GÜNDEM

MİLLET BAHÇESİ PROJESİ NEDEN RAFA KALKTI?

MİLLET BAHÇESİ PROJESİ NEDEN RAFA KALKTI?

Abone Ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz’ın defalarca Meclis gündemine taşıdığı Kozlu sahilindeki tıbbi ve evsel atık kirliliği konusunda verdiği soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, “Yer seçiminin uygun olmaması nedeniyle Millet Bahçesi projesinden şimdilik vazgeçildiğini” ifade etti.Bakanlık, atıkların ne zaman kalıcı olarak kaldırılacağı sorusuna ise “Çalışmalar Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce takip edilmektedir” cevabını verdi.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 7 Temmuz 2020’de Çevre Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği ,  Kozlu Sahilindeki tıbbi atık çöplüğü ile ilgili olarak verdiği önergeye verilen cevapta, Bakanlık, Zonguldak ilinde katı atık düzenli depolama tesisi ve Tıbbi atık işleme tesisinin, Zonguldak İl Özel İdare ve Belediyeler Çevre Altyapı Temel Hizmetler Birliği Başkanlığı (ZONÇEB)  tarafından Zonguldak Sofular Köyü, Tombaklar Mevkiinde 2009 yılında faaliyete başladığı cevabını verdi. Cevapta şunlar kaydedildi:

“Dolayısıyla Zonguldak İlimiz genelinde oluşan bütün tıbbi atıkların oluşumundan bertarafına kadar yönetimini kapsayan tüm faaliyetlerin kontrolü ve denetimi Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından yapılmaktadır. Soru önergesine konu olan kozlu sahilinde görülen tıbbi atıkların 2009 yılından önce atıkların vahşi depolama yöntemiyle depolandığı alandan Karadeniz’in dönemsel dalga hareketiyle sahile taşınması sonucu oluştuğu tespit edilmiştir. Zonguldak Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğümüz tarafından yapılan incelemelerde, sahilde bulunan tıbbi atıkların üzerinde 2006-2007 yıllarına ait son kullanma tarihlerinin olduğu görülmüştür.

Söz konusu durumun kalıcı olarak ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmalar, oluşan yeni tıbbi atıkların toplanması, taşınması, sterilizasyonu ve bertarafı süreçleri, Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz tarafından titizlikle takip edilmektedir.

Söz konusu alanın millet bahçesi olarak yer seçimi uygun bulunmuş olup, yapılan incelemelerde alanın aynı zamanda vahşi çöp depolama alanı olduğunun tespit edilmesi nedeniyle çalışmalar durdurulmuştur. Alanda rehabilite yapıldıktan sonra değerlendirme yapılacaktır.”

YAVUZYZILMAZ NASIL DEĞERLENDİRDİ?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından, 29.06.2021 tarihinde verilen yanıtı değerlendiren CHP’li Yavuzyılmaz, çöp bölgesinin üzerine kurulması planlanan Millet Bahçesi projesinin rafa kaldırılmış olmasını “Bakanlık nihayet yer seçiminin yanlış olduğunu anladı” diyerek değerlendirirken, bertaraf çalışmaları konusunda da olumlu bir yanıtın olduğunu ancak somut bir adım atılana kadar konunun takipçisi olmayı sürdüreceğini söyledi.

Halk sağlığını korumanın ve çevrenin kirlenmesini önlemenin Devletin asli görevlerinden biri olduğunu söyleyen Milletvekili, Bakanlığa, bertaraf sürecini bir an önce başlatması çağrısında bulunurken, gelişmelere ilişkin yaptığı açıklamasında şunları ifade etti:

“Kozlu sahilinde vahşi depolama yöntemiyle çöplerin depolandığı, adeta evsel ve tıbbi atıklardan çöp dağlarının oluşturulduğu bölgedeki felakete bir son verilmesi adına ilgili Bakanlıklara defalarca çağrıda bulunmuş, konuyu verdiğim araştırma ve soru önergeleri ile Meclis gündemine taşımıştım. Söz konusu alandaki, halk sağlığını etkileyen bu kirlilik yetmezmiş gibi buraya birde geçtiğimiz yıl Millet Bahçesi yapılmak istenmiş, bu konuda da seçilen alanın sağlık açısından oluşturabileceği tehlikelere dikkat çekerek, yanlıştan dönülmesini ısrarla istemiştik.

Bölgedeki atıkların ne zaman bertaraf edileceğine ve çöp dağının üzerine yapılması planlanan Millet Bahçesi projesinin akıbetine ilişkin 30.04.2021 tarihinde vermiş olduğum soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığının vermiş olduğu yanıtta “Söz konusu durumun kalıcı olarak ortadan kaldırılması için yapılacak çalışmalar Zonguldak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce takip edilmektedir” denilmiştir. Aynı şekilde Millet Bahçesi projesinde de, Bakanlık nihayet yer seçiminin yanlış olduğunu anlayarak projeden vazgeçildiği, alandaki çöplerin bertaraf çalışmaları sonrasından projenin tekrar değerlendirileceği bildirilmiştir. Bir yanlıştan dönülmesi ve bertaraf sürecinin planlandığının anlaşıldığı yanıtlar memnuniyet vericidir.”

“ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNC BAŞLATILMALI”

Yavuzyılmaz, “Anayasa'mızın 56. maddesi: ‘Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir’ demektedir.Bu nedenle yanıtta da sözü edilen bertaraf çalışmalarının bir an önce başlatılması gerekmektedir. Bu konuda somut bir adım atılana kadar konunun takipçisi olmayı sürdüreceğim.” İfadelerini kullandı.

 

 


Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol