GÜNCEL

Kaçmaz'dan duygu dolu konferans...

Kaçmaz'dan duygu dolu konferans...

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı tarafından, "Buram Buram Çanakkale adlı konferans, fotoğraf ve materyal sergisi" açıldı. Duygu yüklü konferansta son Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu Eğitimci-Araştırmacı Turgut Kaçmaz, "ben bu imkansızlıklarla vali yetiştirdim, emniyet müdürü, savcı öğretmen yetiştirdim. Bunların hepsi vatanını milletini seven gençler yetiştirdim. 15 Temmuz'dakiler gibi vatan hainleri yetiştirmedim" dedi.

Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı'nca Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferans ve sergi etkinliğine Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu ve meslek örgütü temsilcileri, ilçedeki çeşitli okullardan öğrenci ve öğretmenler ile vatandaşlar katıldı.

Konferans öncesinde saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Etkinlikte eşini ve oğlunu Çanakkale Savaşı'nda yitiren Adile Teyze'nin öyküsünün anlatıldığı video gösterisi gerçekleştirildi.

Son ve en yaşlı Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu, Dünya Barış Elçisi unvanlı eğitimci-araştırmacı Turgut Kaçmaz, konferansta, babasının Çanakkale Savaşlarına katılış öyküsü ve savaşlarda yaşanan anekdotları anlattı.  Konferans esnasında öğrenciler çeşitli şiirler ve yazılar okudu.

Kaçmaz, "Ben öğretmenlik yaptım. Afyon'un Dinar kazasının bir köyünde. Kaldığım evin üstü toprak, altı topraktı. Elektrik, su yoktu. Çocuklar odun getirirse soba yanar, getirmezse yanmazdı. Ama ben bu imkansızlıklarla vali yetiştirdim, emniyet müdürü, savcı öğretmen yetiştirdim. Bunların hepsi vatanını milletini seven gençler yetiştirdim. 15 Temmuz'dakiler gibi vatan hainleri yetiştirmedim" dedi.

BABASININ ANILARINI ANLATTI

Babasının anılarını da anlatan Turgut Kaçmaz şunları aktardı:

"Babamla birlikte 1991 yılında İngiltere'ye anzak törenlerine davet edildik.  Onların da Çanakkale'de savaşan askerleri var. Onlara tekerlekli sandalyeye bindirmişler. Babamı da tekerlekli sandalyeye bindirmek istediler. Babam, 'Ben Türk'üm, Mustafa Kemal'in askeriyim, yürürüm' dedi ve elli metrelik mesafeyi hiç bastonuna basmadan, bastonuyla halkı selamlayarak yürüdü. 'Baba ne oldu sana' dedim. Babam o zaman 107 yaşında. Elli yaş gençleşmiş gibi.  'Oğul, Çanakkale'de savaşan arkadaşlarım gözümün önüne geldi. Hele sultani mektebinden o gencecik çocuğun vurularak kucağımda can verdiği aklıma geldi, yüz metre de olsa yürürdüm' dedi."

Babasının Atatürk ile karşılaşmasını da anlatan Kaçmaz şunları kaydetti:

"Babam, Atatürk'ü savaşlarda uzaktan yakından görür. Kurtuluş savaşı bittiği zaman, tüm ordular Bursa'da toplanır. Babam Atatürk'e evrak götürür. Son nefesine kadar Atatürk'e nasıl selam verdiğini, ne konuştuğunu aynı duygu, aynı hisle anlatırdı. Benim babam vatanını, milletini, bayrağını, Mustafa Kemal Atatürk'ü sözde değil özde sevenlerdendi. Ben de onun oğlu olarak sözde değil özde sevenlerdenim."

"BUGÜN DÜŞMAN CAHİLLİK..."

Salondaki öğrencilere de mesaj veren Turgut Kaçmaz, "Eskiden düşman İngiliz'di, Fransız'dı, şuydu buydu. Bugün düşman cahillik, bugün düşman ayrımcılık, bugün düşman PKK, Fethullah. Asırlarca tek bilek, tek yürek; bu bayrak bu ezan bizim. Bizler birlik beraberlik içinde oldukça, Çanakkale değil, Edirne'den Ardahan'a kadar bir karış toprağımız çiğnenmez. Bütün dünya bunu böyle bilsin. Yurdun her karış toprağı şehit dedelerimizin kanıyla sulandı. Böylelikle vatan oldu. Babam bu vatan için 14 yıl savaştı. Bizim için vatan da bayrak da namusumuzdur" dedi.

DUYGULU ANLAR YAŞANDI...

Kaçmaz, konferansın sonunda salondaki izleyicilere Arif Nihat Asya'nın "Bayrakları Bayrak Yapan üstündeki kandır, toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır" dizelerini tekrarlattırdı. Konferansta, dinleyiciler duygulu anlar yaşadı.

Konferansın ardından Çanakkale Savaşı Fotoğraf ve Materyal Sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Kaçmaz, burada Kaymakam Çorumluoğlu'na sergide yer alan materyaller ve fotoğraflar hakkında bilgiler verdi.




 


Haber : H Aksakal

Abone Ol