GÜNCEL

UMUTLAR BU İHALEDE!..

UMUTLAR BU İHALEDE!..

Abone Ol

Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli Beldesi'ndeki Alacaağzı sahasında tonlarca kömür rezervi üretilmeyi, daha önce sahayı işleten şirketin ocaktaki faaliyetine son vermesi nedeniyle işten çıkartılan yaklaşık 850 işçi de işlerine geri dönmek için 19 Ekim'de yapılacak yeni ihaleyi bekliyor.

2005 yılına kadar Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) tarafından işletilen, Kandilli Alacaağzı Maden Ocağı, bu tarihten sonra rödevanslı saha olarak Hattat Holding bünyesindeki Hema Endüstri A.Ş.'ye ihale edilmişti. 2015 yılı sonlarına kadar sahada üretimi gerçekleştiren şirketin üretimi durdurmasından sonra, Türkiye Taşkömürü Kurumu, ocak için yeniden ihaleye çıkmış, ilk ihale, 29 Haziran 2016 günü TTK Satınalma Daire Başkanlığı Toplantı Salonu'nda yapılmış, ancak İhale için HEMA Enerji, Hattat Holding ve Demir Petrol şartname almasına rağmen 20 yıllığını ve en düşük ton başı 5 TL bedelle ihaleye çıkan maden ocağına hiç kimse talip olmamıştı.

Şirketin faaliyetlerini durdurmasının ardından ocağın fiziki durumunun giderek kötüleştiğine ilişkin açıklamalar kamuoyunda yer almış, bu konuda Enerji Bakanlığı ve TTK nezdinde yapılan girişimler neticesinde TTK ocakların faal durumda kalması için personel görevlendirmişti. Kurum, bu arada ihale çalışmalarına da devam etmiş, ikinci ihalenin 19 Ekim 2016 Çarşamba günü saat 15.00'te yeniden yapılmasına karar verilmişti.

Bilindiği gibi daha önce özel sektör firmasının işlettiği, yaklaşık 13-14 milyon ton kömür rezervi olduğu tahmin edilen maden ocağında yaklaşık 850 işçi çalışmaktaydı.

ÖNCELİK DAHA ÖNCE ÇALIŞANLARIN

Özel sektör uhdesinde iken ocakta çalışan, büyük bölümü Kandilli, Ereğli ve köylerinde yaşayan kişilerden oluşan işçilerin bir bölümü başka bölgelerde veya sektörlerde ekmeğini kazanmaya çalışırken, bir bölümü de Çarşamba günü Zonguldak'ta yapılacak ihalenin neticelenmesini bekliyor.

İşçiler, aradan geçen yaklaşık bir yıllık süre zarfında işsiz kalmanın yanı sıra, yeraltında çalışan işçilerin erken emekliik ve diğer özlük haklarından da mahrum kaldılar. İşçilerin erken emeklilik haklarından vazgeçmemek için yeniden kömür üretimi için yeraltı işçiliğine dönmek istediği kaydedildi.

İlk ihalede umutları boşa çıkan işçiler, bir yandan 19 Ekim'de yapılacak rödevans ihalesini beklerken, diğer taraftan da ocağın kullanılır durumda kalması için yeterli çalışmanın yapılıp yapılmadığı kaygısını da taşıyor.

MUTLU: "YENİ SAHALARLA BİRLİKTE ÜRETİM ARTACAK

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Değişim Haber Merkezi'ne yaptığı açıklamada, Alacağzı Maden Ocağının yaklaşık 850 kişiye istihdam sağladığını, buna ilave olarakyeni sahalarda üretime geçilmesi durumunda en az bin 500 kişilik yeni istihdamın sağlanacağını söyledi.

Şu an için ihale konusunda herhangi bir problem gözükmediğini ama hangi firmaların katılacağı konusunda bir bilginin bulunmadığını ifade eden Mutlu, ihalenin en kısa zamanda sonuçlanmasını beklediklerini söyledi.

GMİS Genel Başkan Yardımcısı Mutlu, ocağın durumu ile ilgili olarak da "Alacaağzı sahasının Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından ihaleye verilip, daha sonra işletilebilmesi için ocak içinde gerekli ön çalışmalar yapılıyor. İhalenin sonuçlanmasını ve Alacaağzı sahasının yönetmelikleri uygun şekilde işletilmesini istiyoruz" diye konuştu.



Haber : Ersen Berk Çelik / Hüseyin Aksakal

Abone Ol