GÜNDEM

ÖZEL ECHOMAR HASTANESİ KoronaVAC aşısı oluyor!!!

ÖZEL ECHOMAR HASTANESİ KoronaVAC aşısı oluyor!!!

Abone Ol

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde koronavirüs aşısı Coronavac'a acil kullanım onayı verilmesinin ardından Özel Echomar Hastanesinde de bu sabahtan itibaren Bilim Kurulu tarafından belirlenen öncelik sıralamasına göre sağlıkçılara aşı yapılmaya başlandı.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Çin merkezli Sinovac şirketinin ürettiği koronavirüs aşısı Coronavac'a acil kullanım onayı vermesinin ardından Ereğli ilçesi Özel Echomar Hastanesinde de bu sabahtan itibaren Bilim Kurulu tarafından belirlenen öncelik sıralamasına göre sağlıkçılara aşı yapılmaya başlandı. İlk koronavirüs aşısını Hastane Başhekimi Nevzat Çimenoğlu olurken halkımızı aşıdan kaçmamaya hastalığı yenmenin başka yolu olmadığı, halk arasında aşı ile ilgili dolaşan bilmsel olmayan sözlere kanmamalarını belirterek herkesi aşı olmaya davet etti. Çimenoğlu  yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

‘’Aşılarımız, bir kutuda 40 tane var gördüğümüz üzere. Bir kutuda 40 tane aşımız var. Bunların her biri tek dozluk, tek seferlik. Bunu çalkalıyoruz iyice. Gördüğünüz gibi iyice çalkaladıktan sonra enjektöre alıyoruz. 0,5 mililitre, hasta yapılıyor ve bu şişe atılıyor. Gördüğünüz gibi 40 tane var. Her aşının böyle barkotları var. Gördüğünüz gibi böyle barkotları var, kişiye özel. Aşıyı yapmadan önce bu barkodu alıyoruz. Cep telefonumuzda biraz önce gösterdiğim aşı uygulama, personellerimizin bakanlığın indirdiği ‘Aşıla’ diye bir program var.  Bu aşılama programında sağlık personeli ya da hekim giriş yaparak giriyoruz. Buradan barkodu okutuyoruz. Bu barkodu okuttuktan sonra aşıyı yapıyoruz. Hangi kişiye yapıldığı, ne zaman yapıldığı hepsi içinde yazıyor onların. Merkezi sistemde, bakanlığın bilgi işlem sisteminde birikiyor, orada bekleniyor.   

Bizde hastane olarak Sağlık Bakanlığımızın dediği gibi uygulamaya başladık. Şuanda bizim hastanemizde çalışan 352 personelimiz var. 352 personelimiz için aşı hazırlıklarımızı yaptık. Aşı odamızı hazırladık. Aşı uygulama sistemimizi indirdik. MHRS dediğimiz merkezi hekim randevu sistemimize kayıt olduk. Hastanemizi entegre ettik, oraya bağladık ve personel bilgi yönetim sistemi denilen yine bir işletim sistemine de hastanemizdeki tüm personellerin kaydını yaptırdık. Yalnız Bakan diyor ki; ‘’Koronavirüs hastalığını geçirenler aşılanmayacak’’ diyor. Onun için hastalığı geçiren personelimizi düşürdükten sonra aşılarımıza devam edeceğiz. Sağlıkçılarda biraz daha rahat, bundan sonra sağlıkçılar bittikten sonra da Sağlık Bakanlığın talimatları doğrultusunda Huzurevleri, 60 yaş üstü, kronik hastalıkları olan riskli gruplara aşılarını yapacağız. Nasıl olacak inşalarımız, vatandaşlarımız aşıyı? İki şekilde; Ya cep telefonlarından e-nabız sistemlerine girebilirler. E-devletten ya da e-nabız’a girip oradan randevu alabilirler. Korona aşısı olmak isteyenler ama cep telefonu veya bilgisayarı olmayanlarda direk olarak sağlık bakanlığının 182 numaralı telefonunu arayacaklar. Orada karşılarına bir görevli çıkacak. O görevliyle konuşarak ne zaman aşı olmak istediklerini, hangi hastanede olmak istediklerini, hangi saatte olmak istediklerini konuşacaklar ve kendilerine bir randevu oluşturacaklar. O arada randevu günü ve saati geldiğinde de ilgili hastaneye gidip randevu alabilecekler, aşılarını olabilecekler. Mesela biz şeyimizi hazırladık bakanlıkla. Her şeyimizi yaptık. Hasta 182’yi arayacak, diyecek ki ‘Ben aşı olmak istiyorum. Ereğli’de oturuyorum. Echomar Hastanesinde olmak istiyorum. Ne gün müsait? Çarşamba günü 15.30 müsait. Tamam, 15.30’da adını yazdıracak. O bizim kendi sistemimize düşüyor. Biz de hastanede, burada bilgisayarımızda randevu sisteminde görüyoruz. Şu gün, şu saatte ya da günde kimler gelecekse görüyoruz aşıya gelecekler diye. Hazırlıklarımızı ona göre yapıyoruz. Gelip burada aşılarını oluyorlar. Korona hastalığı geçirmiş olanlar aşı olamayacaklar. İşte bir takım incelikleri var. Mesela daha önce grip aşısı vs. olanlar iki hafta sonra olacak. Daha koronalı hastayla karşılaşmış olanlar 10 günlük bir süre geçtikten sonra olarak, böyle incelikleri var. Onları da kişi buraya geldiği zaman, randevusunu almış, hastanemize gelmiş. Biz bu biraz önce gösterdiğim bu bakanlığımızın Aşıla programından kişinin ismini, TC kimlik numarasını yazdığımız zaman bize burada bu kişinin aşı olup olamayacağını söylüyor. Orada bizi doğruluyor yani. Diyor ki bu kişi korona hastalığı geçirmiş ya da bu kişi de şu var bu var onun için olamaz diyor. Bakanlık bize bildiriyor o zaman olamazsınız diyoruz.

KORONA AŞISI YAPILMADAN ÖNCE TEST YAPILACAK MI TEKRAR?

Hayır, bakanlık kesinlikle test yaptırmıyor. Antikor da baktırmıyor, PCSR testide baktırmıyor. Bakanlığımızın kriteri hastalığı geçirmiş olup olmadığı. Eğer kişi hastalanmışsa aradan 6 ay geçmişse o aşı olabiliyor. Ama o aşı hastalandıktan sonra 6 aylık süre içerisinde aşı olamıyor. İlk önce sağlık personelinden başladıkları için bizim hastanemizde şuanda 150 tane aşı geldi. Biz bu 150 tane aşıyı dolabımıza koyduk. Aşı dolabımızda. 2 ile 8 derece arasında tutuyoruz. Bir sıkıntımız yok teknik olarak. Aşı bittiği müddetçe de bakanlık aşısını yolluyor, Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla. Şuanda bir aşı sıkıntısı çekmiyoruz sağlık personeli olarak. Enjektörden çıkınca zaten hastayı alıyoruz şimdi göreceksiniz buraya oturtuyoruz. Aşısını alıp barkodunu okuttuktan sonra enjektöre aldıktan sonra aşıyı yapıyoruz. Aşıyı yaptıktan sonra hastayı hemen yollamıyoruz. 15 dakika bekletiyoruz. Herhangi bir alerji durumu vs herhangi bir yan etki olursa diye hastayı 15 dakika bekletiyoruz. 15 dakika bizim gözlemimiz altında kaldıktan sonra herhangi bir şey yoksa yolluyoruz.’’

 


Haber : S Kabatepe-Ö Cerrah

Abone Ol