GÜNDEM

HAVA KİRLİLİĞİ TEHDİT EDİYOR

Kdz Ereğli'de kış aylarının gelmesi ile birlikte toplum sağlığını tehdit eden hava kirliliği, günlük yaşamı etkilemeye başladı. Hava kirliliği, özellikle sabah ve akşam saatlerinde bazı bölgelerde solunan havanın genzi yakması şeklinde kendini hissettiriyor. Hava kirliliği Zonguldak kent merkezinde de gündemde giderek ön plana çıkıyor.

Abone Ol

Kdz Ereğli'de özellikle kentin tepeler arasında kalan Kavaklık-Kepez yoluna paralel yerleşimlerde, çarşı merkezinde, Balı mahallesi ve pençes yönündeki alçak kesimlerde etkili olan hava kirliliği, sabah saatlerinde çıplak gözle gözlenebiliyor, nefes alırken genzi yakan bir koku şeklinde algılanabiliyor.

Kirli hava sadece atmosferdeki kokuyla kendini göstermiyor. Sabah saatlerinde kirliliğin yoğun olduğu bölgelerde otomobillerin üstüne yağan kurum parçacıkları çıplak gözle görülebiliyor.

Kirliliğin nedeni olarak ilçede kurulu sanayi tesisleri, doğalgaza geçilmesine rağmen halen kömür kullanımını sürdüren meskenler gösteriliyor. Meteorolojik koşullara bağlı olarak kimi zaman üç tarafı tepelerle çevrili olan ilçe merkezinde kirliliğin daha da yoğun şekilde hissedildiği gözleniyor.

Hava kirliliği, kış aylarında yaygınlaşan üst solunum yolları enfeksiyonu gibi rahatsızlıkları da tetikleyici önemli risk faktörleri arasında yer alıyor.

VERİLER ÇARPICI

Değişim Haber Merkezi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı hava kalitesi izleme istasyonları verilerinden derlediği bilgilere göre, Kdz Ereğli'de partikül madde seviyesi özellikle 18.00-21.00 saatlerinde AB standartlarını ikiye katlıyor, hatta dönem dönem Türkiye'nin üst standardını da aşabiliyor.

13 Ocak 2016 tarihli verilerde, Saat 20.00'de yapılan ölçümde Partikül Madde miktarının metreküp başına 128 mikrograma kadar yükseldiği gözleniyor. Karbonmonoksit miktarının ise aynı gün saat 19.00'da 1933 mikrogramla zirve yaptığı ölçümü yapılmış.

Hava sıcaklığının düştüğü günlerde, kirlilikte de artış olduğu gözleniyor. Hava sıcaklıklarının düşük olduğu 2 Ocak günü 06.00'da partikül madde oranının 3 bin 180 mikrograma kadar yükseldiği ölçüldü.

ZONGULDAK DA ŞİKAYETÇİ

Öte yandan Zonguldak da hava kirliliğinden şikayetçi. Zonguldak İl merkezinde kimi zaman kabul edilebilir partikül oranlarının üstünde değerlerin gerçekleştiği ifade ediliyor.

Aralık ayında konuya ilişkin bir açıklama yapan Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Tor, Zonguldak'ta partikül miktarının günlük yaşamı etkileyecek boyutta olduğunu iddia etmişti.

Tor, açıklamasında hava kirliliğini ölçmek için AB tarafından uygulanan kabul edilebilir partikül madde oranının 50 mikrogram, Türkiye standardının ise 140 mikrogram olduğunu ifade etmiş, Zonguldak kent merkezinde bu oranın zaman zaman 150 Mikrogramı bile aştığını bildirmişti.

SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR...

Prof. Dr. Tor, açıklamasında partiküler maddelerin sağlığa etkileri konusunda ise şu bilgileri paylaşmıştı:

"Partiküler madde solunumunda tahriş, iltihap, hava yolu hastalıkları, mevcut astım veya KOAH alevlenmesi, hastanın atak geçirmesi olabilir. Onun dışında daha küçük partiküler, damarsal yapılara da çok rahatlıkla geçebiliyorlar, beyne kadar ulaşabiliyorlar. Kanserde açısından da hava kirliliğine maruz kalan bireylerde artış olduğunu biliyoruz. Anne karnındaki bebeğin gelişimini de etkileyebiliyor. Doğacak çocuktaki astım ve alerji riskini de artırabiliyor. Bu bölgede doğup yaşayan çocuklarda astım bronşit gibi çocukluk çağı solunum yolu hastalıklarının daha sık ortaya çıktığı, çocukların alerjiye daha yatkın oldukları biliniyor. Hava yolu hastalığına etken olan en önemli etmenlerden biri de hava kirliliği. Zonguldak merkez nüfusunda yapılan çalışmada her 5 erişkinde 1 KOAH var. Oldukça sık karşımıza çıkan bir tablo. Sadece sigara içenlerde değil, sigara içmeyenlerde de çok yüksek oranlarda biz KOAH görebiliyoruz."




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol