GÜNDEM

"KEŞKE" DEMEDEN...

Bülent Ecevit Üniversitesi'nin Ereğli'de kurmayı düşündüğü kampüs, ilçe genelinde büyük heyecana yol açtı. Ancak Ereğli Kampüsü'nün bir cazibe merkezi haline getirilebilmesi için öncelikle yurt probleminin öğrenci sayısında yaşanması muhtemel artışla orantılı şekilde çözülmesi gerekiyor.

Abone Ol

Değişim Haber Merkezi'nin derlediği bilgilere göre, 2014 yılında Ereğli Devlet Hastanesi'nin Orhanlar Mahallesinden, Ömerli'de bulunan yeni yerine taşınmasının ardından, eski devlet hastanesi arazisinin akıbeti ilçe kamuoyunda yakından tartışıldı. Başta Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası ve Ereğli Esnaf Kefalet Kooperatifi olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının yürüttüğü kampanya kapsamında, 2015 yılının ilk aylarında Eski Devlet Hastanesi arazisinin Bülent Ecevit Üniversitesi'ne devredilmesi görüşü ağır bastı.

7 Haziran Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde arazinin üniversiteye devri hükümet tarafından onaylandı ve arazi Bülent Ecevit Üniversitesi'ne geçti. Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, bölgede bir kampüs oluşturulacağını, bu kampüs içinde halen ilçede eğitim vermekte olan Ereğli Eğitim Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, Denizcilik Yüksekokulu ve Ereğli Meslek Yüksekokulu'nun bir araya getirileceğini açıkladı. Özer ayrı bir açıklama ile Ereğli'de bir de Turizm Fakültesi kurulacağını kamuoyuna duyurdu. Turizm Fakültesi'nin kuruluşuna ilişkin karar Yükseköğretim Kurulunca da onaylandı.

"ÇOK ŞEY BEKLENİYOR..."

Ereğli'de değişik toplum kesimleri BEÜ Ereğli Kampüsü'nden çok şey bekliyor. Kampüs projesinin hayata geçmesiyle Ereğli'de eğitim, kültür ortamında önemli gelişmeler yaşanmasının yanı sıra, gerek buraya gelecek öğrencilerin ihtiyaçları, gerekse kampüsün tedarik gereksinimlerinin önemli bir sektöre dönüşebileceği ifade ediliyor.

Kampüs, Erdemir'in özelleştirilmesi, tersanelerin büyük oranda gerilemesi, HEMA'nın maden ocağını kapatması gibi ilçe halkını karamsarlığa sürükleyen gelişmelerin ardından önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

"HAZIRLIKLAR TAM YAPILMAL!.."

Kampüs projesinden beklenen yararın bir an önce elde edilebilmesi için, projenin destekleyici unsurlarının da hazırlanması gerekiyor. Zira bu anlamda Ereğli'nin önemli eksikleri var.

Ereğli'de öğrenci sayısının beş binlere yaklaşmasına rağmen Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı bir devlet yurdu bulunmuyor. Bu durum büyük bir handikap olarak değerlendiriliyor. Çünkü Üniversite öğrencileri, sınavların ardından okul seçerken okulun fiziki durumu, mezunlarının durumu kadar, bulunduğu şehir ve barınma olanaklarını da yakından değerlendiriyor.

Yani okulun tercih görmesi için öğrencinin rahat edebileceği bir ortam oluşturulması büyük önem taşıyor. Bunun için de Yurt konusunun kampüs projesi üzerinde çalışıldığı dönemde çözülmesi gerekiyor.

Kampüsün yol açacağı nüfus artışının o bölgedeki ulaşım ve altyapı üzerinde yapacağı baskı ve yapılabilecek çalışmaların da değerlendirilmesi gerekiyor.

"KEŞKE" DEMEDEN...

Bilindiği gibi Ereğli'de daha önce de birçok yatırım destekleyici unsurlar hazırlanmadan faaliyete geçirilmiş, bu durum eleştirilere yol açmıştı.

Ereğli Devlet Hastanesi'nin Ömerli'ye taşınmasının ardından ulaşım altyapısının hazırlanmamasının sıkıntıları çekilmişti. Hastaneye ulaşımı sağlayacak yol için çalışmalar halen devam ediyor.

Ereğli Terminali de yol konusu halledilmeden bitirilen yatırımlar arasında. Milyonlarca lira harcanarak yapılan terminal, inşaat devam ederken kavşak ve yol konusu çözülmediği için atıl durumda bekliyor.

Gülüç Kepez karayolu yapılırken, yan yollar, yaya geçitler, duraklama cepleri ve ticari alanlara geçiş yolları düşünülmemesi de destekleyici unsurlar düşünülmeden hayata geçen yatırımlar arasında yer alıyor.

BEÜ Ereğli Kampüsü hayata geçtiğinde "Keşke" dememek ve destekleyici unsurların hazırlanması için bugünden inisiyatif geliştirilmesi büyük önem taşıyor.




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol