METALİN YORULDU MU?
03 Kasim 2017 10:43:34
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Metal Yorgunluğu" söylemiyle aynı zamanda Genel Başkanı olduğu AK Parti'nin teşkilatları ve belediye yönetimlerine yönelik mesajlar verdi. Bazı teşkilat mensupları ve belediye başkanları istifa etti.
Metal Yorgunluğu denilen şey, metal elementlerin herhangi bir hasar görmese bile herhangi bir anda kırılmasına yol açan bir mukavemet eksikliği olarak tanımlanabilir. Mühendislik ilmi, bu tür yorgunluğun tespiti için testler geliştirdi. Muhtemelen Siyaset ilmi de buna pek benzemeyen testler geliştirmiş olmalı...
Bu siyasi metal yorgunluğu meselesinin Zonguldak'a, Ereğli'ye, Alaplı'ya veya diğer ilçelere bir yansıması var mıdır?
Bu sorunun cevabını vermek zor. Zira kimseye "Senin metal yorgun mu?" diye sorma şansınız yok. Gözünüzü kestirdiğiniz birine "Sen yoruldun, artık bıçak olsan tereyağını kesmezsin" deseniz, her sözcüğü kılıçtan keskin hale geliverir. Neticede körelecek olan sizin metal olabilir.
Metal yorgunluğu metaforunu "FETÖ", "Yolsuzluk" gibi şeylerle açıklamak sanıldığı kadar kolay değil. Bu zaten metafora uygun değil. Çünkü bu durumda metalin gücünün azalmasından değil, kötü niyetle kullanılmasından söz etmek gerekir. Zaten bu işlere bulaşanlar için devam eden hukuk süreçleri var.
Meseleyi AK Parti veya diğer partilerin genel merkezlerinden ele alamayacağımıza göre, kendi kriterlerimizi geliştirmek daha yararlı olabilir.
***
Mesela, Tersaneler Bölgesinde binlerce aile babası işsiz kalırken, her seçim döneminde bu sorunu çözme vaadi veren siyasiler... Bunlardan bugün pek kalmadı, piyasadan çekilmelerinin nedeni, yapıldıkları metalin, sorunların yapıldığı metalin yanında zayıf düşmesi olabilir mi?
TTK'ya işçi almaktan söz eden de kalmadı. Bir düşünün, "TTK'ya işçi alacağız, başka yolu yok" diyen siyasetçinin mi metali daha sağlamdır, "TTK zarar ediyor, Zonguldak'a zarar veriyor, bunun yüzünden teşvik bile alamıyoruz" diyen siyasininki mi? Geçtim norm kadronun tamamlanmasını, bu konularda hiçbir girişimi bulunmayan bir siyasi, "TTK'yı kapatmak gibi bir durum yok" diyerek işçi alımını dava olarak benimseyen siyasiden daha sağlam bir duruş göstermiş midir?
Sonra birileri çıktı, "TTK'dan umut yok, Erdemir özelleşti artık bundan da yarar yok. Ekonomimizi çeşitlendirmemiz lazım" dedi. Bu şehri üniversite kurtarır diye bir sav öne sürdü. Heveslenip proje hazırlayan, kampüsün yerini eğitim alanı olarak ilan edenler muhakkak iyi niyetle hareket etti. Fakat bir üniversite kurulabilecek sürede hala elde bir uygulama projesi yoksa, sürecin içinden "Metali yorulmuş" birileri çıkar herhalde.
Metal yorgunluğu kibar bir ifade... Bu işler birilerinin yorgunluğundan değil de kasten geciktiriliyor diye düşündüğünüz zaman, iş daha başka bir noktaya gidiyor.
Adı hıyanet...
***
Daha genel ifade edelim. Yaşadığı ve hizmet etmek için söz verdiği bir bölgenin halkının taleplerini gerçekleştireceğine, genel merkezinin politikalarını bu bölgede kabul ettirmeye çalışan bir siyasi anlayış, bu anlayışın temsilcisinin metalinde bir zafiyet var mıdır, yok mudur?
Bu soruya bir cevap vermek gerek.
Eh, muhalefet partilerinin de bu işten kurtuluşu olmasa gerek. Olması gerekenleri sabah akşam sayıp, sorumluları görevini yapmamakla itham ederken, o işlerin yapılabileceği iktidar makamlarına gelmesini sağlayacak şeyleri yapamayanların metali ne kadar sağlamdır?
Vatandaş oy vermiyor diyebilirler. Şunda anlaşmak gerek. Eğer parti lokalinde zaten o partiyle aynı görüşte olanlara propaganda yapmak yerine halka gidip meramını anlatmaya yeterli zaman ayırıyor musunuz? Vatandaş vermiyorsa sana oy vermiyor. Muhalefetin metalinin sağlamlığını test edecek şey, seçimlerde aldığı sonuçlardır.
Metalin sağlamsa kendini, görüşünü, partini halka anlatmanın bir yolunu bulursun kardeşim. Zaten o pozisyonlara bu yolu bulacağını söyleyerek geldin. Hiç aynaya bakıp, "Acep bizde mi iş yok?" demek de bir olgunluk göstergesidir.
O kadar zaman muhalefette bulunup geriye bakınca "Yıllar yorgun ben yorgun, boşa geçmiş seneler," diyorsan kabahat sendedir.
ETİKETLER : Yazdır
Diğer Yazıları
© degisimmedya.com
İletişim Bilgileri Künye İstek, Şikayetleriniz İçin Tıklayın Tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. Tel : 0 372 322 27 30
E-posta: info@degisimmedya.com