SİYASET

SİYASET SORUMLULUK ALMALI...

Zonguldak'ın yaşadığı kan kaybı her geçen gün biraz daha belirgin hale geliyor. Ekonomik gerileme, ihracat rakamlarından, istihdam rakamlarına, göç oranlarına kadar her alanda kendisini hissettiriyor.

Abone Ol


Zonguldak'ın yaşadığı kan kaybı her geçen gün biraz daha belirgin hale geliyor. Ekonomik gerileme, ihracat rakamlarından, istihdam rakamlarına, göç oranlarına kadar her alanda kendisini hissettiriyor. Zonguldak'ın daha fazla kan kaybetmesinin önüne geçmek için siyasiler, kamu yöneticileri ve sivil toplumun elini taşın altına koyması gerekiyor.

Zonguldak'ta ekonomik alanda yaşanan gerileme, her geçen gün daha net şekilde ortaya çıkıyor. Bölgede işsizlik artıyor, istihdam olanakları daralıyor. Netice de il dışına göç olarak kendisini ortaya koyuyor.

Zonguldak bölgesinde işsizliğin kökeninde, kamu iktisadi teşekküllerinin özelleştirilmesi ve küçülmesi sonucunda ortaya çıkan kayıpların önlenmesine yönelik tedbirlerin alınamaması yatıyor. Bir zamanlar kırk binin üstünde işçi çalışan Türkiye Taşkömürü İşletmesi bugün, 9 bin civarında bir personel miktarıyla çalışıyor. Sadece norm kadronun tamamlanması için bile beş binin üstünde işçi alınması gerekiyor. Son dönemde Kandilli'de başlatılan yeni kuyu çalışmaları da işçi alımı gerçekleşmeden bölge ekonomisine katma değer sağlayamayacak.

Erdemir'in özelleştirilmesinin ardından bölgede sac ve çelik sektöründe yaşanan ekonomik kayıpların da bir türlü önüne geçilemedi. Bu kayıplar dolayısıyla telafi edici herhangi bir alternatif geliştirilmesi bugüne kadar mümkün olamadı. İktidar cephesinden telafi olanağı sağlayacak en önemli yapılanma olarak gösterilen Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Kampüsü'nün ne ölçüde ekonomik b ir canlanma sağlayabileceği konusunda fikir birliği yok.

Tersanelerde istihdamın trajik düşüşünün yarattığı şok da telafi edilemeyen kayıplar arasında. Her seçim döneminde problemin siyasetin gündemine gelmesine rağmen, 2008 dünya krizinden bu yana tersaneler bölgesindeki atıl kalan kuruluşların yeniden faaliyete geçmesini sağlayabilecek bir gelişme yaşanmadı.

Rödevans sahalarında gerçekleştirilen kömür üretimi ve buna bağlı olarak bu alanlardaki istihdam da trajik ölçüde geriledi. Hükümet kanadından konuya ilişkin çalışmaların yapıldığına ilişkin açıklamalara rağmen, bir buçuk yıla yakın süredir devam eden sorunlar bir türlü çözülemedi.


"SİYASET SORUMLULUK ALMALI..."

Zonguldak'ta yaşanan sorunlar, etkilerini göç olarak gösteriyor. Her geçen yıl küçük bir belde büyüklüğünde nüfus Zonguldak'tan ayrılıyor.

Olumsuz gidişe dur denilmesinin yolu, siyaset, kamu yönetimi ve başta meslek odaları olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının bölgenin daha fazla yatırım çekmesi için aktif görev üstlenmesinden geçiyor. Bu konuda asıl görev ise seçim meydanlarında bu göreve talip olduklarını deklare eden siyasilere düşüyor. Zira sağlanacak ilerlemelerin siyasi getirilerini üstlenmek de herkesten önce siyasilere kalacak.

Zonguldak'tan oy alıp Ankara'ya giden siyasetçilerin, hükümetin veya partilerinin bölge uygulamalarını aktarmak veya yerel unsurlarla polemiğe girmek yerine, bölgenin sorunlarını Ankara'ya taşıyarak takipçisi olması sorunların çözümünde önemli bir anahtar olarak kabul ediliyor.

Siyaset kurumunun 2015 yılının tamamını kapsayan seçim atmosferinden bir an önce kurtulup, bölgenin geleceğini oluşturacak, ekonomide kan kayıplarının önüne geçecek olan adımları atması bekleniyor.


Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol