SİYASET

BÖYLE YAPMAYIN!

BÖYLE YAPMAYIN!

Abone Ol

Yerel seçimlere altı aydan kısa bir süre kala, siyasi partilerde aday adaylarına her gecen gün yenileri ekleniyor. 2019 seçimlerinde daha öncekilere göre çok daha fazla aday adayının sahneye çıkması ve vaatlerini anlatması bekleniyor. Tecrübeler, rakipleri karşısında ön plana çıkmak isteyen aday adayları ve adayların olmayacak vaatler verebildiğini, halkla ilişkiler çalışmaları kapsamında gereksiz birçok iletişimsel eyleme giriştiğini gösteriyor.

Neticesi olmadığı tecrübeyle sabit olmasına rağmen birçok aday adayının her seçimde yeni bir yaklaşım olarak dört elle sarıldığı yanlışlar var. Değişim Haber Merkezi, Karadeniz Ereğli'de daha önce yaşanan tecrübeleri temelinde, bölgede belediye başkanlığı için yola çıkan aday adayları ve adayların kaçınması gereken konuları derledi.

SADECE ŞİKAYET ETMEK...

Aday adaylar ve adayların, mevcut yönetimin eksiklerini dile getirdikleri konuşmalarında, aynı zamanda çözüm önerilerini de söylemesi gerekiyor.

Bölgedeki sorunları, biraz siyaset bilen, kamusal alanla hemhal olmuş herkes aşağı yukarı biliyor. Bunların sorumluluğunu mevcut yönetim veya daha önceki yerel yöneticilere yüklemek işin kolayı. Fakat bunlar zaten bilindiğinden, bunları dile getiren adaya prim yaptırmaz. Bunları dile getiren adayların, bu konuda kendi yaklaşımının ne olduğunu söylemesi, çözüm önerileri getirmesi gerekiyor. Bu önerilerin uygulanabilirliği, süresi, kaynak ve bütçeleri konusunda kabaca fikir vermiyorsa, çözüm önerilerinin ikna ediciliği olmuyor.

YEREL YÖNETİMİN YETKİ VE SORUMLULUK SAHASI DIŞINDA VAATLER...

Yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluk alanları yasayla belirlenmiştir. Karadeniz Ereğli Belediye Başkanlığı veya belde belediye başkanlıklarına aday olanların, belediyenin görev bölgesi dışında, yetkilerini aşan konularda vaatler vermemesi gerekiyor.

Her seçimde olduğu gibi, yerel seçimlerde de merkezi hükümetin sorumluluğunda olan karayollarının durumu, tersaneler, limanlar, iş sahaları ve istihdam gibi konular gündeme gelir. Ereğli belediye başkanlığına aday olanların belediye imkanlarını çok aşan konularda vaatlerde bulunması, seçmen nezdinde ikna edici görünmüyor. Dahası, belediyenin sorumluluk alanında dahi olsa bazı projeler imkanları aşan kaynak kullanımı gerektirebilir. Bu konularda vizyon ortaya koyacak adayların aynı zamanda kaynak konusuna da açıklama getirmesi yararlı olacaktır.

"BİLİYORUM AMA SÖYLEMEM!"

Bu seçim döneminde de şehrin müzmin sorunları hakkında çözümü bildiğini ama diğer adayların kopya çekmemesi için açıklamayacağını söyleyenler olduğu dikkat çekiyor. Aday adayları şehrin her paydaşının fikrini beyan etmesi gereken konularda fikrini kendine saklaması, adayın bilgisinin sorgulanmasından başka netice üretmiyor. Seçmen bu durumda, "Biliyorsan söyle, bilmiyorsan biliyormuş gibi yapma' diye özetlenebilen bir refleksle adaydan uzaklaşıyor.

BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMAK...

Aday adaylığı açıklamasında bulunanların gereksiz protokol ziyaretlerine girişmesi de kamuoyunca olumlu karşılanmıyor.

Aday adaylığı süreci, gerçekte bir halkla ilişkiler dönemi olduğu kadar, adaylık için genel merkezler nezdinde girişimlerde bulunulması gereken bir dönem. Ereğli'de daha fazla şov yapan aday adayının diğer adayların bir adım önüne geçeceğine yönelik kanaat doğru değil. Aday adaylarının bunun yerine partisinin teşkilatlarıyla ilişkilerini geliştirmesi, genel merkeze kendini doğru ifade edebilmenin yollarını bulması gerekiyor. Genel merkez tarafından aday olarak gösterilmediği sürece, efektif olmayan bu ziyaretler, aday adayına yönelik bir antipati geliştirilmesi sonucunu doğuruyor.

YALAN SÖYLEMEYİN!

Aday adaylarının kendilerine yönelik eleştirileri göğüslemek için gerçekliği bulunmayan ifadeler kullanmasının çok vahim sonuçları olabiliyor. Zira ikili ilişkilerde söylenen gerçek dışı ifadeler, muhatapları tarafından sorgulanmayabilir ama kamusal alanda bu ifadeler yer bulduğunda, mutlaka doğrusunu bilen birisi bulunacaktır. Gerçeğin yerini hiçbir şeyin tutamayacağı ilkesi çerçevesinde, hata yapmış olabileceğini dürüstçe kabullenmek adayın güvenilirliğini azaltmak şöyle dursun, arttıracaktır. Unutulmaması gereken şey, başka her şeyde olduğu gibi siyasette de samimiyet ve çalışkanlığın geçer akçe olduğudur.

GEREKSİZ BÜYÜKLÜK HAYALLERİNE KAPILMAK...

Aday adaylarının esas sermayesi, bildikleri ve tecrübeleridir. Bu nedenle kendisinin olduğundan farklı, ideal bir lider olduğuna yönelik propagandalar, bir süre sonra adayın aleyhine işlemeye başlar. Adaylar, "Yaparsam ben yaparım" gibi konuşmaktansa, "Sorun-Proje, çözüm-bütçe-Takvim" ekseninde söylemler geliştirmeleri seçmene umut verme konusunda daha anlamlıdır. Adayın kendini ikonlaştırması, netice itibarıyla seçmenle arasında bir mesafe oluşmasına yol açar ki bu siyasette istenen bir şey değildir.

DİNLEMEYİ BİLMEK GEREK...

Seçim sathı maili aday adayları ve adayların kendilerini ifade etmesi kadar, seçmenin de kendini ve sorunlarını seçilecek olanlara ifade edebilmesi için bir fırsattır. Bu ortamda sadece kendisi konuşmayı tercih eden, sıkıntılarını anlatan vatandaşları yarım kulakla dinleyen veya bu sıkıntıların anlatılması fırsatı vermeyenler, öbür türlü davrananlara göre dezavantajlı olacaktır. Bu süreç, aynı zamanda aday adayının bölgesel ve yerel sorunlar hakkında bilgisine katkı yapar. Bu yüzden siyasetçinin konuşmayı bildiği kadar dinlemesini de bilmesi gerekir.

KAVGA ETMEYİN...

Geçmiş seçimlerde aday adaylarının birbirine ters yaklaşımları savunmak için ithamlara varan söylemler geliştirdiği de gözlenen konular arasında. Demokratik bir olgunlukla görüşlerini savunmayı başarmayan adayların rakiplerine karşı saldırgan bir tutum içine girmesi kamuoyu tarafından iyi karşılanmaz. Yerel seçimlerden kavga ortamının "Kavgacı" olarak tanımlanan siyasetçilerin aleyhine sonuçlar getirdiğine dair sayısız örnek bulunuyor.

Unutulmaması gereken şey, seçimlerin hasımların mücadelesi, kan davası veya savaş değil, aynı hedefe yönelen farklı görüşte insanların yarışı olduğu, rakiplere bu bilincin gerektirdiği saygıyı göstermenin demokratik olgunluğun gereklerinden olduğudur.

Haber : Hüseyin Aksakal

Abone Ol