SAĞLIK

DR. HAYIRCI, KATARAKT HASTALIĞINI ANLATTI

Akasya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr Emre Hayırcı, "Katarakt ameliyatı asla sadece bir katarakt ameliyatı değildir. Mercek türünün hastaya bilgilendirilmesi atlanarak izah edilemez. Beklentiler çok yükseldi, gözlüksüz yaşam beklentisi arttı" dedi.

Abone Ol

Akasya Göz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr Emre Hayırcı, "Katarakt ameliyatı asla sadece bir katarakt ameliyatı değildir. Mercek türünün hastaya bilgilendirilmesi atlanarak izah edilemez. Beklentiler çok yükseldi, gözlüksüz yaşam beklentisi arttı" dedi.

Hayırcı, 93,9 Değişim Radyo'da yayınlanan ve Elif Yapıcı'nın hazırlayıp sunduğu "Çayımın Şekeri" programında Akasya grubu olarak göz hastalıkları alanında gelişmiş teknoloji ve uzman kadrosuyla hizmet verdiklerini söyledi.

Akasya Göz Hastanesinde Berktuğ Erdoğan ile birlikte cerrahi tedaviler ve diğer tedaviler olmak üzere çok sayıda hizmet verdiklerini ifade eden Hayırcı, Katarakt hastalığının tanı ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

Bu alanda yaşanan değişimler konusunda bilgi veren Hayırcı ""Hastaya ameliyat açısından bilgi verirken, hasta açısından çok zahmetli olduğu söylenemez. Sadece bir göz damlasıyla uyuşturarak, yatak istirahati olmadan yapılan bir tedavi. Uzun zamandan beri standart katarakt ameliyat yöntemi Fako yöntemi oldu. Dikişli hasta sayısı bu ameliyatlarda az rastlanan bir tür oldu" dedi.

Dr. Hayırcı şöyle devam etti:

"Gözümüzün arkasındaki nohut tanesi büyüklüğünde bir doku var. Transparan, gelen görüntüleri retinaya odaklayan, kızılötesi ışınlardan koruma gibi fonksiyonları vardır. Bu organın şeffaflığını yitirmesine katarakt diyoruz. Kataraktın yüzde 90'ı altmış yaş üstünde olsa da her yaşta görülebiliyor. Şeker hastalıklarında, kalsiyum rahatsızlıklarında, göze gelen darbeler katarakta yol açabiliyor. Tedavide kullanılan kortizonlu ilaçlar da katarakta yol açabiliyor. Ultraviyole indeksi fazla olan güney bölgelerimizde ve Afrika ülkelerinde 40-45 yaşlarında kataraktlara rastlanabiliyor. Çevresel etkiler de önemli bir rol oynuyor. Kalıtsallık da var. Her çevresel faktör, sigara, alkol, sağlıksız beslenmenin kalıtsal yatkınlığına göre hastalığı farklı seviyede etkileyebilir. "

TANISI ZOR DEĞİL

Hayırcı, kataraktın ağrısız bir göz bozukluğu olduğunu ve hastanın bunu hemen fark edemeyebileceğini ifade ederek şunları söyledi:

"Katarakt yavaş hızla seyreden bir görme azlığına yol açar. Bazı katarakt türleri ışıkta kamaşma, gün ışığında görmeyi azaltabilir, iki gözün kataraktı aynı oranda ilerlerse hasta hemen farkına varmayabilir. Tanısı rutin bir muayenede, sofistike bir muayene gerektirmeden konulabiliyor. Ancak yanı sıra başka bir hastalık varsa, şeker hastalığı, sarı nokta gibi hastalık varsa diye yardımcı tetkikler kullanılabiliyor. Katarakt teşhisinin ardından, sıkıntının seviyesine bağlı olarak hemen ameliyatlı tedavi yapılmayabilir. Çünkü ilk aşamada Katarakt konusunda acil tedaviden söz edemeyiz. Ancak Katarakt ilerleyici, tamamen körlüğe kadar giden bir hastalıktır. Okuma güçlüğü, araç kullanmada hissedilir sıkıntılar yaşanır. Ancak tedavide bazen gözlük numarasını değiştirerek bir süre daha idare edilebilir ama eninde sonunda tedavisi ameliyattır.Bir günde bir gözün tedavisi yapılır. Diğer gözünde de varsa ertesi gün veya bir sonraki hafta da yapılabilir. Öncesinde çok kapsamlı vücut tetkikleri yapılmıyor. Ancak sorduğumuz bazı rutin sorular oluyor. Tansiyon, kullandığı ilaçlara ilişkin sorgulama yapılıyor. Bir gün içinde ameliyatını olan hasta normal hayatına geri dönebilir."

Tansiyon hastalıklarının tansiyonu ne kadar etkilediğine ilişkin soruyu yanıtlayan Hayırcı, "Tansiyon hastalıkları doğrudan hipertansiyonun bir etkisi yok. Ancak ameliyat öncesinde tansiyonun kabul edilebilir seviyede olması gerekir. Artık iğneli uyuşturmalar uygulanmadığı için daha rahatız" cevabını verdi.

OPERASYONDA NELER YAPILIYOR?

Katarakt tedavisinin ultrasonik ses dalgalarıyla kataraktı parçalayan bir sistem kullanılarak gerçekleştirildiğini ifade eden Hayırcı şöyle devam etti:
"Katarak alındıktan sonra yerine yapay göz merceği koymak gerekiyor. Katarakt alındığında gözümüz kırıcı gücünden mahrum kalmış oluyor. Yapay mercek bunun için kullanılıyor. Rutin kullanılan göz mercekleri, uzak için sıfırı hedefleyen göz mercekleridir. Bu durumda hasta yakın gözlüğü kullanmak, hatta uzak gözlüğü kullanmak zorunda kalabilir. Bize ameliyat sonrası konulan merceğin numarasını veren sistemler var. Bunları hesaplıyoruz. Bize daha iyi öngörüler veren yöntemler var. Farklı türde merceklerle uzak yakın sorununu aynı anda çözen merceklerimiz de var.

Katarakt ameliyatı asla sadece bir katarakt ameliyatı değildir. Mercek türünün hastaya bilgilendirilmesi atlanarak izah edilemez. Beklentiler çok yükseldi, gözlüksüz yaşam beklentisi arttı. Hastalarımızla bunu konuşuyoruz, gönül istiyor ki en iyisi olsun ama sosyal güvenlik kapsamı dışında bazıları. Bunları konuştuktan sonra hangisinin kullanılacağına karar veriyoruz. 
Mercekler biyouyumlulukları araştırılmış. Ömür boyu saydamlığını korur. Katarakt aldığımız zaman onun etrafını saran bir kese var. Yapay mercek bunun içine konulur. Bu kesede bir kireçlenme meydana gelebilir. Ayaktan yapılan bir lazer muayene ile bu tekrar açılabiliyor.

MERCEK ÇEŞİTLERİ

Göz içi mercek tercihinde hastaya bilgi veriyoruz. Burada en önemli nokta şu. Hastanın gözlük kullanmama istekleri çok önemli. Her geçen gün yenilikler ortaya çıkıyor, daha az kusuru olan mercekler ortaya çıkıyor. O an için güncel olarak en ileri düzey neyse onu kullanıyoruz. Gece araba kullananlarda, bilgisayar kullananlarda merceklerin bir süre adaptasyon süresi gerekebiliyor. Bazı hastalar buna adapte olamayabiliyor. Hastanın sadece seçme özelliğini değil, bu konuları da değerlendiriyoruz. Beklentilerin gerçekçi olması lazım. Bizim de burada doğru öneriyi yapmamız gerekir. Başarı oranları yüksektir ama uygun hastaya deneyimli hekim tarafından yapılması önemlidir.

Katarakt tedavisi yapılır bütün amaç, ameliyattan sonra gözlüksüz en iyi şekilde görmesini sağlamaktır. Uygun hasta, deneyimli hekim, başarılı ameliyatla kataraktın göz merceğine yerleştirilmesi başarıyla gerçekleştirildiğinde çok iyi sonuçlar alabiliyoruz. Yüzde doksan hastamız sonuçtan memnun, yüzde on hastada bazı şikayet konuları olabiliyor. Mükemmeliyetçi hastalarımız var, değişik sebepler var. Katarakt ameliyatı kataraktın alınması, yerine yapay mercek yerleştirilmesidir. Göz içi mercek konulmazsa, şişe camı gibi mercekler vermek gerekir. Katarakt alınıp mercek konulmazsa on-onbir numara bir gözlük kullanması gerekir. Mutlaka katarakt alındığında göz içi mercek kullanır."

"EN MEMNUN HASTALAR HİPERMETROPLAR"

Ameliyat öncesinde hipermetropu olan hastalar en memnun hastalar olduğunu belirten Hayırcı, " Bu hastalarımız hem hipermetropundan, hem kataraktından kurtuluyor. Bu hastaların ameliyat sonrası memnuniyeti yüksek oluyor" diye konuştu.

"Görmek her şeye değer" diye konuşan Hayırcı, Akasya göz hastanesinde her yaş ve sosyal gruptan çok sayıda hastaya hizmet verdiklerini söyledi.

Dr. Emre Hayırcı, Program Yapımcısı Elif Yapıcı, Akasyagöz Hastanesi Halkla İlişkiler Müdürü Gülşah Acar program sonunda hatıra fotoğrafı çektirdi.




Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol