SAĞLIK

KOAH Nedir?

KOAH Nedir?

Abone Ol



Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Özel Echomar Hastanesi, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Hastalıkları Uzmanı  Doçent Doktor Aygül  Güzel,  KOAH hastalığının, KOAH, kronik (müzmin) obstrüktif (tıkayıcı) bir akciğer hastalığıdır. KOAH nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan, ilerleyici bir hastalık olduğunu vurguladı.

Doçent Doktor Aygül  Güzel konuya ilişkin yaptığı açıklamada ayreıca şu görüşlere yer verdi;

"KOAH, kronik (müzmin) obstrüktif (tıkayıcı) bir akciğer hastalığıdır. KOAH nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı oluşan, ilerleyici bir hastalıktır.

KOAH oldukça sık görülen ve ölümcül hastalıklar arasında yer almaktadır. Dünyada en sık ölümcül hastalıklar arasında 3. Sıradadır. 40 yaş üzerinde görülme sıklığı %15-20 arasındadır. Yani 40 yaş üzerinde her beş kişiden biri KOAH riski taşımaktadır.

KOAH için en önemli risk faktörü sigara kullanılmasıdır. Bunun dışında mesleksel olarak zararlı gaz ve partiküllere maruziyet, ısınmak veya yemek pişirmek için tezek veya odun kullanılması, ev içi hava kirliliği, dış ortam hava kirliliği, çocukluk yaşta akciğer gelişimini etkileyen hastalık geçirmesi diğer risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Hastalığın en önemli belirtileri öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığıdır. Öksürük, balgam çıkarma daha erken ortaya çıkar fakat insanlar bu bulguları kullandıkları sigaraya veya meslekleri gereği soludukları zararlı partiküllere bağlarlar. Bu nedenle hekime başvuru süresi gecikir. Bu durum tanıda gecikmeye neden olmaktadır. Erken tanı için bu bulgulardan herhangi biri olduğunda vakit kaybetmeden göğüs hastalıkları hekimine başvurmak gerekmektedir.

Risk faktörü olan kişilerde, semptomlardan herhangi biri olduğunda tanı için oldukça basit bir test olan nefes ölçüm testi olarak da bilinen solunum fonksiyon testi mutlaka yapılmalıdır.

KOAH önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi de en önemli adım sigaranın bırakılmasıdır. Ayrıca çevresel maruziyeti önlemek için de tedbirler alınmalıdır. KOAH'lı hastalara grip ve zatürre aşıları yapılmalıdır. Hastalar nefes darlığı nedeniyle fiziksel aktiviteden kaçınırlar. Oysa ki solunum kaslarının güçlenmesi, egzersiz kapasitesinin artması için orta derecede bir fiziksel aktivitenin yapılması gereklidir. Hastanın evresine göre verilen inhalasyon yöntemi ile kullanılan ilaçların düzenli kullanılması gerekmektedir."






Haber : S Kabatepe-Ö Cerrah

Abone Ol