GÜNCEL

Çelik: "Üretmemiz lazım"

Genç Çiftçiler durum değerlendirmesi yaptı

Abone Ol

Karadeniz Ereğli'de İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce tarımsal destekler ve Genç Çiftçiler projelerinin 2016 yılının performansının değerlendirilmesi ve 2017 yılı destekleri konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Müftülük Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşmada, tarımsal üretim alanlarının yenilenmesi ve yeni ürünlere yönelme konusuna vurgu yaptı.

Tanıtımı yapılan projelerin hepsinin aile ekonomisini geliştirmeye yönelik projeler olduğunu ifade eden Madenoğlu şunları söyledi:

" Bu projelere 2016 yılında olduğu gibi 2017 yılında da sizlerin ilgisini bekliyoruz. Sizlerin ilgisi demek, sizlerin gelirinin artması demek. İlçe tarım müdürüne geçtiğimiz günlerde talimat verdim. Yaşlanmış fındık bahçelerindeki fındıkları söküp yerine sera yapsak nasılolur diye talimat verdim. Vatandaşa sormuşlar, 'Fındığı sökeceğimize boş yerimiz var oraya yapalım' demişler. Ben de o zaman boş yerlere kim sera yapmak istiyorsa hepsini destekleyelim dedim. Genç çiftçi kapsamında bu da değerlendirilebilir. Mersin'de eskiden dikilmiş meyve ağaçlarını söküp daha fazla gelir getiren ağaçlar dikiyorlar. Bu meyve ağaçlarını on yıl önce diktim, bunlar faydalıdır anlayışını terk edip daha iyisini dikmek için çalışıyorlar. Sizlere de bunu değerlendirin derim. Yaşlanmış fındık tarlalarımız varsa o özel ekim düz yerlerde o fındık bahçelerinde daha fazla gelir getirecek seracılık gibi sebzecilik gibi faaliyetlere dönebiliriz."

"EREĞLİ'DE 49 ÇİFTÇİYE 1 MİLYON 470 BİN LİRALIK DESTEK"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Necmi Çelik, 2016 yılında başlayan genç çiftçi projesinin büyük oranda tamamlandığını belirterek şu bilgileri verdi:

" İlimize 2016 yılında Genç çiftçi kapsamında ayrılan para 6 milyon 450 bin liradır. Ereğli bundan ne kadar pay aldı derseniz, Ereğli'de 49 çiftçiye 1 milyon 470 bin lira destek sağlandı. 2017 yılında da bu projemiz devam edecek. Bu yıl projeye devam edecek genç çiftçilerden neler isteniyor konusunda bilgi vermek için buradayız. Bir de almış olduğunuz küçükbaş, büyükbaş hayvanlar, arıcılık, seracılık konularında aldığınız hibelerle ilgili bundan sonraki aşamalarla ilgili bilgilendirme yapacağız. İlimize yaklaşık yılda devlet 35 milyon liralık bir hibe desteklemesi yapıyor. Bunun yüzde kırkından fazlasından Ereğli'den oluyor. Bu da alan bazlı fındık desteklemesi yüzünden oluyor. Bunun yanısıra ekonomik desteklerden 12 milyon 360 bin lira daha destek sağlamışız.

2017 yılı destekleme projeleri hakkında arkadaşlar bilgi verecek. Ekonomik yatırımlar istihdama yönelik olduğu için önemli. Bunun en bariz örneği, ormanlı bölgesinde bir fındık fabrikası yaptık. Son gittiğimde çift vardiya 170 kişi çalıştırıyordu. Bizim okuyan nüfusumuz veya okumayan nüfusumuzun, özellikle gençlerimizin köylerde istihdamını sağlamamız lazım. Devletimiz, hükümetimiz bu kadar açık şekilde desteğini sunduğu bu projelerden herkesin haberdar olması ve yararlanmasını sağlamamız gerekiyor.

Çok üretmemiz, çok çalışmamız lazım. Katma değeri yüksek ne kadar iş ve eylem yaparsak, genç nüfusu olduğu yerde ne kadar istihdam edebilirsek, ülkemizin geleceği ve refahı açısından o kadar önemlidir. 2016 yılı sonunda bize ekonomik yatırımlardan 12 proje ayrı, 6 proje ayrı değerlendirildi. İçlerinde bir fabrika daha var. Alaplı ziraat Odası bünyesinde fındık fabrikası kurma düşüncesi var. Ne kadar çok proje üretirsek ve ne kadar çok projeyi buraya getirirsek, o kadar gencimizi orada istihdam etmiş oluruz."

Çelik, üreticilere, " Size verdiğimiz canlı materyallerde herkesin hakkı olduğunu unutmayın. 77 milyondan alınan vergilerle bu imkanlar size sunuluyor. Şöyle düşüneceksiniz, 6 hayvan aldım, ikinci yılda on taneye, üçüncü yılda 15 taneye çıkaracağım, bununla ailemi geçindireceğim ve ülkeme katma değer sunacağım diye düşünmek lazım" dedi.

OSMANLI ÇİLEĞİ İÇİN ARGE ÇALIŞMASI...

Çelik, Bülent Ecevit Üniversitesi'nde Gıda Mühendisliği fakültesi ve altı bölümü olan meslek yüksekokulu bulunduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
"Bu bölümlerden ikisi bitkisel üretim ve hayvansal üretim diye geçiyor. Üniversiteyi sahaya indirmek adına Osmanlı Çileğinin tescillenmesi ve çeşitinin çoğaltılması için bir proje yürüteceğiz. Osmanlı çileğinin çeliğini alıp çoğaltılmasını sağlayacağız. Osmanlı çileği sanayi ürünüdür. Çilek reçeli yaptığınızda ayrı bir aroma katar. Fakat yediveren diye bir çileğimiz var ki onunla rekabeti zor. Birinden beşyüz kilo alıyorsanız, öbüründen bir buçuk ton alıyorsunuz. Aradaki farkı gidermek ve birim alandaki verimini arttırmak için bir tescil ve çoğaltma projesi hazırladık. Bunu üniversitemiz yapacak. Erdemir'le bir görüşmemiz oldu. Bunun çoğaltılması ve sahada hangi alanlarda yatırım yapacağıyla ilgili görüştük. Osmanlı çileğinin uygun olduğunu, proje geliştirilirse bazı yatırımları onların yapabileceğini söylediler. Bir yer temin edildi, oranın altyapısı halledilecek. Belki bu tescilleme işlemini de orada yapacağız.

" KÜLLEME VE İSTİLACI BİTKİLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA YAPIYORUZ"

Çelik, Ereğli'de seracılıkla ilgili sadece bir projenin gelmesinden duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek, üreticileri bu alana yönelmeye davet etti.

İl Tarım Müdürü ayrıca, "Ereğli fındıkla geçinen, balla geçinen bir yöremiz. Fındıkla ilgili yaptığımız bir toplantıda Alaplı ve Ereğli'nin bazı kesimlerinde külleme ile ilgili bir problem var. Bir de istilacı bitkiler var onunla ilgili bir çalışma da yapıyoruz" dedi.

GENÇ ÇİFTÇİLER DERT ANLATTI

Toplantıda, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Bilgison Yılmaz ve Ziraat mühendisi Erdal Işık, Tarımsal destekler ve Genç Çiftçiler Projesi kapsamında verilen projelere ilişkin bilgiler verdi.

Öte yandan toplantıda daha önce desteklerden yararlanan çiftçiler, destekler kapsamında verilen büyükbaş hayvanların bakım güçlüklerini dile getirdi, Üreticiler, bölge iklimi ve florasına daha uygun türlerin verilmesini istedi. Arıcılar da kovan temininin bölgeden yapılmasını ve arı kovanı ile desteklemelerin Arıcılar birliği ile istişare içinde yapılmasını talep etti. İl Müdürü Çelik, toplantıda gelen sorulara yanıt verdi.

İl Tarım Müdürü Necmi Çelik, toplantıda ayrıca Genç Çiftçiler Projesi kapsamında üreticilere temsili olarak çek verdi.

Toplantıya Kdz Ereğli İlçe Tarım Müdürü Doğan Kale, Özel İdare Müdürü Cevdet Yiğit, Kdz Ereğli Ziraat Odası Başkanı Adil Pulat, Muhtarlar Derneği Kdz Ereğli Şubesi Başkanı Şükrü Kılıç, ilçeye bağlı köy muhtarları, desteklerden yararlanan çiftçiler ve vatandaşlar katıldı.



Haber : 

Abone Ol