YAŞAM

SADECE AMPÜLLERLE 7 KEBAN BARAJI TASARRUFU

Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ''Sadece ampuller ile motorların değişmesiyle Türkiye'de 7 Keban Barajı karımız oldu'' dedi.

Abone Ol

Enerji Verimliliği Derneği'nce (ENVERDER) İzmit'teki bir restaurantta düzenlenen toplantıda konuşan Güler,Enerji Verimliliği Projesi'nin toplumun en önemli dönüşüm çalışmalarından biri olduğunu söyledi.

''Sadeceampuller ve motorların değişmesiyle Türkiye'de 7 Keban Barajı karımız oldu'' diyen Güler, insanların evlerindeki ampulleri değiştirmesinin büyükkatkılar sağladığını kaydetti.

Güler, her bir ampulün değişmesiyle 2 yetişkin ağacın dikilmesine eşdeğerolduğunu ifade ederek, söz konusu elektriği üretmek için kömür vedoğalgaz santrallerinin kullanıldığını bildirdi.

Güler, 6,5 yıllık bakanlığı döneminde birçok baraj ve boru hattı yaptıklarını dile getirerek, ''Enerji VerimliliğiProjesi, sosyal sorumluluğu açısından önemli. Bu konuda bilinç oluşturulmalı. Enerjidedışa bağımlılığı gidermek için 2 şey yapabiliriz,Enerjive Tabii Kaynaklar Bakanlığı adını, Tabii Kaynaklar veEnerjiBakanlığı diye değiştirmek. Bu da rüzgar, jeotermal ve kömür kaynaklarımızla bunu oluşturmak, diğeri deenerjideverimliliğeağırlık vermek''diye konuştu.

-''Ucuz beyaz eşya yerine, azenerjiliolanlar tercih ediliyor''

Beyazeşya üretimindeEnerjiVerimliliğiProjesi'ninbüyükdönüşüm yaptığını belirten Güler, artık vatandaşların aldığıbeyazeşyaların,enerjitüketiminin A, B veya C grubunda olduğunu kaydetti.

İnsanların artıkucuzbeyazeşya yerine azenerjiharcayan eşyaları tercih ettiğini ifade eden Güler, bu durumun ekonomiye de katkı sağladığını söyledi.

Güler,enerjiverimliliğineönem verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Türkiye'ninenerjidedışa bağımlılığı, hem cariaçıktakienerjininolumsuz katkıları hem de işsizlik konusundaki önemli sorunlar,enerjiverimliliğiylebüyükölçüde azalacak.Sadeceyalıtım konusuna ağırlık vermiş olsak, Türkiye'deki binaların yüzde 12'sinin yalıtımı var, yüzde 88'inin yalıtımı yok. Dolayısıyla yalıtım yapsak, kendi kaynaklarımızı aslında daha iyideğerlendirebiliriz. Türkiye'deki yalıtımı olmayan binaların yalıtımı yapılmış olsa, birçok insana ekmekparası çıkar. Bu emek yoğunolduğu için Rusya'ya ve İran'a vereceğimiz parayı cebemizde kalması böylece mümkün olur. Termal kamerayla Türkiye'yi dolaştık o zaman. Dışı güzel olan binalarınenerjiyalıtımının çok iyi olmadığını gördük.''

-''Binanın durumuna göreenerjininyüzde 25'i ile 50'si dışarıya atıyoruz''-

ENVERDER Genel Başkanı Erkan Gürkan da kaynaklarıetkinkullanabilmenin bir yaşam biçimi olduğuna dikkati çekerek, insanların rahatıbulduktan sonra çabuk tüketme alışkanlığının olduğunu kaydetti.

Sanayinin getirdiğiolanaklarındoğru kullanılmaması halinde problem olarak hayatın önemli bir parçasını oluşturabileceğini ifade eden Gürkan, yeşil büyüme denilen kavramın bütün yaşam alanlarını etkileyebileceğinianlattı.

Gürkan, ülkeekonomisiningüçlüolması isteniyorsa insanların bu duruma nasıl katkı yapacağını düşünmesi gerektiğini dile getirerek, petrolün varilfiyatınınson dönemde 100 doların üstüne çıktığını bildirdi.

Değişen her bir rakamın insanların cebinden gidenekonomikdeğeritanımladığını belirten Gürkan, ''Bu parayı ne ile yaşıyorsak onunla ödüyoruz. Fosil yakıtlardadoğal gazda yüzde 97 civarında, petrolde de yüzde 91-92 civarında ithal eden ekonominin fertleriyiz. Birçok zorlukla yapılan boru hatlarından geçen enerji kaynaklarını, binanın durumuna göre, yüzde 25 ile 50'sini duvardan dışarı atıyoruz'' dedi.


Haber : haber7

Abone Ol