldı. Tüm Zonguldak'ın milletvekili seçimlerinde temel hikayesi budur.
Bu iki partiyi başarılı saymak için bir neden yok. Zira eskiden ne alıyorlarsa, aynını almaya devam ettiler. Fakat başarısız da demek doğru değil, zira TBMM'de Zonguldak'ı temsil edecek sandalye açısından önceki pozisyonlarını korudular.
Bu iki partinin pozisyonunun harici faktörler olmaksızın değişmesi pek kolay gözükmüyor. Ancak şu an itibarıyla vekil çıkaramayan partilerin oylarında meydana gelecek değişimler sonucu değiştirebilir. Daha doğrusu, bu neticenin değişmesinin en kolay yolu, diğer partilerin vekil çıkarmasıdır.
Fakat şimdi önümüzde yerel seçimler var. Belediye Başkanlığı seçimlerinde genel merkezlerin ağırlığı artmakla birlikte, aday faktörleri diğer partilerin
***
Zonguldak'ta vekilveya belediye başkanı çıkarma potansiyeli en yüksek olanfakat son gol vuruşunu yapamayanparti şüphesiz MHP'dir.
MHP 2015 yılında tekrarlanan 7 Haziran seçimlerinde uygun aday olması halinde Zonguldak'tan vekil çıkarmayı başarabileceğini göstermişti. Ancak seçimin tekrarlanması nedeniyle Zonguldak'tan elde ettiği koltuğu koruyamadı.
24 Haziran seçimlerinde Hamdi Ayan'ın listebaşı olduğu vekil listesinin de bir vekil çıkarma iddiası olduğu anlaşılıyor. Dahası, AK Parti listelerinin bile MHP'nin buradan bir vekil çıkarmasını ehven bulduğu şekilde düzenlenmiş gibi... Fakat seçmen davranışları öyle kolay değişmiyor. MHP bu seçimde büyük ihtimalle İYİ Parti'ye kaptırdığı oyları, AK Parti içindeki şu veya bu nedenle tercih değiştiren ama Cumhurbaşkanı adayından vazgeçmeyen yarı gönüllü bir seçmen kitlesinden telafi etti ve Zonguldak genelinde üçüncü parti olmayı başardı.
Vekil çıkaramaması, MHP'nin aldığı oyu anlamsız kılmıyor. Zira yedi sekiz ay sonra yerel seçimler var ve MHP bölgesel olarak doğru tercihler yaptığında Zonguldak'ta belediye başkanlıkları kazanabiliyor. Şu an AK Parti'de siyaset yapan Ormanlı Belediye Başkanı, 2014'te MHP'den seçim kazanmıştı.
MHP'nin AK Parti'den aldığı oyları koruması ve İyi Parti'ye kaptırdığı oyları geri kazanması halinde, bir de kamuoyunda tanınmış, sevilen adaylar göstermesi halinde, yerel seçimlerde kimi yerlerde sonuca gidebilecek hamleler yapmasını beklemek gerek. Zira bu hedefe ilerleyecek bir tabana sahip olduğunu, kendi iktidar adayı değilken bile ispatlamayı başardı.
***
24 Haziran seçimlerinde MHP'den sonra Zonguldak'ta geleceği etkileme potansiyeli bakımından en anlamlı işaret, İyi Parti'nin aldığı oy oranında gözüküyor.
İyi Parti'nin bu seçimde aldığı oyların kaynakları bakımından çok şey söylendi. Bu parti beklendiği üzere AK Parti'nin seçmen portföyü içinde bulunan merkez sağ parti seçmenlerinden cüzi miktarda oy alabildi. Çünkü bu seçmen profili iktidarı marjinalleşen partilerin idealist seçmenlerine kıyasla daha çok sever.
İyi Parti, kuruluş öyküsü bakımından ilk toplu oy kütlesini MHP'den aldı. Buna merkez sağın CHP'yi tercih eden kesimini ekledi ve Zonguldak genelinde en fazla oy alan dördüncü parti olmayı başardı. Kurulmasının üstünden çok kısa süre içinde ülke genelinde barajı geçmek az buz bir başarı sayılmasa gerek.
Burada İYİ Parti'nin önümüzdeki üç dört aylık performansı büyük önem arz ediyor. Doğru stratejilerle, yerel seçimde MHP'nin bile başaramayacağı kesimlere hitap etme ihtimali var. Çünkü parti kendini merkez parti olarak tanımlıyor. Bu da MHP'ye kıyasla daha geniş toplum kitlelerinin İyi Parti'nin hedef kitlesini oluşturduğu anlamına geliyor.
Fakat İyi Parti genel seçimlerde beklentiyi çok yüksek tuttuğundan, seçmende bu partiye yönelik bir hayal kırıklığıen azından şüphevar. Bu şüpheyi yenmek mümkün olamazsa, İyi Parti'nin siyaset sahnesindeki varlığı bile sorgulanabilir.
***
Seçimde istediğini elde edemeyen partiler arasında Saadet Partisi özel bir yer işgal ediyor. Ne kadar oy oranlarına yansımasa bile merhum Necmettin Erbakan'ın ardından, kişisel karizması yüksek bir genel başkana sahipler artık. Bu genel başkan komplekssiz, evrensel değerlere duyarlı, akılcı yaklaşımlarıyla birçok kişinin ikinci partisi olmayı başardı. Bu özellikle merkez siyasetin tüm unsurlarının sempatisine sahip şu anda. Her partide, kendi partisine oy vermekten vaz geçerse bu partiye oy verecek seçmenler olduğunu düşünmek yanlış olmaz.
Eğer konjonktürde değişim talebi daha fazla yükselirse, Saadet Partisi'nin birçok partiden hoşnutsuz seçmenlerin oluk oluk aktığı bir mecraya dönüşme ihtimali yabana atamaz.
Bu işler sabır işidir ve sabır dediğiniz şey her partiden daha fazla "Milli Görüş" diye özetlenen idealleri benimseyen Saadet seçmeninde bulunur. Saadet Partisi'nin öncüllerinden Refah Partisi'nin iktidara geliş süreci böyle bir sabrın eseridir.
Saadet Partisi yerel seçimlerde ne yapar? Öncelikle kamuoyunun tüm kesimlerinden oy alabilecek adaylar arar, olmazsa yine parti teşkilatı içinden görevlendirerek adaylarını belirler. Saadet Partisi'nin başarısı, kendi adayları dışında muhafazakar kesimlerin şu andaki adresi olan iktidar partisinin zaaflarına da bağlı olacak bize göre... Belediye Başkanı çıkarabilir mi? Neden olmasın?
En azından SP'nin oy kaybetmesi ihtimali diğer partilerden düşük. Şu andaki verileriktidardan hoşnutsuzluk, muhalefetin umut vermekte yetersiz kalması, SP'nin vizyonunun giderek daha iyi anlatılabilmesi gibiışığında, oyunu arttırması daha muhtemel gözüküyor.
Yabana atmamak gerek.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com