RÖPORTAJ

MÜFTÜOĞLU: "GELECEĞİMİZİN TEMİNATI OLAN GENÇLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Türkiye Yardım sevenler Derneği'nin ülke çapında yaptığı yardımları hepimiz biliyoruz. Değişim Medya Haber Merkezi olarak bu hafta Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği Başkanı Nagihan Müftüoğlu ile derneklerinin amaçları başta olmak üzere yaptıkları yardımları ve çalışmaları değerlendirdik.

Abone Ol

Türkiye Yardım sevenler Derneğinin ülke çapında yaptığı yardımları hepimiz biliyoruz. Değişim Medya Haber Merkezi olarak bu hafta Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği Başkanı Nagihan Müftüoğlu ile derneklerinin amaçları başta olmak üzere yaptıkları yardımları ve çalışmaları değerlendirdik. Müftüoğlu, 1992 yılında kurulan Karadeniz Ereğli Yardım sevenler Derneğinin hedeflerinin  gençliğe hitap etmek istediklerini belirterek; "çünkü geleceğimizin teminatı  olan çocuklarımız o kadar zor şartlarda üniversiteye gidiyorlar ki; biz bu çocuklarımıza sahip çıkmak zorundayız "dedi.

Müftüoğlu, Değişim Medya Haber Merkezinin sorularını cevaplandırdı.

Değişim Medya Haber: Türkiye Yardım sevenler Derneği Nasıl Doğdu?

N.M.: Sırtında mermi taşıyan, cephe gerisinde kahraman askerlerimizin yaralarını saran, eşini, oğlunu, kardeşini arkasını sıvazlayarak cepheye gönderen ve tek başına yaşamın tüm güçlüklerine göğüs geren Türk kadını, zorlu ama büyük bir zaferle sonuçlanan Kurtuluş Savaşımızın unutulmaz bir sembolü olmuştur. Bu büyük zaferi izleyen Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun en coşkulu, ulusal bilinç ve bütünlüğümüzün en yüksek düzeyde olduğu yıllarda bundan tam 70 yıl önce, büyük önder Atatürk'ün önderliğinde çağdaşlaşmaya doğru dev adımların atıldığı dönemde Kırklareli Milletvekili Sayın Dr. Fuat Umay Ankara'da kadınlarımıza 29 Ocak 1928 tarihinde bir çağrıda bulunmuştur. Dr. Umay bu çağrısında, madden ve manen durumu iyi olmayan kadınlarımızın korunmasının bir görev olduğunu, anaya yapılan yardımların çocuğa da ulaşacağını ve böyle bir amacın ancak bir kadın yardım derneğinin kurulmasıyla gerçekleşebileceğini açıklıyordu. Sosyal bilinci gelişmiş, öncü kadınlarımız tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan bu çağrıya katılan kadınlarımız, Dr. Umay'ın başkanı olduğu Himaye-i Eftal Cemiyetinde toplanarak bir komisyon kurmuşlardır. Komisyon kurulacak derneğin adının Himaye-i Eftal Kadın Yardım Cemiyeti ve ambleminin yürek biçiminde olmasını kararlaştırarak çalışmalarına başlamıştır. İşlemleri 19 Şubat 1928 günü tamamlanarak, Dernek ilk toplantısını Himaye-i Eftal Cemiyetinde gerçekleştirmiştir.

1938 yılında, Derneğin kuruluşundan tam on yıl sonra, Atatürk, "Büyük varlık ve faziletleri unutulmamış Türk kadınlarına ayağa kalkarak hürmetlerimizi göstermeliyiz. Türk kadını yoksul olamaz. Türk kadını bizatihi bir varlıktır" diyerek derneğe " Yardım Sevenler Derneği" adını vermiştir. Atamızın el yazısı ile belgelediği bu sözleri Dernek ve Türk kadınlarının gururla taşıdığı en büyük armağanı olmuştur.

Değişim Medya Haber Merkezi: Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği Kaç Yılında Kuruldu?

N.M.: 1973 yılında kuruldu.

Değişim Medya Haber Merkezi: Türkiye Yardım Sevenler Derneğinin Türkiye Genelinde Kaç Şubesi Var, Genel Merkez ile İşbirliği İçerisinde Gerçekleştirmiş Olduğunuz Projeleriniz Oluyor mu?

Türkiye Yardım Sevenler Derneği Türkiye'de kurulan kamu yararına kurulan derneklerin Kızılay'dan sonra gelen derneğidir. 1928 yılında kurulmuştur. 142 şubesi vardır. Evet, biz daha çok genel merkezimizin çevresinde projeler geliştiririz. Huzur-evi yapmak, Yurt yapmak, ihtiyacı olan bölgelere yardım yapmak. En son Adapazarı'nda birçok okul yapıldı. Bunlar bir merkezde, havuzda toplanır ve bunlar hep birlikte harcanır. Yine en son genel merkez bağlantılı gerçekleştirilen yardımlarımızdan biri de Soma'ya yardım olarak bizim genel merkezimiz böyle bir hesap açtı. Kendisine Türkiye genelindeki bütün şubeler destek vererek Soma'ya henüz ne yapacağımız daha kesinleşmedi, çünkü bir yerine otursun, nerede eksikleri varsa onu yapalım diye havuzda toplanan paramız bekliyor.

Değişim Medya Haber Merkezi:  Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği'nin Şimdiye Dek Gerçekleştirmiş Olduğu Projeler Nelerdir?

N.M.: 1992 yılında Karadeniz Ereğli Yardım sevenler Derneği şubesinde çalışmaya başladım. Bir yıl sonra dernek başkanı olarak görev yapmaya başladım. Ve yapılacak işleri gözden geçirerek Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneğinde neler yapabiliriz, bizim katkımız neler olabilir, bunların yönetim kurulu ile ilgili çalışmalarını yaptık ve çalışmaya başladık. Bizim hemen hemen tüm okullarda parmağımız var, elimiz var dersek yalan söylememiş oluruz. Kayabaşı İlkokulu'nun bir Laboratuara ihtiyacını olduğunu öğrendik.  Kayabaşı İlkokulu'na tamamen Karadeniz Ereğli Yardım sevenler Derneği adına bütün malzemeleriyle beraber bir laboratuar yaptık. Hatta Kayabaşı İlkokulu bir dergi bastırdı ve o dergide bizim yaptırmış olduğumuz laboratuarın fotoğraflarını da koydular.  Karadeniz Ereğli Devlet Hastanesinin bize sıfırdan verdikleri bir bölümü her şeyiyle bir acil bakım odası yaptık ayrıca bir çocuk mama odası yaptık. Bütün acil bakımdaki gereken tüm ihtiyaçları ile acil bakıma destek verdik. Bilhassa köy okullarına daha çok destek veriyoruz. Köy okullarına fotokopi makinesi, Sinema makineleri götürdük, yine Polisevi'nin alt döşemesini yaptık, lokalin klimasını aldık. Bunlar neticede topluma hizmet için yapılan işlerdir. Bunun için de tabi ki etrafımızdan destek alıyoruz çünkü tek başımıza bunları yapmak mümkün değil. Yine burs öğrencilerimiz var. Ve Özel Eğitim ve Rehberliğe Muhtaç Çocukları Koruma Derneği'nin Okulu yapılırken de tüm elektrik tesisatını yine Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği üstlendi ve yaptı. Hatta tabelada da ismimiz mevcuttur. Yine okullara kalem, kırtasiye, önlük gibi ihtiyacı olanlara bunları tedarik ederek götürüyoruz, yolluyoruz. Kömür ihtiyacı olanlara çok az da olsa kömür yardımında buluyoruz. Hastalar olursa bunların doktorlar ile görüşmesini yapıyoruz, yol ücretlerini karşılamaya çalışıyoruz az da olsa harçlıklarını veriyoruz. Veya birilerini biz yardımcı olmaya davet ediyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla hizmet etmeye gayret ediyoruz.

Değişim Medya Haber Merkezi:  Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği Yönetim ve Üyelerinizle Birlikte Amaç Ve Hedefleriniz Doğrultusundaki Çalışmalarınızdan Bahseder misiniz?

N.M.:  Biz hedef olarak "Gençliğe hitap etmek istiyoruz." Çünkü geleceğimizin teminatı olan bu çocuklarımız o kadar zor şartlarda üniversiteye gidiyorlar ki, biz bu çocuklarımıza sahip çıkmak zorundayız. Çünkü ilkokul, ortaokulda bir şekilde aileleri tarafından bu çocukların ihtiyaçları karşılanıyor. Ama üniversiteye gidince o bir genç kızdır, o bir delikanlıdır, arkadaşlarının yanında mahcup olmasın diye biz elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Mümkün olduğu kadar da bu aileleri çok inceliyoruz ve karşılıksız burs veriyoruz. Hiçbir şekilde bir karşılık beklemeden. Birinci sınıftan başlattığımız bir öğrenciyi de üniversiteden mezun oluncaya kadar da bursunu vermeye devam ediyoruz. Burs verdiğimiz öğrencileri ise ailelerin yakınlarından, bağlı oldukları muhtarlardan, çevreden soruşturmasını yapıyoruz. Bu herkes olabilir. Sanayicidir, bakkaldır, fırındır vs. ama biz bunlardan o aile ile ilgili bilgiler alıyoruz. Gerekirse evlerine kadar da ziyarete gidiyoruz.

Bir de her sene Ramazan yardımı yapıyoruz. İhtiyacı olan ailelere Ramazan gelmeden evvel ihtiyaçlarını karşılayarak girsin diye ramazandan bir hafta evvel bütün alışverişimizi yaparız ve bilhassa evlerine kadar da teslim ederiz. Kişi sınırlamadan o seneki bütçe durumumuza bakarak elimizden geldiğince ramazan yardımını gerçekleştiriyoruz. Çünkü biz 100gr. Peynir, 200gr. Zeytin şeklinde yardım yapmıyoruz. İhtiyacın tam karşılanmasını istiyoruz. Öreğin; 10 aileye ramazan yardımı yapalım ama onun içinde ihtiyaç duyulan her şey olsun. Amacımız bu.

Değişim Medya Haber Merkezi:  Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği Doğal Afet, Zor Günlerde Neler Yapar?

N.M.:  Düzce depreminde yönetim kurulu arkadaşlarımla beraber şahsi minibüsümüzle erzaklarımızı aldık ve götürdük ve bizzat kendimiz dağıttık. Diğer bölümde daha önce de bahsettiğim gibi genel merkezimiz bize hemen genelge yollar. İşte; Adapazarı depremi, Soma vs. olmuştur diye..banka hesap numarası verir bize ve neler yapılmasını gerektiğini bize duyurur, aydınlatır bizi. Türkiye'nin birçok yerinde İlkokul, Kız Öğrenci Yurdu, Huzurevi vardır. Zonguldak'ta bile Yardım Sevenler Derneği'nin bile birçok hizmetleri var, ilkokul yaptırdı. Biz aslında bir aileyiz diyoruz her zaman ve Genel Merkezimiz Ankara'da ve biz o ailenin birer ferdiyiz diyoruz.

Değişim Medya Haber Merkezi:  Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği'ne Üye Olmak İsteyenler, Yardımcı Olmak İsteyenler Nasıl Başvurmalı?

N.M.: Karadeniz Ereğli'de,  Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği başkanı olarak Nagihan Müftüoğlu'nu herkes tanıdığı için bana ulaşmak çok kolay. İnanın bazen gece 23.00'de bile beni arayanlar oluyor.

 

Değişim Medya Haber Merkezi:  Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği Olarak Kimlerden Destek Alıyorsunuz?

N.M.:  Devletten asla destek almıyoruz. Kendi imkânlarımızla çaylar yapıyoruz, aidatlarımız var. Bunlarla bütçemizi oluşturmaya çalışıyoruz. Ve bütçemiz eskisi gibi değil, çok düştü. Maalesef çok düştü, eskiden eşimizi, dostumuzu yönlendirirdik, öğrencilere burs verilirdi ama artık Ereğli'de bunları temin etmek çok zor oldu onun için kimsenin kapısını çalamıyoruz. Eskiden inanın biz bir ramazan yardımı yapardık,  çuval çuval yapardık. Çünkü hangi esnafa gitsem geri dönmezdim. Bunun için benim esnafa gidecek cesaretim bile yok. Çuval çuval pirinçler gelir, peynirler tenekelerle gelirdi. 100-150 kişiye dağıtırdık. Bunu da bölgenin ekonomisine bağlıyorum. Bir de Ereğli'de o kadar çok dernek oluştu ki, amacına uygun veya uygun olmayan zannediyorum 150'nin üzerinde 180 tane dernek var. Onun için dernek deyince insanlarda artık bir yadırgama mı oluyor yoksa bir geri çekilme mi oluyor bunu anlayamıyorum ama biz de kendi bünyemizde mümkün olduğu kadar gayret sarf etmeye çalışıyoruz.

Değişim Medya Haber Merkezi:  Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği Bugüne Kadar Öğrenciye Burs, Muhtaç Ailelere Giyim-Kuşam, Yakacak ve Sağlık Konusunda Öğrencilere Ve Mağdur Ailelere Yönelik Çalışmalarınız Hakkında Bilgi Alabilir miyiz?

N.M.:  Öğrencilere burs veriyoruz. Muhtaç ailelere giyim-kuşam, mümkün olursa yakacak veriyoruz. Mesela; koltuğunuzu değiştiriyorsunuz, bizi arıyorsunuz, o koltukları biz alıyoruz ihtiyacı olan ailelere veriyoruz. Gelin olacaklara gelinlikler veriyoruz. Bunlar hep bize gelen yardımların da değerlendirmesi şeklinde gerçekleşiyor. Birebir her şeyi para ile de yapmıyoruz. Bizi arıyorlar, 'ben kapılarımı değiştirdim, bu kapılar işinize yarar mı?'  Yarar, çünkü köyde ihtiyacı olan birisi ev yapmıştır veya kapısı yoktur biz o kapı için ihtiyaç sahibine yönlendiriyoruz. Yani bize gelen her türlü teklifi, her türlü öneriyi de değerlendirmeye çalışıyoruz. Mümkün olduğu kadar sağlık konusunda da tanıdığımız doktorlara hatta İstanbul, Ankara'daki doktorlarımızı da arayarak ne yapılması gerekiyor, ne yapabiliriz? Bunlar en azından hasta insanı aydınlatma açısından faydalanıyoruz. Keşke daha çok şeyler yapabilsek. Çok eski bir dernek olduğumuzdan dolayı birçok kişiye sağlık konusunda da yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Değişim Medya Haber Merkezi:  Değişim Medya Okuyucularına Bir Mesajınız Var mı?

N.M.:  Her zaman şunu söylerim; illa, "Ateş düştüğü yeri yakmasın."  Hani belki bizim çocuklarımız rahat okuyor, belki bizim evimizde elektriğimiz, suyumuz var ama bunları yaparken bile bir başkasının bunlara ihtiyacı olduğunu her zaman aklımızda tutalım ve inanın "veren el, alan elden evladır" denir hep ben bu sözü kendime ilke edinmişimdir. Ne kadar çok verirsek o kadar da bize gelir. Ve herkesin elini avucunu açmasını tavsiye ediyorum.

"ATATÜRK'ÜN EVİNİN TEFRİŞİNİ YAPTIK"

Karadeniz Ereğli Yardımsevenler Derneği olarak, Selanik'te Atatürk'ün evinin tefrişini yaptık. Genel Merkezimiz Kız Meslek Liselerinde, Olgunlaşma Enstitülerinde dokumlarını yaptırdı ve biz bunlara maddi olarak destek verdik. Sonra gidip Selanik'te açılışı da Karadeniz Ereğli Yardım Sevenler Derneği tarafından yapıldı.




 


Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol