GÜNDEM

Kampüsün şifreleri!

Kampüsün şifreleri!

Abone Ol

Karadeniz Ereğli'de Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde inşa edilecek olan Ereğli Kampüsü'nde yıkım işleri tamamlanan kampüs çalışmalarında şu anda avam proje çalışmaları devam ediyor. Fakat çalışmalar istendiği hızla gitmiyor. Değişim Haber Merkezi, kampüs çalışmalarında karşılaşılan zorluklar ve gecikmenin nedenini araştırdı.

Karadeniz Ereğli'de Bülent Ecevit Üniversitesi'ne bağlı bir kampüs kurulması fikri, Ereğli Devlet Hastanesi'nin Kırmacı'dan Ömerli'ye taşınmasıyla ortaya çıktı. Ereğli Esnaf Kefalet Kooperatifi ve bazı sivil toplum kuruluşları öncülüğünde bir imza kampanyası başlatıldı. 2014 Aralık ayında dönemin Milletvekili "Kampüs alanı projesini önemsiyoruz, vekilliğime bile mal olsa bu iş olmalı" diye konuştu.

7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde kampüs alanının devri işleminin tamamlandığı kaydedildi. Seçim çalışmaları sırasında kamuoyuna Avam Projenin hazırlandığı söylenerek üç boyutlu çizimler gösterildi. 1 Kasım 2015 seçimleri öncesinde de alanın BEÜ'ye devri işlemi tamamlandı.

.

SİT SINIRLARI YANLIŞ İŞLENDİ

Bu arada Ereğli Belediyesi söz konusu alanın imarını Sağlık Alanı'ndan çıkarıp, Üniversite Kampüs Alanı olarak değiştirdi. Ancak, önceden Sağlık Alanı olarak belirlenen alanın arkasındaki Sit alanının sınırlarının kayıtlara yanlış işlendiği ortaya çıktı. Bu da süreçte gecikmelere yol açtı. AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu başkanlığında bir heyetin, Safranbolu ve Ankara'da gerçekleştirdikleri temaslarla yanlışlığın düzeltilmesini sağlamasıyla sonuç düzeldi.


TARİHİ BİNA NE OLACAK?

Bunlar olup biterken, kampüs alanındaki metruk bir yapının, Anıtlar kurulu tarafından tarihi eser olarak tasnif edildiği anlaşıldı. Şu anda alanda bulunan metruk bina, eski ahşap tarihi binanın yerinde bulunuyor.


NATO HATTININ İMARA İŞLENMESİ

Kampüs alanının içinden NATO hattı geçtiğine ilişkin bir iddia da kamuoyu gündemine geldi. NATO hattının alanın çok sınırlı bir köşesinden geçtiği ve kadastro haritalarına işlendiği, ancak imara işlenmediği öğrenildi. Bu eksikliğin giderilmesi için çalışmaların devam ettiği öğrenildi. NATO hattının alanda yapılacak inşaatları herhangi bir şekilde etkilemeyeceği kaydedildi.

ŞU ANDA DURUM NEDİR?

Bülent Ecevit Üniversitesi Yapı İşleri Daire Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, şu an itibarıyla TSO ve Ereğli Belediyesi arasında yapılan protokolle hazırlanan Avam Proje ihalesi tamamlandı, ihaleyi alan firma çalışmalarını devam ettiriyor.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Değişim muhabirinin sorularını, "Kampüsün Avam Proje ihalesi yapıldı. Çalışmalara başlandı. Proje tamamlandığında rektörlük yapım için ihaleye çıkacak. Sit alanı sınırlarındaki yanlışlık konusunda Anıtlar Yüksek Kurulu ile görüşmelere ben de gittim. O konuda bir problem kalmadı. Kampüs alanında kalan bina Anıtlar Kurulu'nca tescil edilmiş. Ancak bu binanın daha sonra orijinali bozulmuş. Bu bina tescil edildiği haliyle yeniden restore edilecek" şeklinde yanıtladı.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Bilindiği üzere AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır, geçtiğimiz günlerde düzenlediği basın toplantısında, "Avam projesinin ardından uygulama projesi çizilecek, Temmuz-Ağustos aylarında bütçeye para ayrılacak. Önemli olarak finansmandır ama onda bir sıkıntı beklemiyoruz. Yeni eğitim kampüsünde Turizm fakültesi olacak, diğer fakülteleri yerinde bırakacağız. Eğitim ve Denizcilik fakülteleri yerinde kalacak, kampüste ilk yaptığımız bina Turizm Fakültesi olacak" demişti.

Üniversite kampüsleriyle ilgili başka örnekler esas alınarak yapılan değerlendirme, kampüslerin fakülteleri, sosyal tesisleri, yurtları, idari binaları halinde bir bütün olarak inşa edilmediğine dikkat çekiyor. Çoğu kampüs, alanlarının belirlenmesinin ardından fakülteler birer birer yapılıyor.

Şu andaki verilere göre, kampüs alanı için para ayrılması beklenen proje Turizm fakültesi... Bu alanda yapılabilecek bir diğer fakülte de Erdemir tarafından vaat edilen Metalurji fakültesi olacak. Yani Eğitim ve Denizcilik Fakülteleri ve mevcut yüksekokullar kampüs dışı bırakılacaksa, şu an için kampüste iki fakülte bulunacak. Başka fakültelerin açılması için BEÜ yönetiminin YÖK'ten talepte bulunması gerekiyor. Şu ana kadar böyle bir girişim bulunmuyor.

Böyleyken bile, yapım ihalesine çıkılmasının yıl sonunu bulabileceği, Turizm Fakültesi'nin kampüs alanındaki binasında eğitim vermesinin öngörülenden daha fazla zaman alabileceği değerlendiriliyor.


Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol