GÜNCEL

Başkan Uysal'dan "Çalışan Gazeteciler Günü" etkinliği...

Başkan Uysal'dan "Çalışan Gazeteciler Günü" etkinliği...

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal tarafından, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla basın mensuplarına yönelik yemekli program düzenlendi. Uysal, yemekte yaptığı konuşmada, gazetecilik mesleği hakkında görüşlerini anlattı.

Ereğli Öğretmenevi'nde düzenlenen yemeğe, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Derya Akbıyık, Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav, Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Necati Günay, Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı, Kozlu Gazeteciler Derneği Başkanı Tansel Kardeş, Karadeniz Ereğli, Zonguldak Merkez ve ilçelerinde görev yapan gazeteciler katıldı.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, yemekte yaptığı konuşmada, tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

"BASIN ÜZERİNDEN MANİPÜLASYON VAR..."

Gazetecilerin mesleğe girdikten sonra alanda çalışsa da evinde yatsa da çalışan gazeteci sıfatını taşıması gerektiğini belirten Uysal "Tutuklu Gazeteciler" ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Belediye Başkanı şunları söyledi:

"Hiç kimse gazetecilik yaptı diye, bir köşe yazdı diye, görüşünü ifade etti diye içeri alınmaz. Muhakkak buradaki ayrımı hukuka bırakmak lazım. Niçin nereye alındı, aslında bunu benden iyi takip ediyorsunuz. Dünya artık çok büyüdü, basın üzerinden neler manipüle ediliyor, hangi görevler icra ediliyor siz daha iyi biliyorsunuz. Gerçekten basıncı kimliği altında kimin ne yaptığını bilmeyi devletin organlarına bırakmak lazım bu son derece önemli."

ORTAK PAYDA MATEMATİĞİ...

İnsanların birbirine sevgi tohumları atıp, kardeşçe sarıldığında yenemeyeceği hiçbir problem kalmayacağını ifade eden Uysal, şöyle dedi:
"Biz birlikte güçlüyüz, hep beraber güçlüyüz. Siyasette alkışlanan şu olmamalı. Bölücü, parçalayıcı, edep dışı, adap dışı söylemler olmamalı. Tam tersine birleştirici, bütünleştirici, içinden sevgi tohumları olan söylemler alkışlanmalı. Özellikle şunu hep konuşuruz. Ortak Payda. Ortak payda ne demek. Yukarıda bir formülünüz var. Nedir bu Ereğli'nin Zonguldak'ın sorunları. Altta bir olursak, bir oluruz. Alta on yazdığımız zaman bir bölü on olur. Bu da sıfır virgül sıfır, yani yüzde on olur. Bundan dolayı sorun yumakları karşısında çoğulcu olsak da—ki çoğulculuk son derece önemli, bir bölgenin büyüklüğü, tarihi kültürel mirası kadar çoğulculukla anlatılır—parça parça olursak bizlere umutsuzluk verir, sorunlar karşısında yenilmişlik verir. Özgüveni olmayan bir topluluk haline geliriz."


"TEK RENK..."

Birlikte ses çıkarmak gerektiğini ifade eden Uysal, "Ama güçlü, ama ortak paydada. Nasıl olacak, üç fikir, dört fikir, on fikir bir araya geleceğiz, bunu nasıl tek fikir haline sokabiliriz. Örnek, lacivert deniyor, siyah deniyor, her türlü renk. Bu mozaiği alıp da biz hep beraber şu renk olsun diyebiliyor muyuz ortak karar halinde; işte mükemmele ulaşmaya başladık. İki şey var, kendimize inanmak, kendi içindeki gücümüze inanmak" diye konuştu.

"BAZI ŞEYLERİ YAZMAK, BAZILARINI YAZMAMAK GEREK"

Gazeteciliğin saygınlığını çıtaları yükseltmek, çok daha saygın hale getirmenin basın mensuplarının elinde olduğunu savunan Uysal konuşmasını şöyle tamamladı:
"Yaşadığınız bölgeye yaptığınız katkılarla gazeteciliğiniz ölçülecek. Dedikodu gazeteciliği veya duyumlar üzerine gazetecilik çok kolay. Belki halkın beklentisi bu. Daha çok reyting, daha çok okunma. Bunları yaparken halkı yönlendirme, bilgilendirme adına da görevlerimizi yerine getirmemiz lazım. Son derece önemli bir göreviniz var. Eğer bizler ileri gideceksek, daha güzel günlere gideceksek inanıyorum ki bu basın camiasıyla olacak. Basın camiası olmazsa asla bir adım ileri gidemeyiz. Şehrimizi, ilçemizi her gün kötü görüntüler, kötü örneklerle yazarsanız, biz ne kadar Ereğli güzel desek, turizm desek, Ereğli'yi doğru anlatamayız. Gazeteciliğin çok önemli görevleri var. Bazı şeyleri yazmak, bazılarını yazmamak şehre katkı sağlayacaktır. Gazeteci yazmalıdır, ama bazı şeyler yazılmasa daha iyi olur. Bir başlık düşünün. Karadeniz Ereğli'de çöpler toplanmıyor. Alttaki yazıyı okuyorum, ilçeye bağlı bir köyde çöp toplanmıyor. Tüm ilçe merkezini zan altında bırakıyor. Sansasyonel habercilik mi yapmak lazım, ben bölgeme ilçeme katkı vereceğim, benim karakterim bu okunsam da okunmasam da demek lazım."

DERNEK BAŞKANLARI KONUŞTU...

Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Osman Sav, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün emekçi basın çalışanlarının patronlarına karşı mücadelesinin anıldığı gün olduğunu belirtti. 10 Ocak'ı kimi zaman işsiz kalan arkadaşları dolayısıyla buruk kutlandığını belirten Sav, "Umarız 2018 ve bundan sonraki senelerde hiçbir gazetecimiz işsiz kalmaz ve saygınlık her geçen gün artar diye düşünüyorum. Gazeteci arkadaşlar davranma biçimi her geçen gün beni daha fazla rahatsız ediyor. Gazeteci arkadaşlar, sekreter, tetikçi olarak görülmemeli diye düşünüyorum. Bu mücadeleyi hep birlikte yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.

Karadeniz Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Necati Günay ise hayatını kaybeden gazetecileri andığı konuşmasında, "Ereğli Belediyesi bizim için çok önemli, buradan Türk Metal Sendikasına, Erdemir yönetimine mesaj yolluyorum. Kendilerine kalemşör gazeteci yaratmasınlar, tepkimiz ağır olur, sabrımız kalmaz. Konuşmuyorsak efendiliğimizden konuşmuyoruz." Dedi.

Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı, yerel basındaki gazetecilerin çoğunun aynı zamanda gazete patronu olmasına rağmen, basın emekçisi niteliğini koruduğunu ifade ederek meslektaşlarının Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutladı.

Kozlu Gazeteciler Derneği Başkanı Tansel Kardeş, Ereğli-Zonguldak ayrımı yapmadan her sene kendilerini davet eden Uysal'a teşekkür ettiğini belirterek, "Çalışan Gazeteciler Günü'nü mutlu kutlamak istiyoruz. Fikir ve ifade özgürlüğü bakımından hiçbir meslektaşımızın mahkum olmamasını temenni ediyorum" dedi.

ÇILADIR: "ÖZELEŞTİRİ YAPMALIYIZ"

Ereğli'nin en kıdemli gazetecilerinden Sina Çıladır, basın özgürlüğü konusunda basın mensuplarının inisiyatif almamasını, merhum gazeteci İlhan Selçuk ile bir diyaloğuna gönderme yaparak anlattı.

Çıladır, "Rahmetli İlhan Abi bir ülkede bir tek gazeteci bile cezaevindeyse o ülkede demokrasi yok demektir dedi. Aradan kırk yıldan fazla zaman geçti ama maalesef basına gerekli özgürlüğü sağlayamadı. Madalyonun bir başka yüzü var. Basın özgürlüğünün hayata geçmesi için yerel basın olarak neler yapıyoruz. Hiçbir şey yapmıyoruz. Zaman zaman kapalı salonlarda birbirimizi alkışlıyoruz, basın özgürlüğü istiyoruz, konuşmalar yapıyoruz, ama ertesi gün maalesef bunları unutuyoruz. Bence yapılması gereken şu, sadece basın özgürlüğüyle kalmamalı, aynı zamanda özeleştiri yapmalıyız. Biz basın çalışanları basın özgürlüğü için ne yapıyoruz, bunu düşünmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Yemeğin ardından basın mensuplarına Ereğli Belediyesi tarafından hazırlanan hediyeler takdim edildi.





Haber : Degisim Haber Merkezi

Abone Ol