VAHŞİ, HEM DE ÇOK VAHŞİ...
05 Ocak 2018 10:05:10
***
Aslında Zonguldak Valiliğinin il genelinde vahşi depolama yöntemine son vermesinin üstünden yıllar geçti ama buradaki çöp dağları hala duruyor. Çöplerin ayrıştırılmak suretiyle imha edilmesine de "Düzenli Depolama" diyoruz. Çöpler Soğanlı Yokuşu'nun başında bu iş için hazırlanan alana gidiyor, burada ayrıştırma işleminden geçiyor, sonra imha için Zonguldak merkez ilçenin Sapça mevkisindeki düzenli depolama alanına gidiyor. En azından bugüne kadar bildiğimiz böyle.
Fakat geleceğin çöplerinin düzenli depolama kapsamında olması, eski vahşi depolama alanlarının ne olacağı sorusunun cevabını vermiyor. Belediyeler bunun için kendi önlemlerini almak, projelerini geliştirmek zorunda.
***
Ereğli Belediyesi de bu anlamda kendi projesini geliştirdi. Hatırlayacaksınız Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin Ereğli Belediyesi'ne ziyareti sırasında bu proje için bakanlıktan destek istendi. Özhaseki, gereken her türlü desteğin verileceğini açıkladı.
Projenin detaylarını bugüne kadar bilmiyorduk. Zira Belediye Başkanı, dil ucuyla projeden bahsetse de kesinleşmeden detay vermekten ısrarla kaçınıyordu.
Fakat artık proje imzalandı. Belediye Meclis toplantısında Başkan Uysal detayları açıkladı.
Belediye başkanı, "Sözleşme tarihi 27 Aralık 2017. Yer teslimi imzalandıktan 15 gün sonra. Sözleşme bedeli 7 milyon 242 bin, bitiş süresi 360 gün. Yani bir yıl sonra artık bu Kırmacı'daki yaklaşık 35 dönüm arazi çöplük olmaktan kurtuluyor" diyor.
Gerçi bugüne kadar projelerin gününde bittiği vaki değil ama başlamak bitirmenin yarısıdır ve yer teslimiyle birlikte öyle veya böyle bu işin sonunu göreceğimize şüphe yok. Neticede o bölgedeki koku ve görüntü kirliliği Ereğli'ye yakışmıyordu. Karadeniz'e yakışmıyordu, içinde bulunduğu doğa parçasına yakışmıyordu.
***
Başkan Uysal'ın proje detayları konusunda verdiği bilgiler, bölgenin Ereğli sahil kesiminden başlayarak Kandilli yönünde devam eden bir sosyal yaşam şeridine işaret ediyor gibi. Orada oturup çay içilebilecek veya Karadeniz'de günbatımını izleyecek güzellikte bir mekan olursa, Kandilli ve Ereğli'nin birbirine biraz daha yaklaşacağını kabul etmek gerek.
Peki neler olacak burada? Uysal anlatıyor:
"Rehabilitasyon alanının etrafı iki metrelik bir çitle çevrilecek. Buranın peyzajı yapılacak. Sadece borulama veya metan gazı çıkartmaktan ziyade, çevrede peyzaj ve seyir terasları da olacak şekilde düzenlenecek. Bitki örtüsünde hangi tür ağaçlar olacağına kadar hesaplandı. Gerek seyir teraslarının önündeki bitkiler, gerekse ön taraflarında alçak ağaçlama sistemi, karadeniz bitki örtüsüne uygun şekilde yapılacak. Kokusu da güzel ağaçlar olacak. Orada yol ve deniz var. Bitki peyzajı denizi de kapatmayacak, önümüzdeki yıllarda burası denize kadar bir alan olacak. 35 dönümün çok çok üstünde yeni bir alan kazanacağız. Denizle, doğayla beraber hep birlikte yaşayacağız."
***
Yıllardır savunduğumuz bir konu, Ereğli'nin bir kentormanı ihtiyacı olduğuydu. Bazı ilçelerde ikişer üçer tane olan kent ormanlarından Ereğli kent merkezi yakınında, ilçe sınırları içinde bir tane bile olmaması büyük bir eksiklikti. Belki rehabilitasyonun tamamlanmasıyla, alanın etrafında ormanlık alan içinden dolanan yürüyüş parkurları yapılır, hafta sonları aileler buralarda yürüyüş yapma imkanı bulur da bir eksikliği daha kapatmış oluruz.
Tabii bu şimdilik bir temenniden öteye gitmiyor. Önce oradaki olumsuz görüntülerden kurtulalım, bu konuyu da yeniden gündeme getiririz elbet.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com