GÜNDEM

SEÇİM FIRSAT!

SEÇİM FIRSAT!

Abone Ol

Karadeniz Ereğli'de yerel seçimlerde kimin aday olacağı konusunda tartışmalar devam ediyor. Ereğli Kamuoyunun seçimlerden beklediği herhangi birinin isminin makama seçilmesi değil, geçmişten gelen birtakım sorunlarına çözüm bulunması. Bu bakımdan yerel seçimler, ilçenin sorunlarına çıkış bulunması açısından farklı fikirlerin gündeme gelmesi için fırsat kabul ediliyor.

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri öncesinde, Ereğli kamuoyu, belediye başkan adaylarının kim olacağına odaklandı. Ancak kamuoyu bir taraftan da geçmişten gelen sorunlarının çözümünü bekliyor. Bu anlamda yerel seçimde dönen sorunların ortadan kaldırılması için neler yapıldığı ve yapılacağını da merak ediyor.

Karadeniz Ereğli'nin sorunları, göçlere yol açan ekonomik durgunluk, trafik ve beklenen yatırımların bir türlü gerçekleşmemesi başlıkları altında çeşitleniyor. İlçe 2008 yılında yaşanan krizin ardından, 2017 yılında başlayan ve 2018 yılının ortalarında varlığını iyiden iyiye hissettiren ekonomik sorunlarla boğuşuyor. Son on yıllık süreçte tersanelerin kapanması, TTK'nın küçülmesi, kandilli'deki rödevans sahasının kapanması, Erdemir'in özelleştirilmesinin ardından çelik ticareti ve nakliye sektöründe yaşanan sıkıntılar nedeniyle büyük oranda istihdam kaybetti. Bu durum 20. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren sürekli artan ilçe nüfusunda göçler nedeniyle bir duraklamaya sebep oldu.

Durgunluğun çözümü için, çelik sektörüyle akraba sektörlerin ilçeye getirilmesi gündeme geldi. Beyaz Eşya, yerli otomobil, sobacılık gibi sektörlerde yatırım gelmesi için çeşitli girişimler ve yaklaşımlar geliştirildi ancak netice alınamadı. İlçenin bir üniversite kenti olması konusunda yapılan girişimler de sürekli bazı engellere takıldı, en sonunda Askeriyenin tahsis edilen eski devlet hastanesi alanını güvenlik bölgesi olarak tapuya kaydettirmesiyle bir tıkanıklık sürecine girdi. Bugünlerde üniversite konusu gündeme eskiden olduğu kadar gelmiyor. İlçede bir turizm altyapısı oluşturulması ile ilgili  söylem düzeyini aşamadı. Netice itibarıyla her geçen gün ilçe ekonomisi kötüye giderken, çözüm için mesafe alınamadı.

İlçede trafik sorunu her geçen gün daha da çözümü güç hale geliyor. Otopark alanlarının azalması, yolların daraltılması, tek yön uygulamalarına esnaf direnci, alternatif yol arayışlarının cılız kalması, ulaşım altyapısının bir türlü yenilenmemesi gibi konular, ilçede yaşamak isteyenlerin memnuniyetsizliğinin artmasına yol açıyor. Son on yıl içinde özel veya kamu elindeki otoparkların kapanması ve araçların büyük oranda yol kenarlarına park etmeye mecbur kalması da bu sorunun derinleşmesine yol açtı.

Ulaşımda Ereğli Zonguldak Yolu, Ereğli Devrek Yolu, Çevre Yolu gibi yatırımların hala tamamlanamamış olması, eğitimde ikili öğretimi kesin olarak bitirecek olan inşaatların bitirilememesi gibi sorunlar da ilçenin çözüm bekleyen meseleleri arasında yer alıyor.

Belediye tarafından başlanıldığı halde tamamlanamayan kentsel yapılar da çözüm bekliyor.

KAMUOYU NE BEKLİYOR?

Sorunların bir kısmı yerel imkanlarla ve belediyenin girişimleriyle çözülebilecek girişimlerken, bir kısmının merkezi hükümet bütçesi ve girişimleriyle çözülmesi gerekiyor. Yerel Seçimler yerelde, yerel yönetimlerce çözülmesi gereken problemlerin nasıl çözüleceği konusunda fırsat sağlıyor. Aynı zamanda siyasi iktidarın çözüm mercii olduğu konularda, bölgenin sorunlarına daha dikkatli eğilmesinin mümkün olacağı düşünülüyor. Zira vatandaş   oluşturan sorunların tamamı, ister genel, ister yerel olsun, yerel seçimler öncesinde iktidar partisinin yerel veya Ankara temsilcileri tarafından izah edilmesi konular arasında yer alıyor. Nitekim Zonguldak'ta Türkiye Taşkömürü Kurumu'na işçi alınmasına ilişkin yıllar süren tartışma yine bir seçim platformunda söz alınmasıyla sona erdi. İşçi alımını gündeme getiren karar, yine yerel seçim arifesinde, geçtiğimiz günlerde resmileşti. Bu durum, yerel olsun, genel olsun sorunların çözümünün seçim dönemlerinde daha kolay olduğunu gösteriyor.

Bunun için siyaset kurumuna olduğu kadar sivil toplum kuruluşlarına da büyük görevler düşüyor. İlçedeki STK'ların kendi alanlarına giren taleplerini siyasetin yoğun olduğu bu dönemde daha fazla gündeme getirmek suretiyle çözüm arayışına katkı verilmesi mümkün. Bunun için de sivil toplum kuruluşlarının siyasetten bağımsız bir platform oluşturmasının yararlı olabileceği değerlendiriliyor.

Öte yandan adayların çözüme ii de seçim döneminde gündeme gelecek. Yerel seçimler bu anlamda farklı fikirlerin tartışılmasını mümkün kılan bir platform da oluşturulacak. Bunun için de çözüm önerilerinin siyasetin gerilimi içinde ikinci plana atılmasına imkan vermemek gerekiyor. Bunun yolu da kamuoyunun doğru çözüm önerilerini sahiplenmesinden geçiyor.




Haber : H.Aksakal - M. Sorhan

Abone Ol