GÜNDEM

ALEMDAR GEMİSİ'NDE ANDIK

Karadeniz Ereğli Belediyesi ve Gazi Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği işbirliği ile 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitler Günü nedeniyle tören düzenlendi.

Abone Ol

Karadeniz Ereğli Sanat Kurumu Başkanı ile Alemdar Gemisi Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Atılay  Durmaz Demiroğlu, Alemdar Müze Gemisi yanında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Alemdar Gemisi'nin tarihçesi hakkında bilgi verdi.

Çanakkale savaşlarının, Türk tarihinin özellikle de deniz savaşlarının dönüm noktası olduğunun altını çizen Demiroğlu şu görüşlere yer verdi;  

"Bu töreni Alemdar Gemisinin yanında düzenlememizin sebebi, İstiklal Savaşı'mızın bu kahraman gemisinin, Çanakkale Savaşı ile doğrudan ilgili oluşundandır. Birinci Dünya Savaşı başladığında boğazlar dışında kalan Türk gemilerine müttefikler tarafından el konuldu. Biz de Marmara ve çevresindeki yabancı gemilere el koyduk. Bunlardan en önemlisi Danimarka bandıralı bu gemiydi. El konulduktan sonra Türk bayrağı çekilen bu gemi lojistik hizmetlerde kullanılmıştır. Geminin hizmetleri Kurtuluş Savaşı döneminde de devam etmiş ve bahriyemizin medari iftiharı olmuştur. Bu gemi Milli Mücadelenin ilk ve tek deniz şehidi Rizeli Recep Kâhya'nın şehit olduğu gemidir."

Demiroğlu, Sanat Kurumu olarak Çanakkale, Milli Mücadele, Kıbrıs, Kore ve Terör şehidi Karadeniz Ereğlililerin isminin yer alacağı bir anıtın düzenlenmesi için Karadeniz Ereğli Belediyesi'ne teklif götürdüklerini de söyledi.

"ÇANAKKALE, BİR CENTİLMENLİK SAVAŞIYDI"

Tören de canlı yağlı boya tablo performansı sergileyen ressam Hikmet Çetinkaya da bir konuşma yaparak, sergi amacıyla daha önce bulunduğu Kanada'da Gelibolu'dan getirilen eserlerle kurulmuş müze gördüğünü, bunun kendisini çok duygulandırdığını belirterek, "Çanakkale Savaşı tarihin ender gördüğü centilmenlik savaşlarından biridir. Buna ilişkin anlatılan en yaygın öykü de, çatışma esnasında verilen arada siperlerden karşılıklı yiyecek ve sigara ikramı yapılırmış. Kanadalı askerin attığı sigara siperlerin ortasında kalır. Onu alıp diğer sipere vermek için çıktığında çatışma başlar ve iki ateş arasında kalır. Türk askeri de atletini tüfeğine asarak mevziden çıkar ve Kanadalı askeri alıp karşı sipere bırakarak tekrar geri döner. İşte Çanakkale Savaşı böyle bir savaştır" dedi.

Şehit ve gelincik ressamı olarak da bilinen Çetinkaya daha sonra sahnede Çanakkale Savaşı anısına bir yağlı boya tablo yaparak, Alemdar Müze Gemisi'ne bağışladı.

BAŞKAN POSBIYIK: "AMACIMIZ;  DEĞERLERİMİZİ YAŞATMAK, SAHİP ÇIKMAK..."

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ise törendeki konuşmasında, "amacımız bizden sonra gelecek gençlerimize Türkiye gerçeğini, şehitlerimizi, Yüce Atatürk'ü, Çanakkale'yi, istiklal Savaşı'nı anlatmak, onlara nakşetmektir. Ereğli Belediyesi bütün sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak bu ulvi değerlerimizi yaşatmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Törende ayrıca, Çanakkale, 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore, Kıbrıs ve terörle mücadelede şehit düşen Ereğlili şehitlerin isimlerinin yazılı olduğu büyük bir pano açıldı.

Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığı'na bağlı saygı kıtası tarafından, saygı atışı yapılan törende, bazı şehit ve gazi yakınlarına da teşekkür plaketi ve çiçek verildi.

Alemdar Müze Gemisi yanında gerçekleştirilen programa, Karadeniz Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Deniz Kıdemli Albay Yalçın Enç, CHP Zonguldak milletvekilleri Ali İhsan Köktürk, Mehmet Haberal, bazı Siyasi Parti, Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri, şehit ve gazi yakınları ile vatandaşlar katıldı.









Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol