GÜNDEM

EREĞLİ'DE AZINLIKLA KUTLANDI

Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan ve "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kabul edilen 24 Temmuz günü çeşitli etkinlik ve açıklamalarla kutlanmaya devam ediyor

Abone Ol

Türk basınında sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan ve "Gazeteciler ve Basın Bayramı" olarak kabul edilen 24 Temmuz günü çeşitli etkinlik ve açıklamalarla kutlanmaya devam ediyor.

Kaynağını 1908 yılında Omsalı İmparatorluğu'nda yaşanan 2. Meşrutiyet'in ardından devam eden sansürü tanımayarak, gazetelerin sansür memuruna verilmediği 24 Temmuz'dan alan Gazeteciler ve Basın Bayramı, ülkemizde bugün de sansürün farklı şekillerde kendini var ettiği koşullarda kutlanıyor. Yaygın basının sorunlarıyla birlikte, günümüzde varlık yokluk çizgisinde yayın hayatını sürdürmeye çalışan yerel basın için 24 Temmuz otosansür kadar bir dizi sıkıntılarında bağımsız gazetecilik yapmayı zorlaştırdığı bir gün olarak, mesleki sorumlulukların hatırlandığı bir gün olarak kutlanıyor.

24 Temmuz "Gazeteciler ve Basın Bayramı" nedeniyle Kdz.Ereğli Gazeteciler Derneği Atatürk Anıtı'na çelenk sundu.

Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği tarafından, 24 Temmuz basın bayramı ve sansürün kaldırılışının 107 yılı dolayısıyla tören düzenlendi. Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törene katılım oldukça az olması dikkatlerden kaçmadı. Törende günün anlam ve önemine ilişkin birer konuşma yapan Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı İ.Necati Günay, dernek olarak, basında sansürün kaldırılışının 107.yılını kutladıklarını dile getirerek, Özellikle Demokrasi tarihimizde Basına karşı uygulanan açık ve kapalı sansürlere asla boyun eğmedik, eğmeyeceğiz, Milletin müşterek sesi olan basın susturulamaz, susturulmaya çalışılması basının değil, halkın ve milletin susturulması demektir"dedi.

"TÜRKİYE İÇLER ACISI BİR DURUMDA"

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi Ceylanpınar ve Diyarbakır'da meydana gelen olaylara da tepki gösteren Günay, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Bu arada Silivri tutukevinde bulunan Polislerimiz, Gazetecilerimiz, sansüre uygulanmış orada yatmaktadır. Türkiye'nin durumu içler acısıdır. Demokrasi tarihimizde sansür uygulamalarının kaldırılışının 107.yılını geride bırakırken, Siyasal demokrasimizde özellikle yerel basına destek verilmesi ve yerel basının içinde bulunduğu zorlukların giderilmesine yönelik açıklamalar vaat eden öteye gitmemiştir. Gitmiyor da, Basın yayın medyaya yönelik yasal düzenlemeler özgürce görev yapmada açılımlar getirilmesine karşın, Yeterli olduğunu söyleyemeyiz. Özellikle basında denetim ve otokontrol sistemsizlik haline geldi. Günümüzde ise örtülü sansürün ciddi etkileri ile ayakta durmaya çalışan yerel basın asli misyonunu yerine getirmeye çalışıyor."




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol