GÜNDEM

"CUMHURİYETİ ANALARA BORÇLUYUZ"

Dünyanın son ve en yaşlı Çanakkale Gazisi, 1994 yılında 110 yaşında vefat eden Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu, Dünya Barış Elçisi unvanlı, araştırmacı-eğitimci Hüseyin Kaçmaz, Cumhuriyetin 92. Yıldönümü dolayısıyla "Cumhuriyet" başlıklı bir konferans verdi

Abone Ol


Dünyanın son ve en yaşlı Çanakkale Gazisi, 1994 yılında 110 yaşında vefat eden Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz'ın oğlu, Dünya Barış Elçisi unvanlı, araştırmacı-eğitimci Hüseyin Kaçmaz, Cumhuriyetin 92. Yıldönümü dolayısıyla "Cumhuriyet" başlıklı bir konferans verdi.

Konferansı Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, belediye başkan yardımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gaziler ve vatandaşlar izledi.

Konferansta Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş savaşı sürecini anlatan Kaçmaz, babası Hüseyin Kaçmaz ile 1991 yılında İngiltere'ye Anzak törenleri için yaptığı ziyareti şu şekilde anlattı:

"İngiliz elçisi davet etmişti. Onların da Çanakkale'de savaşan gazileri var. Onlara tekerlekli sandalye vermişler. Babamın da binmesini istediler. Babam 'Ben Türk'üm, Mustafa Kemal'in askeriyim yürürüm' dedi. Babam elli metrelik mesafeyi hiç bastona basmadan yürüdü. 'Baba ne oldu sana' dedim. O anda babam 107 yaşında. 'Oğul' dedi. 'Çanakkale'de şehit olan arkadaşlarım aklıma geldi. O gencecik çocukların cansız halde kucağıma düşmesi geldi. Yüz metre de olsa yürürdüm' dedi.

Tercümanlık yapan kızımız, 'Turgut Amca, babanın yanlışlarını düzelteyim mi' dedi. 'Kızım' dedim, 'Babam 107 yaşında, ne söylerse aynen çevir' dedim. Babam şöyle konuştu: 'Benim anamın altınlarını aldınız. Yalnız benim anamın değil, Osmanlı kadınının çeyizi olan altınları aldınız. Altını olmayan saçlarını rum, ermeni berberlere sattı, altına çevirdi. O altınla bize iki gemi yapacaktınız yaptınız. Altın olarak peşin aldığınız halde o gemileri bize vermediniz, o gemilerle bizimle Çanakkale'de savaştınız, Allah'ın ne hikmeti ki biz o gemilere Çanakkale'nin derin sularına gömdük. O gemileri bize verseydiniz o gemilerdeki arkadaşlarınız şimdi burada olacaktı' dedi."

"ANALARA BORÇLUYUZ"

Turgut Kaçmaz, "Kürt Türk diye bölmek isteyenler var. Eğer bu bayrak, bu topraklarda dalgalanıyorsa, bunu şehitlerimize, gazilerimize ve onları yetiştiren analara borçluyuz" diyerek şöyle devam etti:
"Dün düşman, İngilizdi, Fransızdı şuydu buydu, bugün düşman yoksulluk, cahillik, PKK terörü, tembelik. Asırlarca tek yürek, tek bilek, bu vatan, bu bayrak, bu ezan bizim. Bizde birlik beraberlik oldukça, Çanakkale değil, Dumlupınar değil, Sakarya değil, bu yurdun bir karış toprağı bölünmez. 1915'te Çanakkale'de, 1921'de Sakarya'da, 1922'de Dumlupınar'da dedelerimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bu vatanı böldürmediyse, bu bayrağı indirmediyse, bölücü terör örgütü dağa da çıksa, şehre de inse, kuvvetini damarlarındaki şanlı kandan alan milli ordumuz, milli polis gücümüz, Türk Milleti, Türk Gençleri bu vatanı böldürmez, bu ezanları susturmaz" dedi.

"ÖĞRENCİLER DUYGULARIN ANLATTI"

Kaçmaz, Çanakkale'yi ziyaret eden iki öğrenciye orada ne hissettiğini sorunca, 11 yaşındaki Ömer Yılmaz, "Atalarımızın bize bıraktığı toprakların ne kadar değerli olduğunu hissettim. Oraya gidince içimdeki hüznü anlatamam. Çok duygulandım" dedi.

Gülüç Anadolu Lisesi Öğrencisi Ezonur Gümüş de, "Herkes Çanakkale Savaşı'nı anlatır, ben de hep merak ederdim orada ne hissedilir diye. Sorduğumda 'Çanakkale anlatılmaz, yaşanır' diyorlardı. O zaman anlamamıştım.Turgut Amca'nın düzenlediği yarışmadan sonra oraya gidip gördük. Ben hiç gitmemiştim. Orada bir sürü şeyler yaptık. O zaman Çanakkale anlatılmaz yaşanır, kelimesinin anlamını anladım" diye konuştu.

Kaçmaz ve öğrenciler programın sonunda "Teröre hayır, kardeşliğe evet" pankartı açtı.

MAİLOĞLU: "MAHARET BUGÜNDEN AKLIMIZI BAŞIMIZA ALMAKTIR"

Zonguldak Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu, ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, programın ardından Turgut Kaçmaz'a çiçek takdim etti. Kaçmaz da programa sunduğu katkılardan ötürü Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal'a bir anı tabağı armağan etti.
Mailoğlu, bu esnada yaptığı konuşmada programa Zonguldak Valisi Ali Kaban'ın bizzat katılmak istediğini ama kutlama programları nedeniyle gelemediğini belirterek selamlarını iletti.

Mailoğlu, "Turgut Kaçmaz benim çok özel dostum, sevgi duyduğum abimdir. Ne mutlu ki Ereğli böyle bir abiye, böyle evlatlara sahip. Çok şükür ki Türkiye böyle evlatlara sahip. Mayamız temiz. Evelallah iş başa düştüğü zaman hepimiz birer Çanakkale gazisi oluruz. Ama maharet o güne varmamaktır. Bugünden aklımızı başımıza almaktır" diye konuştu.

"SERGİ AÇILIŞI YAPILDI"

Konferansın ardından Kaçmaz ve protokol üyeleri tarafından Çanakkale ve Cumhuriyet konulu fotoğraf ve materyal sergisi açılışı gerçekleştirildi. Sergide Turgut Kaçmaz'ın koleksiyonundan Çanakkale savaşına ait materyaller izleyicilerin büyük ilgisini çekti.

Açılış öncesinde Kaçmaz, Vali Yardımcısı Ahmet Mailoğlu'na anı tabağı armağan etti.

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, dolu bir gün yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

"Gerçekten gurur yüklü, duygu yüklü bir gün yaşıyoruz. Bu sergiyi açarken, geçmişte bu vatanı bize emanet eden atalarımızın, bu vatan uğruna kanlarını çekinmeden toprağa döken şehitlerimizi, gazilerimizi anmamak mümkün değil. Hele bugünlerde b izi birbirimizden ayırmaya çalışan odaklara karşı mücadele ederken şehit olan gençlerimizi anımsamamak mümkün değil. Hele hele aramızda gazi olarak yaşayan vatandaşlarımızı selamlamamak mümkün değil. Sergiye emeği geçen herkese teşekkür ediyorum"

"DAVETLİLERE ÇANAKKALE MENÜSÜ..."

Sergi esnasında katılımcılara şekersiz üzüm hoşafı, buğday ekmeği ve buğday kırığı çorbasından ibaret Çanakkale Savaşları karavanasından ikram edildi.

Vatandaşların sergi ve Çanakkale karavanasına büyük ilgi gösterdiği gözlendi.



Haber : Değişim Haber Merkezi

Abone Ol