SAĞLIK

"Gereksiz ilaç kullanmayın!"

"Gereksiz ilaç kullanmayın!"

Abone Ol

Eczacı Işıl Usta Ersöz, "Gereksiz ilaç kullanımı yapmamak lazım. Boğazımız gıdıklandığında ilaca yükleniyoruz. Çok sıkıntılı durumlarda önce hekime gitmek zorundayız" dedi.

Ersöz, Değişim Radyo'da yayınlanan ve Özgür Barış tarafından hazırlanıp sunulan "Özgürce" programında Ereğli'nin Eczacılar ve sağlık hizmeti yönünden üst düzeyde hizmet verilen bir bölge olduğunu belirtti.

Eczacılar haftasında her yıl farklı etkinlikler yaptıklarını, söyleyen Ersöz, dedi:

"Bu sene özellikle akılcı ilaç kullanımını ele almak istedik. İnternetten, gazetelerden ilaç alınmaması gerektiği, kontrolsüz kullanılmamasını vurgulayan bir proje geliştirelim dedik. Biz Ereğli'deki eczacılar ayda iki kere toplanıyoruz. eczanemizde, bölgemizde ne gibi sıkıntılar var diye görüşüyoruz. İki ay önce çevreci eczacı kooperatifi yönetim kurulu başkanı Şule İlkkurşunlu. ."

Yıllardır boğazı ağrıyanın antibiyotik kullandığını belirten Ersöz şöyle devam etti:

"Şimdi antibiyotik kullanmayın desek, hasta ile eczane karşı karşıya geliyor. Hasta antibiyotik istiyor, artık reçetesiz antibiyotik verilmediğini söylüyoruz. Çünkü öyle bir döneme girdik ki sağlık sektöründe, hastalıklara karşı yeni moleküller, ilaç yapısı bulunmakta zorluk yaşanıyor. Bunu ortaokul birinci sınıf çocuklarına nasıl anlatırız diye düşündük.  Bartın'daki eczacılarımız da bu etkinliğe katıldı. Uygulamayı da Kızılca ve Kışla Mahmut Likoğlu okullarında gerçekleştirdik. Eksiklerimiz vardı. Okullardaki eğitim ya da öğrenci seviyesine göre bazı şeyler değişebiliyor. Kendimizin de inmesi gereken yerler vardı. Ama çok güzel, enerjik bir etkinlikti."

İlaç kullanımı hakkında bilgiler veren Ersöz şöyle devam etti:

"Artık herşey E reçetede, sistemde otomatik olarak çıkıyor. Çok nadiren elle yazılan reçeteler yazılıyor. Onda da bir sıkıntı yok. Teşhisi biliyorsanız reçeteyi rahatça okuyorsunuz. Orta yaşın üstündeki kişiler, ilaç konusunda alışkanlıkları takip edebiliyor. Akılcı kullanım dediğimiz şey şu: hasta ya fazla kullanıyor, ya da başkalarına veriyor, erken bitiyor. Düzgün kullanıldığında s istem onu çok güzel ayarlıyor. Raporlu hastalar on beş gün önceden bile yazdırabiliyor. Eczacı her reçetedeki ilacı bulunduramayabilir, çok sayıda ilaç var. Ama muadili var. Hastaya o yok ama aynısı, ismi farklı ama etken maddesi aynı olan bu ilaç var diyoruz. Bazen de böyle şeyler yaşanıyor.

Doğru ilaç kullanımı nedir sorusuna Eczacı Işıl Usta Ersöz şu cevabı verdi:

"Gereksiz ilaç kullanımı yapmamak lazım. Boğazımız gıdıklandığında ilaca yükleniyoruz. Çok sıkıntılı durumlarda önce hekime gitmek zorundayız. Gerekli durumlarda hekim ilacını yazıyor. Ağrı kesiciler, kas gevşeticilerde düzenli kullanılması gerekmeyen ilaçlar var. Bunlarda da elimizde kalanı miat kontrolünü yaparak saklayacağız. Miadı dolduğunda da onu artık kullanmayacağız.

Belediyelerle imha çalışmaları için ortak bir çalışma yapılabilir. Kaymakamlıkta yapılan bir toplantıda bir iki söyledik. Uzun soluklu bir çalışma. Bunu yaparken ilaç firma ve depolarından destek almak gerekiyor. İlacı imha etmek ayrı bir maddiyat istiyor. Bütün evlerdeki ilacı imha edeceksiniz. Biz kendi ilacımızı imha ediyoruz. Bunu Sağlık Müdürlüğü'nden yazı alarak yapıyoruz. Evlerdeki ilacın imhası büyük bir yatırım istiyor bunun için de emin adımlarla bir proje başlatacağız inşallah."

Ersöz, okullarda gerçekleştirdikleri çalışmalar destek veren tüm eczacılara teşekkür ettiğini söyledi.



Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol