RÖPORTAJ

BALI MAHALLESİNDEYİZ

Kdz. Ereğli'de var olan 31 mahallemizde planladığımız, "Söz Mahallede" haber ve programımızda bu hafta Balı Mahallesindeyiz.

Abone Ol

Muhtar : Mustafa YAMAN

Nüfus: 1200

Hane Sayı: 250-300

Azalar: Hüseyin YILMAZ, Mustafa KESKİN, Kadir FİDAN, Şaban DEMİRHAN

Cadde ve Sokak İsimleri: İrfan Erdem Sokak, Gökme Caddesi, Kadri Keskin Sokak, 1 nolu Balı Merkez, 2 nolu Balı Merkez, Muharrem Yaman, Şehit Hüseyin Bırak , Ali Yılmaz Sokak, Yukarı- Aşağı Sokak, ve Çayır Arkası Sokak olmak üzere toplam 11 cadde ve sokak bulunuyor.

Balı Mahallesi Muhtarı Mustafa YAMAN ile geçmişten günümüze mahallemizi tanıyor, yapılan çalışmaları dünüyle bugünüyle masaya yatırıyoruz. Programımızda ayrıca, Mahalle Muhtarımızın 2014 yerel seçimleri ve beklentilerine yönelik düşüncelerini de kamuoyu ile paylaşıyoruz. Balı Mahalle Muhtarımız YAMAN ile mahallemizde gerçekleştirdiğimiz röportajı okuyucularımızla paylaşıyoruz.

Mahalle sınırı Kdz. Ereğli'ye 7 km. uzaklıkta Kuzey Karadeniz Sahili denizle kaplı bir yüzeyi dağlarla, batısı Kırmacı Mahallesi, doğusunda ise Keşkek Köyü ve Maden Ocakları var.

Bu hafta Kdz.Ereğli Belediye sınırları içerisine 6 yıl önce katılan Balı Mahallesinin muhtarı Mustafa YAMAN ile görüştük. 26 Mart 1989-19 Nisan 1999 tarihleri arasında Köy Muhtarlığını yapan baba Muharrem YAMAN'ın vefat etmesiyle halkın desteğini arkasına alarak muhtarlık görevine başlayan Muhtar Mustafa YAMAN, 2002 yerel seçimlerinde de halkın desteğiyle Muhtar adayı olan Mustafa YAMAN, seçimlerden galip gelerek göreve başlar. O gün bugündür mahallenin muhtarlığına devam ediyor, mahallenin güzelleşmesi ve gelişmesi için elinden geleni yapıyor.

Balı Mahalle Köprüsünü Mahalleye Kazandırdı

Muhtar YAMAN; 2002 yerel seçimleriyle beraber hedeflerim doğrultusunda çalışmaya öncelikli olarak Mahalle halkının karşıdan karşıya geçmesinde zorluklar yaşadığını, düşüp kalkanların olduğunu gördüğüm için Mahalle Köprüsünden başladım. Türkiye Taş Kömürü İşletmelerinden emekli olduğum için her ay düzenli olarak TTK'na arkadaşlarımı ziyarete giderdim. Yapılanları, yapılacak çalışmaları onlardan öğrenirdim. Bir gün yine gittim. TTK Müessese Tesislerinde yer alan karşıdan karşıya köprü vazifesi gören uzun sarnıçların kaldırılacağını söylediler.

Balı Mahalle Köprüsünün belli bir plan projesi yoktu, santim santim ölçüp biçerek uygun yeri ayarladım, ustalarla, yetkililerle görüştüm.

Bu köprüyü yapabilmek için yetkililer olsun, mahalle halkım olsun desteklerini esirgemediler. Köprüyü zor şartlar altında, yokluktan varlık yaratmaya çalışarak, imece usulu 3-5 ay içinde tamamlayarak kullanıma açtık. En büyük sorunu bir nebzede olsun çözmenin sevincini yaşadım. Mahalle Köprümüz: Balı Mahalle Köprümüz 36 m boyunda, 19 m yüksekliğinde ve 2,5 m. genişliğindeki yer alıyor" dedi.

"DEMİRCİ DEDE EFSANESİ VE TARİHİ SU KEMERLERİ GÖZBEBEĞİMİZ..."

Demirci Dede Efsanesi: M.Ö. yıllarda buralarda yaşayan insanlar demir kazanarak geçimlerini sağlıyorlarmış. Yağmur yağmadığı uzun yaz aylarındaysa insanların yağmur duasına çıktıkları söylenir. O gün bu gündür Demirci Dede bir efsanedir. Halen daha günümüzde adak adamaya, dilek dilemeye gelenler oluyor. Belli bir koruma altına alınmadığı için Demirci Dede Kazıları dağılıp yıpranmış durumdaydı.

Yol çalışmalarına Kdz.Ereğli Belediye yetkilileri tarafından başlanıldı, kısa sürede tamamlandı. Bu tarihi eserlerin tarihi ve turistik önemi biraz geç de olsa fark edildi. Demirci Dede Efsanesini ve Tarihi Su Kemerlerini Kdz.Ereğli Belediyesi ve Müze Müdürlüğü'nün katkıları ile halkın kullanımına açıldı.

Tarihi Su Kemerleri: M.Ö. Cenevizliler Döneminde yapılan su kemerleri eşsiz güzelliği ile mahallemizin gözbebeği.

"BAL YETİŞTİRİCİLİĞİNDEN MAHALLE ADINI ALDI"

1990'lı yıllarda köyümüzde balcılık çok yaygındı. İnsanlar balcılık yaparak geçimlerini sağlıyordu. Mahallemiz adını bal yetiştiriciliğinden alıyor diyebiliriz. Şimdilerde ise bal yetiştirildiği eskiye göre azaldı.

Tarım ve hayvancılıkla uğraşan sınırlı sayıda aile var. Mahallemiz bi yerde emekli mahakllesi diyebiliriz. Çünkü 160 emekli, 30 dul yetim var. 25-30 devlet çalışanının yanı sıra 30-40 kişi de kendi imkânlarıyla geçimini sağlıyor.

" EKSİKLERİMİZ TAMAMLANDI"

Mahallemizde eksikliklerin yüzde 80'i tamamlandı. Kdz.Ereğli Belediye yetkililerimiz tarafından yapılan çalışmalar; 14 km. boru döşendi. 2 km taş duvar, 500 metre beton yol, 10 km asfalt yol olmak üzere 1 adet 500 ton su deposu da yapıldı.

Mahallemize doğal gaz 2010 yılında geldi. Mahalle halkının büyük kısmı doğal gaz kullanıyor.

Mahallemizde yapı devam eden bir camimiz, mezarlıklarda ise kilit taş döşemelerinin en kısa sürede yapılmasını bekliyoruz.

Mahallemizin elektriği Kandilli'den geliyordu, 2005 yılında yapılan iyileştirme sonucunda artık elektrik Kdz.Ereğli'den geliyor.

"KDZ.EREĞLİ –KANDİLLİ YOLU ÇÖZÜM BEKLİYOR"

Kdz. Ereğli-Kandilli arasındaki 4 bin 200 metrelik bağlantı yolu düzenlenen tören ile açılmıştı. KÖYDES'in asrın projesi olarak nitelendirilen bağlantı yolun yapılmasından sonra Kandilli ve Gökçeler Belediyesi halk otobüsleri, işçi servisleri, öğrenci servisleri ve kömür taşıyan tırlar bu yolu kullanmaya başladı. Yolun dik, virajlı ve de dar olması ise araç sürücülerini tedirgin ediyor.

Kandilli - Kdz.Ereğli Karayolu yapıldı denilmesine rağmen yapıldı. Yapılan bir yer var, ancak önemli noktada yol çalışması bitti. Esas önemli olan yer yapılmadı. Köseağzı mevkiinde yapılması gereken yer ne yazık ki yapılmadı. Kış mevsimi geldi, aşırı yağan yağmurlarda bu yolda kaya parçaları yola düşebilir. Her an kaza olacak yukarıdan kaya düşecek, canlar yanacak diye tedirgin oluyoruz. Allah korusun bu kaza yaz ayında olduğunu düşünürseniz plajda yer alan insanlar zarar görebilir, can kayıpları olabilir.Her an kaza olacak diye tedirginlik duymaktayız. Ayrıca, yolda her hangi bir buzlanmada araçların kayma olasılığı ve yolun dar olmasından dolayı uçurum olan kısımlara demir direk ve çelik halatlar çekildi. Ancak, bizle tedirginiz, her an kaza olacak, kayma olacak diye çok tedirginiz. Bu yola acil çözüm bulunmasını bekliyoruz.



Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol