GÜNCEL

Denetimsiz kreş uyarısı!

Denetimsiz kreş uyarısı!

Abone Ol


Karadeniz Ereğli'de ilçedeki standart dışı işletilen oluşumlarla mücadeleyi amaçlayan Kreş ve Anaokulları Platformu kuruldu. Platform Sözcüsü İsmail Demirel, "Kayıt altında hizmet veren kreş ve anaokullarında ki öğrencilerin sayısının iki katına denetimsiz yapılarda eğitim veriliyor" dedi.

Demirel, platformun tanıtımı dolayısıyla düzenlenen ve ilçedeki anaokulu ve kreş yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen basın toplantısında okul öncesi eğitimin bilimsel ve yasal temellere dayalı olarak sürdürülmesi konusunda resmi sorumluluklarını yerine getiren kurumların, yasal olmayan bazı uygulamalardan ötürü haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

Kdz Ereğli Kreş ve Anaokulları Platformu'nun ilçede okul öncesi kurumlarının rekabetinden çok dayanışması gerektiği bilinciyle, halkı ve ebeveynleri kreş ve anaokulu eğitimleri konusunda bilgilendirmek üzere kurulduğunu belirten Demirel şunları söyledi:

"Okul öncesi Eğitimi 0-6 yaşı kapsamaktadır ve çocuk gelişiminde bireyin karakterinin yüzde 60'ı bu dönemde oluşmaktadır. Çocuklarımız bu yüş döneminde uzman öğretmen ve çocuk gelişimcilere emanet edilmelidir.Anaokulları ve kreşler, Mili Eğitim Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından açılmakta ve denetlenmektedir. Çalıştıkları her personel bakanlık tarafından izin verilen alanının uzmanı olmak zorundadır. Herhangi bir binada Milli Eğitim veya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan izin almadan faaliyet gösteren değişik isim altındaki evler ise bu iki bakanlığın denetimi dışında faaliyet gösteren yasa dışı kurumlardır.

Denetlenmeyen kurumlar gönderilen çocukların ruhsal, psikolojik ve fiziksel gelişimleri risk altında olup, ileriki yılarda telafisi mümkün olmayan yaralar açabilmektedir. Denetlenmeyen kurum demek çocuklarımızın yangın, deprem gibi tehlikelere karşı önlem alınmamış binalarda bulunması, Hijyenik olmayan ortamlarda oynaması ve uyuması, sağlık yönünden riskli yemekler yemesi, çocuk psikolojisi, çocuk gelişimi, çocuk eğitimi konusunda uzman olmayan kişilere teslim edilmesi demektir.

Çocuklarımız anne ve babaların en kıymetli varlıklarıdır. Her anne ve baba çocukları için en iyi bakım, gelişim ve eğitimi hedeflemektedir. Ancak yeterli bilgiye sahip olmadan çocuklarımızı gönderdiğimiz, yasalara uygun açılmış anaokulları ve kreşler dışındaki bazı k urumlar çocuklarımıza fayda yerine zarar verebilmektedir. Yasal izinlerini almış anaokulu ve kreşler, belediye, İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığı müfettişleri, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı uzmanlarınca incelenerek açılmakta ve yıl içinde defalarca denetlenmektedir. Denetim dışındaki çocuk evleri ise bu yasal izinleri almadığı gibi yıl içinde de denetlemelerden uzaktır. Çocuklarımız kime emanet edilmiştir bilinmemektedir."

MİLLİ EĞİTİM VE OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN AMAÇLARINA VURGU

Türk Milli Eğitim Sisteminin genel amacının beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüse değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek olduğunu belirten Demirel, okul öncesi eğitimin amaçları hakkında ise şu bilgileri verdi:

"Bu amaçlar, çocukların beden zihin ve duygu gelişimini ve iyi alışkanlıklar kazanmasını sağlamak, onları ilkokula hazırlamak, şartları elverişsiz çevrelerden ve ailelerden gelen çocuklar için ortak bir yetiştirme ortamı yaratmak, çocukların Türkçeyi doğru ve güzel konuşmalarını sağlamaktır. Karadeniz Ereğli Özel Okul Öncesi Kurumları Platformu bu amaçları yerine getirmek için çalışan kurumları bir araya getirmek için kurulmuş bir oluşumdur."

YASAL KURUMLARIN İKİ KATI ÖĞRENCİ DENETİMSİZ YAPILARDA...

Toplantıda söz alan Sempati 2 Kreşi kurucularından Ahmet Hasan Eroğlu, okul öncesi eğitimin çok önemli olduğunu belirterek, "Denetimsiz kurumlara, hatta velilere bile bırakılamayacak önemde bir konu. Buna göre hassasiyet gösterilmesini bekliyoruz" diye konuştu.

Dernek sözcüsü İsmail Demirel, Basın mensuplarının sorularını yanıtlarken ise "Yasal kurumlarda eğitim gören öğrencilerin en az iki katı bu oluşumlarda eğitim görüyor. Bu kurumların herhangi bir standardı yok" diye konuştu. Dernek sözcüsü, platform kurulmadan önce bu kurumlara karşı idari ve hukuki girişimlerde bulunduklarını, sonuç alamadıkları için platformu kurduklarını söyledi.

Demirel, platform olarak bir eylem planı olup olmadığı sorusuna ise, "Basın toplantımızın ardından Kaymakamlık, belediye başkanlığı, kamu kurumları, daire müdürlerine ziyaretlerde bulunacağız. Daha sonra il bazında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü nezdinde girişimlerde bulunacağız, en sonunda da sayın Valimize ziyarette bulunacağız. İlçedeki billboardlarda vatandaşları uyarmaya çalışacak, çocuklarının dersine kimlerin girdiğini sorgulamalarına yönelten afişler asacağız" cevabını verdi.

Basın Toplantısında Özel Güneş, Özel Minika Anaokulları ile Özel Sempati, Sempati 2, Masal Dünyası, Kent, Filiz kreşi idarecileri de hazır bulundu.




Haber : Hüseyin AKSAKAL

Abone Ol