SAĞLIK

Uzmanından Ereğli'ye özel "Alerji" önerileri!

Uzmanından Ereğli'ye özel "Alerji" önerileri!

Abone Ol
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Ahmet Güzel,  Karadeniz Ereğli'ye özel alerjenler konusunda tespitlerini Değişim Radyo'da anlattı. Güzel, "Ereğli'de arı sokmasına dikkat etmek gerekir. Fındık dibindeki otların yol açtığı göz yaşarması, kaşıntılar sık görülebilir. Bölgemizde  Çilek alerjik etki yapabilir" dedi.

Prof. Dr. Ahmet Güzel, Değişim Radyo'da yayınlanan Arzu Tekin tarafından hazırlanan "Arzu ile Devri Âlem" programında canlı yayın Alerji Testleri, konusunda açıklamalarda bulundu.

Güzel,  yaklaşık yirmi yıldır çocuk hekimi olduğunu, aslen Ereğlili olduğunu ifade etti.  Samsun ve Edirne'de çeşitli akademik görevlerde bulunduğunu ifade eden Güzel, bundan böyle Ereğli'nin geleceği olan çocuklara hizmet edeceğini belirterek, "Umarım sağlıklı, geleceğe güzel bakan çocuklar yetiştirmekte başarılı oluruz. Ereğli'de bulunmaktan ötürü çok mutluyum, ortam çok güzel. Daha önce çocuk acil, çocuk nörolojisi, gelişimsel takiplerinde bulundum. Buradaki tecrübelerimizi çocuklarımızla paylaşmak istiyoruz" dedi.

Çocukluk çağında en sık görülen alerjik hastalıklar ve bölgede görülen hastalık tiplerinin sorulması üzerine Güzel şu cevabı verdi:

"Çocukluk çağında en çok karşılaştığımız hastalık gruplarının üç tanesinden bahsedersek coğundan bahsetmiş oluruz. Alerjik Rinit, Astım ve atopik egzama. En sık görülen hastalıklar bunlar.  Bunda birçok etkili faktörler var. Genetik, çevresel, kullanılan ilaçlar, ailenin yatkınlığı bunlar belirleyici olabiliyor. Bölgemizin alerjiye  yatkınlığı çok fazla. Bölgesel faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir.

 Çocuklarda alerjik hastalıklar içerisinde hangi belirtiler bizi daha çok alerjiye iter dersek, yeni doğan bebeklerde atopiye yatkın çocuklarda süt çocukluğu döneminde birçok semptom ortaya çıkabiliyor. Saçlarda topak dediğimiz atopik dermatit ya da atopik egzama belirtisi olabiliyor. Gövdede, kolların iç yüzeyinde, saçlı yüzeyde, döküntüler, konak tarzı bulgular alerjiyi düşündüren semptomlardır. Bunlar kış aylarında daha fazla kendini gösterir. Buharlaşan derinin ardından kuruyan ten egzamayı arttırıyor. 

Onun dışında anneleri  en çok rahatsız edici şey şudur. Geçmeyen burun tıkanıklığı. O kadar çok hastamız geliyor ki. Çocukların burun akıntısı özellikle süt çocukluğu döneminde beslenmesini de etkiliyor. Çocuk burnu tıkalı olduğunda annesini emerken beslenmesini engelliyor, geceleri uykusunu etkiliyor, gündelik aktivitelerini de etkiliyor."

"ANNELERİN DUYARLIĞINA ÇOK DİKKAT EDİYORUZ"

Bazı mevsimlerde ortaya çıkan semptomlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Güzel şöyle devam etti:

"Alerjik hastalıklarda, uzun süreli maruziyet (priming effect)dediğimiz alerjik durumlar var. Bunların içinde alerjik hastalıklarda mevsimsel ve yıl boyu ayrımını yaptığımız zaman bazı şeyler bizim için uyarıcı oluyor. Hastalıklar ilkbaharda ve sonbaharda ortaya çıkarsa farklı sebepler düşünüyoruz, yıl boyunca ortaya çıkıyorsa farklı nedenler düşünüyoruz. Mevsim döngülerinde polenlere, otlara, böceklere, ağaçlara karşı alerjileri olabiliyor. Yıl boyu devam edenlerde ise alerjik mantarlar, ev tozları, nem küfünün alerjiyi tetiklediğini düşünüyoruz. Bunlara çok dikkat ediyoruz. 

Ailelere alerjik sorunları sorgularken bunları vurgulamalarını istiyoruz. Bizi rahatsız eden durumlar içinde uyku düzeni, gün içindeki aktivite durumu, bunu ne kadar etkiliyor, bunları sorguluyoruz. Ailelere öksürük atakları var mı, burun tıkanıklığı uyku performansını etkiliyor mu? Aktivitesi sınırlanıyorsa okulda da çocuk kendini kısıtlamaya başlıyor. Bunları ailenin gözlemlemesi çok önemli. Çocuk hekimleri olarak annelerin hassasiyeti ve duyarlılığına çok dikkat ederiz. Onu rahatsız eden nedir? O aktivite kısıtlamasını, öksürük ataklarını gören annenin bunlardan rahatsız oluyor.  Egzersizle tetiklenen öksürük atakları varsa, hapşırık, geçmeyen burun akıntısı, burun tıkanıklığı varsa, bunlar alerji açısından bizi uyaran semptomlardır. Etkilenen bireylerin maruziyetlerinin miktarının da semptomlarla birebir ilişkilidir. Bunlar bizi uyaran unsurlardır."

ALERJİK HASTALARIN ACİL DURUMLARI...

Alerjik maddelerin vücutta yaptığı reaksiyonların bazen acil müdahale gerektirebildiğini belirten Güzel şöyle konuştu:

"Çocuk alerjisi olan bir maddeyle karşılaşıyorsa, yediği besin, ilaç, arı sokması gibi şeyler kaşıntılara yol açabilir vücudunda. Çok rahatsız edici bir kaşıntı olduğunda beslenmesini uyku düzenini etkileyebilir çocuğun. Alerjik maddeyle karşılaştıklarında bizim hışıltı dediğimiz bir ses duyarsınız. O sesi duyduğunuzda hava yolunda bir darlık olduğunu düşünürsünüz, buna müdahale etmek gerekir. Cilt bulguları içinde anaflaksi, ürtikeral dediğimiz lezyonlar oluşuyor.  Ürtikeral sıcak temasıyla kızarma gibi kabarcıklar oluşur.  Onun dışında dudak kenarlarında şişme, göz kapaklarında şişme, nefes alırken güçlük çekiyorsa, hırıltılı soluyorsa, bu hava yolunda o alerjenin neden olduğu ödemin göstergesidir. Böyle durumlarda bir acile başvurulması gerekir. Özellikle bazı alerjenler konusunda aileleri uyarıyoruz. Özellikle arı, böcek alerjisi olan durumlarda, çantada epipen oto enjektör bulundurulmasını öneriyoruz.  Dakikalar içinde solunum sıkıntısına girebilir, böyle bir durumda aileler paniğe kapılabiliyor. Biz o ailelere epipenler dediğimiz oto enjektörleri veriyoruz, yanlarında bulundurmalarını istiyoruz. Aile böyle bir durumla karşılaştığında, dudakta şişlik, gözkapağı şişmesi, vücutta kabartılar meydana geldiğinde oto enjektörleri hemen çocuğun kasına yapmalarını öneriyoruz."  Oto enjektörlerin uygulanmasının kolay olduğunu, kişilerin kendi kendine de uygulayabildiğini ifade etti.

"EREĞLİ'DE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ALERJENLER"

Prof. Dr. Ahmet Güzel,  Ereğli'de yaşayanların şu alerjenleri iyi bilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

"Ereğli'de arı sokmasına dikkat etmek gerekir. Fındık dibindeki otların yol açtığı göz yaşarması, kaşıntılar sık görülebilir. Bölgemizde  Çilek alerjik etki yapabilir.  Alerjenlerde, anafilaksi durumunda, gözkabağı şişliği, dudak şişliği gibi durumlar, tansiyon düşmesi gibi durumlarda hemen uygulanması gerekir oto enjektörün. Köydesiniz arı sokması sonucunda böyle bir durumla karşılaştınız. Sağlık kurumuna hemen ulaşmanız mümkün olmayabilir.  Aileye bunu verirken nasıl yapacağını anlatıyor, oto enjektörü yapmak bize acil servise varana kadar çocuğun o riskli dönemi atlatmasını sağlıyor.  İlk müdahaledir oto enjektör. Hemen acile gitmeniz gerekiyor."

ALERJİ TESTLERİ...

Aşı uygulamaları da dört beş yıllık bir süreyle yapılabildiğini, zayıflatılmış alerjenle çocukların o alerjene karşı direncinin arttırıldığını ifade eden Güzel  alerji testlerinin kendi kliniğinde nasıl yapıldığına ilişkin bilgiler de verdi.

Prof. Dr. Güzel şunları kaydetti:

"Alerjik hastalıkların tanısında kullanılan testler arasında en önemlisi alerjik deri testidir. Özellikle çocuğun neye alerjisi olduğunu tespit etmek için testlerdir bunlar.  İğneler vasıtasıyla yapılıyordu bu. Ağrılı bir işlemdi bu.  Bir iğneyi vücudun ön koluna üç beş, on kez batırıyorsunuz. Çizikler atıyorsunuz, üstüne alerjeni döküyorsunuz. Bu zor bir sistemdi.

Son yıllarda başka uygulamalar çıktı. On saniye gibi kısa sürede, aynı anda on tanesini, sekiz tanesini uygulayabiliyoruz. Sekiz tanesini iki kola uygulamamız yirmi saniye sürüyor. On dakikada alerjik reaksiyonlar kendini gösteriyor.  Gülerek ayrılıyorlar. Biz bu aplikatörleri çocukların eline veriyoruz, onlarla yüzleşmelerini istiyoruz.   On saniye içinde sekiz ürünü test ediyoruz. Bölgeyi de bildiğimiz için neyi test edeceğimizi de biliyoruz. On altılı test yapıyoruz.  Aplikatör bir ara maddedir, bunu solüsyonlara batırıyor, on saniyede uyguluyoruz, kısa sürede alerjik reaksiyonu değerlendirerek hangisine alerjisi olduğunu tespit ediyoruz. Alerjik testler sürekli tekrarlanan testler değil. Bir kez bakılması yeterli. Kan alma işlemi yapmıyorsunuz, herhangi bir acil müdahale ihtiyacında önlemlerimizi de alıyoruz.  Aplikatör uygulaması çocuklar için önemli. Çocuklarda doktor korkusu vardır. Ben beyaz önlük giymiyorum.  Çocuklar böyle bir ortama geldiklerinde kendi ev ortamları gibi gelsin istiyorum. Çocuklar bir daha gelmek istiyorlar."

Program yapımcısı Arzu Tekin de alerji testi yaptırmak isteyenlerin, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr Güzel'in Meydanbaşı yokuşunda bulunan Keleşler İş Merkezi 4. Katta bulunan muayenehanesine gidebileceğini kaydetti.




Haber : H Aksakal-Ö Cerrah

Abone Ol