GÜNCEL

Yavuzyılmaz şerh koydurdu!

Yavuzyılmaz şerh koydurdu!

Abone Ol

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, çevre ve vatandaşın sağlığını hiçe saydığını ifade ettiği Maden Kanunu Değişikliği Yasa Teklifi'ne.  TBMM Genel Kurulu'nda detaylıca görüşülmek üzere şerh koydurdu.

Maden Kanunu Değişikliği Yasa Teklifi'nin görüşüldüğü Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi Ve Teknoloji Komisyonu toplantısında, CHP Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak Çatalağzı Bölgesi'nde mevcut bulunan ve yapılması planlanan termik santraller konusunu komisyon gündemine taşımış; "Bu kanunda halk yok!" diyerek maddenin geçmemesi için mücadele etmişti.

AKP'li ve MHP'li üyelerin oy birliği ile kabul edilen yasa teklifinin 45. Maddesine olumlu oy verilmesine de eleştirilerde bulunan CHP'li Milletvekili; "Bu kanuna evet diyen AKP'li milletvekilleri, Zonguldak'ta halkın yüzüne nasıl bakacaklar!" diyerek yasanın geçmesi lehinde tavır alan milletvekillerine sert bir dille çıkışmıştı.

Termik Santrallerin Çevresel Denetlenme ve Sağlaması Gereken Şartlar hususlarının yerine getirilmesi konusunu içeren ve bu şartların yerine getirilme taahhütlerini 2019'dan 2021'e erteleyen 45. Kanun Maddesine karşı çıkan CHP'li Milletvekili, Komisyon Başkanı ve Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakan Yardımcısı ile uzun süre kanun maddesi üzerine tartışmıştı. Bu yasa ile baca filtrelerinden çevre etkilerine kadar vatandaşların sağlıklarını hiçe sayarak şirketlerin menfaatinden başka bir şey düşünülmediğini söyleyen CHP'li Yavuzyılmaz; Zonguldak'ta yapılan partikül ölçümlerinin yok sayıldığını ve Zonguldak'ta çocuk onkoloji bölümü açıldığını belirtmişti.

Yapılan toplantının ardından CHP'li Yavuzyılmaz, çevre ve vatandaşın sağlığını hiçe sayan bu kanun maddesine TBMM Genel Kurulu'nda detaylıca görüşülmesi için kanun maddesine şerh koydurdu. 41 Sıra Sayılı TBMM Genel Kurum Oturum Raporu'nda "Zonguldak" ili örneği üzerinden görüşüleceği belirtilen bu şerh tutanaklara geçti.

Yavuzyılmaz'ın 45. Madde'ye düştüğü şerh tutanaklara şöyle yansıdı:

"Teklifin 45. Maddesi 31.12.2019 tarihini 31.12.2021 tarihine kadar uzatmaktadır. Ancak özellikle Zonguldak'ta bulunan ve insan sağlığını doğrudan tehlikeye atan durum göz ardı edilmiştir. Madde metninin cezai yaptırımının olmaması, bölgede büyük sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebebiyet vermektedir. Yapılmak istenen değişikliklere ormanların yıkım ve yağması daha da kolaylaşacaktır. Daha önce orman izni almadan inşa edilip, çalıştıkları tesisler için fiili bir durumu kabullenmek anlamına gelen bu madde birçok soruna sebebiyet verebilecek şekilde düzenlenmiştir.Bu düzenleme tarzı, ormanların korunması ve geliştirilmesine ilişkin Anayasa madde 168'e aykırıdır. Özelleştirilmiş santrallerin işletmecileri 6446 sayılı kanunun geçici 8. Maddesine göre 31.12.2019 tarihine kadar mevcut çevre koruyucu tesislerini iyileştirmiş veya yeni tesisler kurarak devreye almış olmaları gerekmektedir.

Söz konusu santraller 2013-2015 döneminde özelleştirilmiş olup firmalar ihale aşamasında çevre koruyucu önlemleri alacaklarını taahhüt etmişlerdir.Firmaların şimdiye kadar bu tesisleri yapmış, çalıştırmış olması gerekmektedir. Ancak "nasıl olsa süreyi uzattırırız" diyerek gerekli adımları atmamışlardır. Firmaların çoğu yasanın iyileştirme yapmaları için tanıdığı süreyi, mevcut tesisleri bile çalıştırmama süresi olarak kullanmışlardır.

Madde, yatırım yükümlülüğünü yerine getirmemiş kuruluşlara iki yıl ek süre vererek ödüllendirmeyi öngördüğü için madde metinden çıkartılmalıdır önerisinde bulunulmuş ancak kabul edilmemiştir. Ayrıca ek süre verilmesi Anayasa Mahkemesi'nin 29396 sayı ve 24.06.2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 25.5.2014 tarih ve 2014/93 sayılı kararına da aykırıdır."




Haber : Özge Cerrah

Abone Ol