SAĞLIK

KBB HAKKINDA BİLİNMEYENLER

Hastalıkları iyileştirici sonuçlar vereceği düşünülen bazı inanışlar hastalık sürecini olumsuz etkileyebiliyor. İşte kulak, burun ve boğaz hakkında doğru bilinen yanlışlar:

Abone Ol

Soğuk havalarla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastalıklarda ciddi bir artış gözleniyor. Bu hastalıklara yönelik herkesin az çok bildiği,kulaktan kulağa yayılan tedavi yöntemleri bulunuyor. Ancak iyileştirici sonuçlar vereceği düşünülen bu inanışlar hastalık sürecini olumsuz etkileyebiliyor.

Central Hospital'dan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Halil İbrahim Erol, kulak, burun ve boğaz hakkında doğru bilinen yanlışları açıkladı.

YANLIŞ: Kulak yıkanmaz; yıkanırsa alışkanlık yapar.

DOĞRU: Kulak kiri işitme kayıplarına neden olabilir, bu nedenle kulak yolununtemizlenmesi gerekir. Halk arasında kulakları yıkamının vetemizlemenindüşüncesi yanlıştır.

YANLIŞ: Kulakpamukluçubuklatemizlenmeli.

DOĞRU: Tüy ve kıl bulunanbölgelerdedaha çok olmak üzere vücutta,yağlısalgı yapan goblet hücreleri vardır. Goblet hücrelerinin salgıları, obölgeiçinkoruyucudur. Bundan dolayı kulak yolunupamukluçubuklatemizlemekyanlıştır. Çünkü kulak yolunda kullanılanpamuklu çubuklar bir miktar salgıyıtemizlerkenbir o kadarını da daha içeri itip kulak tıkanıklığına yol açar. Kulak kirlerinin çoğu, hastalarınpamukluçubukla kulaklarınıtemizlerkenyaptığı birikintilerdir. Kulak yolunupamukluçubuklatemizlemekyerine belirli aralıklarladoktorkontrolünde temizletmeken doğrusudur.

YANLIŞ: Kulak kıllarını yakmakta sakınca yoktur.

DOĞRU: Birçokkuaför, çakmak veya ispirtolupamuklakulak yolu ve kepçesindeki tüy ve kılları yakaraktemizler. Ancak unutulmamalıdır ki canlı organizmalar için yüksek sıcaklık, geri dönüşümüolmayan zararlar verebilir.

YANLIŞ: İşitmecihazıkullanımını mümkün olduğu kadar geciktirmek gerekir.

DOĞRU: İşitme kaybı olan kişilerde, kullanılmayan iç kulak ve beyin bağlantı yolları tembelleşir. İşitme kaybıtedaviedilemiyorsa işitmecihazımutlaka kullanılmalıdır. Aksi takdirdegeri dönüşü olmayan işitme kayıplarıyaşanabilir.

YANLIŞ:Çocuklardakikulak ağrılarını hafifletmek için kulağa süt,yağvs. damlatmak faydalıdır.

DOĞRU:Anadolu'da yaygın olan bu durum; kulak iltihabına, burun ve östaki ile ilgili ciddi problemlere neden olur. Ayrıca damlatılan bu maddeler mikropların üremesi içinuygunbir zemin oluşturur. Mikropların çoğalmasına bağlı olarak kulak yolu iltihapları gözlemlenebilir.

YANLIŞ: Kulak çınlamasınıntedavisiyoktur.

DOĞRU: Bu yanlış inanış sadece halk arasında değildoktorlararasında da yaygındır. Kulak çınlamasınıntedavisininzor olduğu doğrudur fakat çınlamanın birçok hastalığın ilk habercisi olduğu unutulmamalıdır. Çınlama ilaç ile düzelebildiği gibi işitmecihazıile detedaviedilebilir.

YANLIŞ: Burun açıcı damlalar her zaman kullanılabilir.

DOĞRU: Burun damlaları 3-5gündenfazla kullanılırsa burun tıkanıklığına yol açar. Burnu tıkanan hastalar daha fazla miktarda ve sıklıkta burun damlalarını kullanmaya devam eder. Elbette burun damlaları burnu açar ama burunda kemik, et, alerji ve iltihap varsa bunlarıtedaviedemez. Burun damlaları yerine deniz suyuspreyleriya da evde bir su bardağına yarım çay kaşığı tuz kullanılarak hazırlanan dengeli tuzlu su ile burun temizliği yapılması daha sağlıklıdır.

YANLIŞ: Bademcik vücutta mikropların filtresidir, alınmamalıdır.

DOĞRU: Sağlam insanlar için bu bilgi doğrudur ama yılda 3-4 kez iltihap atağı geçiren, içinde kronik iltihap bulunan ve ağız kokusu yapan bademcikler tabir yerindeyse düşman eline geçmiş karakoldur. Faydasından çok zararı vardır ve bu bademcikler alınmalıdır.

YANLIŞ: Bademcik alınırsa farenjit olur.

DOĞRU: Bunu belirten bilimsel bir veri yoktur. Ancak ameliyat sonrası, bademcik hastalarında üst solunum yolu enfeksiyonları devam edebilir. Hastalar da bu durumu ameliyatla alınan bademcik yoksunluğuna bağlayabiliyorlar. Fakat bademcik alındığı takdirde farenjite yol açtığı inancı yanlıştır.

YANLIŞ: Bademciklerin erkeği dişisi vardır.

DOĞRU: Bu durum bademcik ameliyatı olan hastaların tekrar boğaz iltihabı olduğunda söylediği yanlış bir bilgidir. Sebebi ise, boğazdaki 4 farklı bademciğin sadece bir türü alınır. Zaman zaman dil kökü, geniz ve östaki gibi diğer bademcikler de şişebilir. Bu rahatsızlığa, reflü, sinüzit ve farenjit de neden olabilir.


Haber : haber7

Abone Ol