GÜNDEM

ENGELLİLER ŞENLİĞİ BAŞLADI

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Ereğli Kaymakamlığı ve Ereğli Belediyesi'nce 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Dünya Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen Engelliler Şenliği, düzenlenen kortej yürüyüşü ve açılış töreni ile başladı.

Abone Ol

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde  Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Ereğli Kaymakamlığı ve Ereğli Belediyesi'nce 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Dünya Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen Engelliler Şenliği, düzenlenen kortej yürüyüşü ve açılış töreni ile başladı.

Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü karşısındaki otoparktan başlayan, TED Ereğli Koleji Bandosu eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşüne, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Azar, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Fatih Çakır ve protokolün diğer üyeleri, engellilerin tekerlekli sandalyelerini iterek katıldı.

Atatürk Anıtı önünde son bulan kortejin ardından ilçede faaliyet gösteren özel rehabilitasyon merkezleri adına Atatürk anıtı'na çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, Duy-An İşitme Engelliler Özel Rehabilitasyon Merkezi öğretmenlerin işaret dili eşliğinde İstiklal marşı okundu. Protokol burada ayrıca Engelliler Şenliği'nin başlangıcını simgeleyen meşaleleri yaktı.

Protokol ve katılımcılar daha sonra sahil kesiminde bulunan rehabilitasyon merkezi stantlarını ziyaret ederek çalışmalar konusunda bilgi aldı.

MADENOĞLU: "ENGELLER İLERİ ATILMAK İÇİN VESİLE OLMALI"

Kutlamaların Amfitiyatroda devam eden bölümünde bir konuşma yapan Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, bu günün9engelleri değil, sevincin yaşanacağı bir hafta olmasını diledi.

Madenoğlu şöyle konuştu:
"Biz Engellileri yılın her gününde, her ayında anıyor ve her zaman yanlarında olmak istiyoruz. Gerek yerel yönetimler, gerek genel yönetimler engellilerimizin ve ailelerinin ne kadar iyi şartlarda yaşaması gerektiğini bilerek, ona göre birçok uygulamalar getirmektedir. Engelliler ve ailelerine sağlanan hakları 61 adet görüyoruz. Belki bunu çoğaltmamız mümkündür. Bu hakları asla yeterli görmüyoruz. Memnuniyet verici görüyoruz ama yeterli görmüyoruz. Engelli oluş kimsenin arzu ettiği bir durum değildir. Ama ister doğuştan, ister sonradan içinde bulunduğumuz engellilik gerçeğini kabul etmek ve bu engellilik durumunun hayatımızı zindana çevirmesini değil, bize lokomotif görevi yaparak ileri atılmamız için bir neden, bir vesile olduğunu düşünmeliyiz."
Madenoğlu, konuşmasında tarihte Cicero, Napeleon Bonaparte, Goethe gibi kişilerin engellerini aşarak başardıklarına ilişkin örnekler verdi. Kaymakam Madenoğlu, engellilerin ailelerini de verdikleri mücadeleden dolayı kutladı.

UYSAL: "BİZ NASIL YAŞIYORSAK ÖYLE YAŞAMALILAR"

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, göreve geldiklerinde ağaçları değil, yıldızları hedef koyduklarını belirterek şunları söyledi:

"İnşallah birgün Kdz Ereğli'de engelli olimpiyatları olana kadar hedefler koyduk. Bir gün bu hedeflerin gerçekleşme ihtimali olacağını düşünüyorum. Yeter ki o hedefe inanın. Biz şunu biliyoruz. Engelli vatandaşlarımızın yüzde 12-14 arasında bir oranı var. Bunun annesi, babası, babaannesi, dedesi, amcasıyla, teyzesiyle düşündüğünüz zaman belki ülkemizin belki yüzde ellisi engelli veya engelli yakınıdır.Engelli tanımını da yenilememiz gerek. Otizm de bir engelli, görme engelleri, yaşlılık da engeldir. Engel normal bir insanın yapacağı hareketleri birileri yardımıyla yapandır. O zaman hamileye bile pozitif ayrımcılık gösterirsiniz, Baston kullanana bile pozitif ayrımcılık yaparsınız. Sokağa çıkmakta bireylerin sıkıntı çektiği bir yerden bugünkü araçlarla sokağa çıkılan bir noktaya geldik. Bir anne buraya gelirken 'Ne kadar mutluyum' dedi. Benimle arabasını itmekten dolayı değil, çocuğunun arabayla o caddede yürümesinden dolayı mutlu. Demek bize bir görev daha düşüyor. Yollarımızı engelli vatandaşlarımızın, yaşlılarımızın kullanacağı şekilde yaya kaldırımları, yaya yoları yapmamız lazım.Yolar insanlar içindir. Araçlar için değildir. İnşallah önümüzdeki yılarda engelli vatandaşımız ailesiyle birlikte indiği zaman bütün şehirde kendi başına dolaşabilecek. Hedef bu olmalı. Gerek devlet kurumunda, gerekse özel sektörde, kafede, sinemada, her yerde aile sıcaklığının olduğu ortamda yaşamanın kolaylığını onlara da sağlamamız lazım. Bizler nasıl yaşıyorsak, engelli kardeşlerimiz de aynı şekilde aynı ortamda yaşamalı. Ayrı ortam ayrıştırmaktır. Bizler ayrıştırmaya değil birleştirmeye geldik. Bizim gittiğimiz sahilde, kafede bu kardeşlerimiz de olmalılar olacaklar."

MÜFTÜOĞLU: "ENGELLİ PES EDENDİR"

Özel 75. Yıl Rehabilitasyon Merkezi Kurucusu Nagihan Müftüoğlu da engelli vatandaşlarla ilgili farkındalık oluşturmanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
"Dünyada kimsenin isteyerek engelli olmadığını unutmayalım. Kimi insanlar doğuştan, kimisi ise sonradan olan kaza sonucunda engelli olabilmektedir. Onları üzmemeye, hayata küstürmemeye gayret gösterelim. Unutmayalım ki yaşamımızın bir yerinde biz de engelli olabiliriz. Engellilere hizmet bir gönül işidir. 24 yıldır birlikte mücadele ediyoruz. Biz diyoruz ki asıl engelli karşısına bir zorluk çıktığı zaman pes eden, mücadele etmeyendir. Engellileri sahiplendiğimiz sürece, onların hayatını engelsiz hale getirebiliriz."

Konuşmaların ardından ilçedeki rehabilitasyon merkezleri ve Ereğli Belediyesi tarafından eğitimleri sağlanan öğrencilerin gösterileri sergilendi.


 


Haber : Elif Yapıcı

Abone Ol