YAŞAM

Naylon kadrolaşmaya son

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 10 ve üzerinde işçinin çalıştığı firmalar için maaşların bankaya yatırılması zorunluluğunu 1 işçiye indiriyor. Yerel basındaki naylon kadrolaşmaya son veriliyor. Kadrosunda gazeteci gösteren basın kuruluşları, maaşı bankaya yatırmaması haline her gazeteci için bin 500 lira idari ceza ödeyecek. <br>

Abone Ol
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 10 ve üzerinde işçinin çalıştığı firmalar için maaşların bankaya yatırılması zorunluluğunu 1 işçiye indiriyor. Yerel basındaki naylon kadrolaşmaya son veriliyor. Kadrosunda gazeteci gösteren basın kuruluşları, maaşı bankaya yatırmaması haline her gazeteci için bin 500 lira idari ceza ödeyecek.

AK Parti hükümeti kayıt dışı istihdamla mücadelede yeni bir adım daha atıyor. SGK, 10 ve üzerinde işçi çalıştıran firmalara çalışanların maaşlarını bankaya yatırma zorunluluğunu 1 işçiye indiriyor. Yerel basına gazeteci istihdamı açısından yeni düzenleme getiriliyor. Uygulamayla naylon kadrolaşmaya son veriliyor. Kadrosunda gazeteci istihdam eden basın kuruluşları, çalışanın maaşını bankaya yatıracak. Gazetecinin maaşını bankaya yatırmayan basın kuruluşuna her bir gazeteci için bin 500 lira idari para cezası verilecek.
SGK?nın verilerine göre, kayıtlı memur ve esnaf dışındaki çalışan sayısı yaklaşık 10 milyon 400 bin civarında. Bu kişilerden 4 milyon 300 bini asgari ücretli olarak gösteriliyor. Ancak bu kişilerin gerçek maaşı, asgari ücretin üzerinde. Böylece SGK'ya yatırılan primleri de düşük oluyor. Bu durumun önüne geçmek için 1 Ocak 2009'dan itibaren 10 ve üzerinde işçi çalıştıran iş yerlerine maaşların banka üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirilmişti. Şimdi aynı düzenleme, bütün işçiler için geçerli olacak şekilde yaygınlaşacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kronik sorunlarının başında gelen kayıt dışı istihdam ile mücadele için yeni bir adım atıyor. Halen 10 ve üzerinde işçinin çalıştığı firmalar için zorunlu olan 'maaşların bankaya yatırılması', bütün iş yerlerini kapsayacak. Tek kişinin çalıştırıldığı iş yerlerinde bile maaşlar banka üzerinden ödenecek. Maaşı bankaya yatırmayan işveren, ödeme yapmamış sayılacak. Böylece, öncelikle asgari ücretin altında maaş ödenmesinin önüne geçilecek. Uygulamanın en önemli getirisi ise para trafiğinin kayıt altına alınması olacak. Bu çalışmayla primlerin düşük yatırılmasının da önüne geçilecek. Maaşı bankaya tam yatıran işveren, primi de bu maaş üzerinden ödeyecek.
Maaşların banka hesaplarına yatırılması durumunda bankalar masraf talep edemeyecek. Banka şubelerinin olmadığı yerleşim yerlerinde maaşlar, PTT üzerinden ödenecek. Banka üzerinden ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen iş verene idari ceza uygulanacak. Çalışan normal işçi ise kişi başına 100 lira idari ceza uygulanacak.
SGK?nın en önemli düzenlemelerden biri de basın mensupları ve basın kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen gemi adamlarını kapsıyor. Yerel basına gazeteci istihdamı açısından yeni düzenleme getiriliyor. Uygulamayla naylon kadrolaşmaya son veriliyor. Kadrosunda gazeteci istihdam eden basın kuruluşları, çalışanın maaşını bankaya yatıracak. Gazetecinin maaşını bankaya yatırmayan basın kuruluşuna her bir gazeteci için bin 500 lira idari para cezası verilecek. Gemi adamları için bu ceza bin 200 lira olarak belirlendi.

Haber : 

Abone Ol