GÜNDEM

TÜRKİYE'Yİ SARSAN 30 GÜN!..

TÜRKİYE'Yİ SARSAN 30 GÜN!..

Abone Ol


Fethullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden geçen 1 ayda Türkiye büyük bir değişim döneminden geçti. Bir aylık sürenin 27 günü boyunca millet meydanlarda Demokrasi Nöbeti tuttu. Kamu kurumları, Türk Silahlı Kuvvetleri, Adliyeler, Üniversiteler, Emniyet, Milli eğitim gibi kurumlara yönelik operasyonlar düzenlendi. Çok sayıda vakıf, sivil toplum kuruluşu, üniversite, yayın kuruluşu kapatıldı. Onbinlerce kamu görevlisi açığa alındı, gözaltılar, tutuklamalar yaşandı.

Değişim Haber Merkezi'nin derlediği bilgilere göre, Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı Karargâhı'nda Orgeneral Hulusi Akar'ın gözaltına alınması ve İstanbul'da Boğaziçi Köprüsü'nün tanklar tarafından kapatılmasıyla başlayan girişime Türk milleti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım başta olmak üzere askeri ve sivil erkanın çağrısı üzerine karşı koydu.

Çıkan olaylarda 148'i Ankara'da olmak üzere 240 şehit verildi, 1223'ü Ankara'da olmak üzere toplam 2 bin 185 kişi yaralandı. 16 Temmuz günü akşam saatlerinde darbe girişimi tümüyle bertaraf edildi. 20 Temmuz'dan itibaren olağanüstü hal ilan edildi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve adliyeler başta olmak üzere üniversiteler, emniyet, Milli Eğitim, kamu kurumları ve belediyelerde kapsamlı bir operasyon başlatılarak FETÖ örgütü ile bağlantılı olduğu tespit edilenler açığa alındı.Bu kapsamda 13 Ağustos itibarıyla açığa alınan kamu görevlisinin açığa alınma işlemi gerçekleşti.

Darbe girişimi öncesinde dağınık ve ihtilaflı bir görüntü veren Türk siyaseti de demokrasi ekseninde bir araya gelmeyi başardı. Mecliste grubu bulunan tüm partiler darbe karşıtı duruş sergiledi. AK Parti Lideri Başbakan Binali Yıldırım, Anamuhalefet CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli aynı mitingde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Kılıçdaroğlu ve Bahçeli aynı zamanda daha önce "Tartışmalı Saray" olarak sözü edilen Cumhurbaşkanlığı konutu Ak Saray'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile darbe girişimi sonrası yapılması gerekenleri görüştü.

Türk milleti, darbe sırasında olduğu gibi sonrasında da demokrasiye sahip çıktığını gösterdi. Demokrasi için ilk akşam tanklarla karşı karşıya gelen ve açılan ateşlere kendini siper eden vatandaşlar, daha sonraki 27 gün boyunca Demokrasi Nöbetleri için meydanlardan ayrılmadı. 10 Ağustos'a kadar devam eden, hiçbir siyasi sembolün taşınmadığı nöbetlerde sadece Türk bayrakları dalgalandı.


"AÇIĞA ALMA-GÖZALTI-TUTUKLAMALAR..."

15 Temmuz darbe girişimlinin ilk ayında Türkiye genelinde 18 bin 756 kişi gözaltına alındı. 16 bin 899 kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında 152 general, 2 bin 71 üst rütbeli subay, 3 bin 83 polis, 7 bin 248 Asker, 2 bin 288 hakim ve savcı, 119 mülki idare amiri ve 4 bin 161 sivil bulunuyor.

Operasyonlar kapsamında 4 bin 897 kişi memuriyetten çıkarıldı. 76 bin 597 memur açığa alındı. Açığa alınanlar arasında 5 bin 342 akademisyen, 3 bin 670 hakim ve savcı bulunuyor. 149 general, 3 bin 185 askeri personel de ihraç edildi. 9 general ve 162 asker halen firarda bulunuyor.

15 üniversite, 35 sağlık kuruluşu, 104 vakıf, 109 öğrenci yurdu. 1934 okul, 1125 dernek, 19 sendika kapatıldı. Kapatılmalardan medya sektörü de payını aldı. Aynı kapsamda olmak üzere 16 televizyon, 23 radyo, 45 gazete, 15 dergi, 29 Yayınevi ve dağıtım kanalı da kapatıldı.


"ZONGULDAK'TA DURUM..."


Darbe girişimi Zonguldak'ta da nefretle karşılandı. Zonguldak ve ilçelerinde vatandaşlar 10 Ağustos'a kadar aralıksız olarak demokrasi nöbeti tuttu.

Zonguldak'ta 11 Ağustos itibarıyla Zonguldak'ta FETÖ/PDY'ye yönelik soruşturma kapsamında tutuklu sayısı 80 oldu. 691 kamu görevlisi ise görevinden uzaklaştırıldı.

Zonguldak Valiliği, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında adli ve idari işlemlerin istatistiğini açıkladı. Soruşturma kapsamında 691 kamu görevlisi görevinden uzaklaştırıldı. 2 hakim, 5 savcı ise halen daha aranıyor.34 kişinin gözaltındaki sorgusu sürüyor. 80 şüpheli ise çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. 3 şüpheli hakkında adli kontrol uygulandı. 1 şüpheli ise serbest bırakıldı. 34 şüphelinin ise işlemi sürüyor.Öte yandan valilikçe 7 özel eğitim kurumu, 16 özel öğrenci yurdu ve 5 dernek hakkında işlem yapıldı.

Bu kapsamda Gökçebey kaymakamı Bünyamin Bilgin ve Eski Zonguldak Emniyet Müdürü Metin Seyfi Sazak da gözaltına alınanlar arasında.


"EREĞLİ'Yİ AYRI SALLADI..."


Ereğli'de bir aylık dönemde önemli gelişmelerle sarsıldı. Vatandaşlar Atatürk Anıtı önünde 27 gün boyunca sabaha dek nöbet tuttu.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan görevden alındı. Eski Ereğli Belediye Başkan Yardımcılarından Ereğli Belediye Meclis Üyesi Nazım E. gözaltına alındı. Meclis üyesi çıkartıldığı mahkemece tutuklandı. İlçede darbe girişimi öncesinde FETÖ'ye bağımlı olarak çalıştığı iddiasıyla kayyum atanan, kapatılan işyerleriyle ilgili işlemler, darbe girişimi sonrasında hız kazandı. Birçok işadamı gözaltına alındı, bazıları tutuklandı, kimileri firari halde bulunuyor. Bu kapsamda ilçede uzun yıllardır faaliyet gösteren birçok işyeri de kapatıldı. Bazı işyerlerinin ise bugünlerde kapatılma işlemlerinin gerçekleşmesi bekleniyor.



Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol