GÜNCEL

Uzman Vaiz Elif Demirci yorumnladı: ZİLHİCCE AYI VE ÖNEMİ!

Karadeniz Ereğli Müftülüğü İlçe Vaizlerinden Uzman Vaiz Elif Demirci, hac ayı anlamındaki zilhicce, kameri yılın zilkadeden sonra gelen son ay olduğunu vurguladı.

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Müftülüğü  İlçe Vaizlerinden Uzman Vaiz Elif Demirci, hac ayı  anlamındaki zilhicce, kameri yılın zilkadeden sonra gelen son ay olduğunu vurguladı.

Karadeniz Ereğli Müftülüğü  İlçe Vaizlerinden Uzman Vaiz Elif Demirci, zillhice ayı hakkında şu değerlendirmeyi yaptı

Sözlükte “ hac ayı” anlamındaki zilhicce, kameri yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. Araplar arasında cahiliye devrinde zilhicce ayı; içerisinde savaşılmaması gereken haram aylardan kabul edilir, ticari açıdan önemli olan panayırlar bu ayda kurulur ve hac ibadeti de bu ayda yapılırdı. İslamdan sonra da zilhicce ayı, hac ibadetinin yerine getirildiği ay olmuştur. Bu ayın on, on bir, on iki ve on üçüncü günleri de kurban bayramı günleridir.

Müfessirlerin çoğunluğu, Fecr Suresi’nin ikinci ayetinde üzerine yemin edilen on gecenin, zilhicce ayının ilk on gecesi olduğu görüşündedirler. (İslam Ansk. Zilhicce maddesi

Peygamberimiz bu ayın faziletine binaen; “ Salih amelin Allah katında en sevimli olduğu günler zilhiccenin ilk on günüdür.” buyurmaktadır.( Tirmizi, Savm,52) Bu nedenle peygamberimiz zilhiccenin ilk dokuz gününde oruç tutmuş, Kurban bayramının ilk günü olan onuncu gününde ise oruç tutmamıştır. Yine Peygamberimiz, “Allah katında zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha değerlisi yotkur; bu günlerde tesbihi çok yapın; tahmidi ,tehlili ve tekbiri çok söyleyin.” buyurmuştur. (Şevkani, Neylül evtar)

Kurban bayramı arefesinde çok sayıda kulun cehennemden azat edildiğini vurgulayan Peygamberimiz, “Arefe gününde tutulan orucun önceki ve sonraki senenin günahlarına kefaret olacağını Allah’tan ümit ediyorum.” buyurarak oruca teşvik etmiştir. (Tirmizi, savm,46) Fakat arefe orucunu, sıcak olması ve hac ibadetinin yoğunluğu dolayısıyla gücsüz düşebilecekleri endişesiyle hacılara uygun görmemiştir.

Zilhicce ayında hacılar kutsal topraklarda görevlerini yerine getirirlerken, bizlerde yaşadığımız yerlerde yaptığımız ibadetlerle onların manevi iklimine girmeye çalışırız. Bedenen olmasa da ruhen onlarla  yan yana geliriz.

Hanefilere göre zilhiccenin onundan itibaren on ikinci akşamına kadar, Şafilere göre ise on üçüncü günü gün batımına kadar kurbanlar kesilebilir. Kesilen kurbanlar, kulların Allah’a yaklaşmalarının vesileleri, Allah uğruna candan fedakarlığın göstergeleridir. Ayrıca kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtımıyla kullar da birbirlerine yaklaşmış olurlar. Böylelikle toplumsal kaynaşma sağlanır.

Hac ve kurban gibi islamın şartı olan ibadetleri içermesi bakımında zilhicce ayı, değerlendirmemiz, Rabbimize olan bağlılığımızı göstermemiz, ruhen arınmamız için bize sunulan bir fırsattır.

Bu sene 19 Hazirandan itibaren bu aya girmiş bulunuyoruz. Bu ayda farzların yanında nafile olarak namaz kılmaya, tesbihler çekip, sadakalar vermeye, Kur’an-ı Kerim’i düzenli okumaya gayret gösterelim. Herkes gücü dahilinde bu ayı değerlendirebilir. İlk dokuz gün içinde tamamını tutamayan birkaç gün de olsa oruç tutabilir. Bunu da yapamazsa arefe günü oruçlu olabilir. Unutmayalım ki az da olsa ihlasla yapılan her ibadet Hak katında çok değerlidir.

 


Haber : 

Abone Ol