GÜNCEL

BU DA KONUŞULMALI!

BU DA KONUŞULMALI!

Abone Ol

Karadeniz Ereğli'de Turizm haftası boyunca, ilçenin turizm potansiyeli ve yapılması gerekenler konuşuldu. Ancak ilçenin turizm alanında umut verici yatırımlarından olan Cehennemağzı amfitiyatrosunun içler acısı hali gündeme gelmedi. Yapımı iki yıl süren, 1 Milyon 620 bin liraya mal olan, ilçenin turizm altyapısının önemli bir umudu olarak görülen Amfitiyatro bugünlerde ihmal sonucu çürüme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Karadeniz Ereğli'de yapımı 2005 yılından bu yana gündemde olan ve 2011 yılında ihalesi yapılarak tamamlanan Cehennemağzı Amfitiyatrosu, zamanın geçişi ve ihmal nedeniyle içler acıtan bir görünüm sunuyor. Amfitiyatro hizmete girdiği 2014 yılından bu yana bir iki yerel etkinlik dışında hiç kullanılmadı.

Cehennemağzı Mağaraları bölgesinde, Ayazma Mağarasının tam karşısında bulunan amfitiyatronun basamaklarında kullanılmamaktan ötürü otlar yetişmeye başlamış. Amfitiyatronun basamak kısımları aynı zamanda uzun süredir aynı yerde durduğu izlenimi verilen çöplerle kaplı. Amfitiyatronun en arka kısmında ise budanmış bir ağaçtan kalma dallar bulunuyor.

İzleyicilerin oturması için tasarlanmış ahşap bölümler ise çürümenin izlerini taşıyor. İlk yapıldığında çok şık bir görüntü suna  aksamların renginin iyice karardığı ve özellikle kenar kısımlarından çürümenin etkisiyle kırılmalar oluştuğu gözleniyor.

NEREDEYSE HİÇ KULLANILMADI...

Amfitiyatro, 2011 yılında inşaatına başlandığında, Cehennemağzı bölgesinin mistik havasını tamamlayacak bir mimari eser olarak tasarlanmıştı. Mekanın, zaman içinde sahne olması ve ilçenin tanıtımında önemli bir rol üstlenmesi bekleniyordu. Ancak 2014 yılında tamamlanmasının ardından, Karadeniz Ereğli Müzesi'nin düzenlediği bir müzeler günü etkinliği ve Musıki Derneği'nin de aralarında bulunduğu bir iki yerel etkinlik haricinde burasının kullanılması söz konusu olmadı.

Tesisin atıl kalmasında, 2014 yılına kadar ilçede gerçekleştirilen Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali'ne ara verilmesinin de önemli bir paya sahip olduğu değerlendiriliyor. Sahil kesiminde bulunan amfitiyatroya göre çok daha büyük izleyici kapasitesi ve daha güzel bir sahneye sahip olan Cehennemağzı amfitiyatrosunun gerekli düzenlemeler yapılarak hizmete açılması isteniyor. Bulunduğu konum itibarıyla ilçenin en önemli turistik mekanının tamamlayıcısı olarak tasarlanan amfitiyatroda düzenlenecek etkinliklerin, aynı zamandan Ereğli'nin antikçağ tarihi ve turizm potansiyeline ilgiyi canlandırması bekleniyor.

YAPIMI NASIL BAŞLADI?

Bilindiği üzere, Karadeniz Ereğli'nin Süleymanlar Mahallesi sınırları içinde kalan Cehennemağzı Mağaralarında bir amfitiyatro kurma fikri, 2000'li yılların ortalarında gündeme gelmiş, bu konuda yasal mevzuatın gereklerinin yerine getirilmesi uzun bir süre almıştı.

Geçtiğimiz haftalarda yapılan yerel seçimde yeniden Ereğli Belediye Başkanlığına seçilen dönemin Belediye Başkanı Halil Posbıyık, 2012 yılı Nisan ayında yaptığı açıklamada, burada bin 500 kişi kapasiteli, yaklaşık 3 bin metrekarelik alan tesisinin projesinin tamamlandığını, KUDEP kaynaklı fondan 922 bin liranın tahsis edildiğini açıklamıştı. Posbıyık, bu açıklamayla aynı zamanda amfitiyatronun statik, mimari, elektrik, mimari, peyzaj gibi uygulama projelerinin teslim alındığını ve ihalelerin zamanlandığını da söylemişti.

Ağustos ayında 13 Nisan 2005 tarih ve 25785 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu ile çeşitli kanunlarda değişiklik yapılması hakkındaki kanunun 7. Maddesi gereği; Karadeniz Ereğli'nin Süleymanlar Mahallesi Cehennemağzı Mağaraları mevkiinde yapılacak ve projesi Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından onaylanan Amfi Tiyatro'nun yapımı için gerekli adımlar atılmış, inşaat hızla ilerlemekteydi.

CEHENNEMAĞZI'NIN POTANSİYELİ

Cehennemağzı Mağaraları 2000 yılında 3 bin kişinin ziyaret ettiği bir mekan iken, Turizm ve Kültür Bakanlığı ve tarafından 2000-2005 yılları arasında yapılan yatırımlar ve belediyenin yaptığı katkılar sayesinde sadece 2011 yılı içinde 25  kişinin ziyaret ettiği bir mekana dönüşmüştü. Bu noktada yapımı süren amfi tiyatronun tamamlanması ile birlikte ziyaretçi sayısının katlanarak artacağına bu mekânda çok önemli etkinliklerin düzenleneceğine inanılmaktaydı.

Amfitiyatronun yapılması ile Cehennemağzı mağaralarının ülke içi ve dışından çok daha fazla sayıda ziyaretçi alması bekleniyordu.

SIKINTILI SÜREÇ

2013 yılında bütün gereksinimleri karşılayacak şekilde dizayn edilen amfitiyatroda, çalışmaların önemli bir bölümü tamamlandı. Ancak işin tesliminde bir sıkıntı yaşandı. Zonguldak Valiliği amfitiyatronun ilgili birime teslimi için yaşanan sıkıntıyı "Projelendirme çalışması ve yapımı "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik" çerçevesinde Kdz.Ereğli Belediyesi tarafından gerçekleştirilen 'Kdz.Ereğli Cehennemağzı Mağaraları Amfi Tiyatro Yapımı' işinin geçici kabulü 15.08.2012 tarihi itibarıyla yapılmış, ancak geçici kabul komisyonu üyeleri ile kontrol mühendisinin kabul sonrasında yerinde tanzim edilen tutanakları ile kontrol odası, tribün altı tuvaletler ve satış unun tavanlarında su damlacıkları oluştuğu, elektrik armatürlerinin arızalandığı, tavan sıvası ve boyasında dökülmeler olduğu tespit edilmiş, tespit edilen arızaların en kısa zamanda giderilmesi, aksi takdirde yüklenici firmanın kesin teminat mektubunun nakde çevrilerek Kdz.Ereğli Belediyesi'ne yatırılacağı bildirilmiştir. Ayrıca. Kdz.Ereğli Belediyesi'nin Zonguldak İl Özel İdaresine hitaplı 13.03.2013 tarih 229 sayılı yazılarında, rezervuar, klozet, batarya tezgah. WC ara bölmeleri gibi işlerin mukayeseli keşif yapılamadığı bildirilmiştir" ifadeleriyle aktarmıştı.

2014'TE HİZMETE GİRDİ AMA...

Eksiklerin tamamlanmasının ardından, dönemin Zonguldak İl Kültür Müdürü Zekai Kasap, 2014 yılında Turizm Haftası kutlamaları kapsamında yaptığı konuşmada, Ereğli'deki Cehennemağzı Mağaralarında bulunan amfi tiyatronun hizmete açıldığını bildirmişti.

Ancak bölgenin en önemli inanç turizmi merkezi olan Ereğli Cehennemağzı Mağaraları'nın çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlanarak burada sanatsal faaliyetlerinde kullanılacak amfitiyatronun tamamlanmasının ardından, mekanın kullanımı istenilen seviyeye ulaşmadı. Amfitiyatronun, 2016 Müzeler Günü kutlama etkinliği, Kdz Ereğli Musıki Derneği'nin konser etkinliklerinin de aralarında bulunduğu çok az yerel etkinlik dışında kullanılması mümkün olamadı.

2019 yılı Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında ilçenin turizm potansiyeli dile getirilirken, Cehennemağzı Amfitiyatrosunun içler acısı hali gözlerden kaçırıldı. Mekanın, gelecek dönemde yapılış amacına uygun etkinliklere ev sahipliği yapabilmesi için gerekli çalışmaların yapılması, ilçenin en önemli turistik mekanının ilgi odağı olması ve daha fazla ziyaretçi çekmesi bakımından da büyük önem taşıyor.



Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol