GÜNDEM

AKYÜZ TÜM SORULARI CEVAPLADI

Kdz. Ereğli Kdz. Ereğli Çilek Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı ve Kdz. Ereğli Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Adayı Murat AKYÜZ İşadamı Semih Çolak'ın sahibi olduğu Değişim Radyo'da Yasemin Okumuş tarafından hazırlanıp sunulan ve gazeteciler Evrim Çağırıcı ile Vedat Kılıç'ın da katıldığı 'Gündem Özel' programının canlı yayın konuğu oldu. Akyüz programda adaylık süreciyle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Değişim Medya ve Ereğli Haber'in sorularını yanıtlayan Akyüz neden aday olduğunu ve seçildiği takdirde hangi sorunlara çare arayacağını anlattı.

İşte programda öne çıkan sorular ve Akyüz'ün verdiği yanıtlar;

DEĞİŞİM: Sayın Akyüz öncelikle kendinizi bize tanıtır mısınız? Mesleki kariyerinize ne zaman başladınız?

Murat Akyüz: Ben bu mesleği 26 yıl önce babamdan devir aldım.26 yıl önce babamın yanında muavinlik yaparken, sonrasında şoförlük mesleğine geçtim. Tabiî ki bu bize aileden gelen bir meslek olduğu için devam etme kararı aldım. Bu süre içerisinde birçok görevlerde yer aldım. Bunlar mesleki itibariyle kendimizi ilgilendiren konulardı. Arkadaşlarımızın teveccühü daha önce minibüs zamanında hastane lojmanlar durak başkanlığına getirildim. Akabinde şehir içi ve köy minibüsleri derneğini kurduk. Yani şehirde tabi ki minibüslere hitap edebiliyorduk fakat bu yıllardır yaklaşık 7-8 senedir halk otobüslerine geçiş yapma süresine kadar Şehir içi ve Köy Minibüsleri Derneği Başkanlığı'nı yaptık. Yine de bu köylerdeki, diğer meslek guruplarındaki olan arkadaşlarımızla ilgi ve alakamı ve yakınlığımız bu dernek kurulunca başladı. Bu süre içerisine geldi. 2007'de halk otobüsleri birleşimi olduğunda, ben halk otobüsleri kooperatifi başkan yardımcılığına getirildim. 2009'dan bu tarafa da şehir içi Halk Otobüsleri Kooperatif Başkanlığı'nı yapmaktayım. Onun dışında tabiî ki farklı meslek guruplarında da görevler aldım. Yani sadece şoför esnafına değil Ereğli halkına yardımcı olma adına da bazı görevlerde bulundum. Ancak şu anda bizim, tabiî ki meslek gurubumuz belli ve bunun içinde mücadele ediyoruz. Sadece merkezde değil, diğer bölgelere de hitap etme adına bir yola çıkmış bulunmaktayım.

DEĞİŞİM: Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanlığı'na neden aday oldunuz?

Murat Akyüz: 2009'dan bu tarafa başkanlık yapıyorum. İnanıyorum ki bu kooperatif başkanlığı yaptığım süre içerisinde Ereğli'de birçok konuya imza attığımızı düşünüyoruz. Ereğli tarafından sürecin tamamlandığını, ancak şöyle bir şey var. Ben şoförler odasını aslında düşünmüyordum. Benim düşüncem farklıydı. Biliyorsunuz bizim otoparkın, olduğu yer bizim yerimiz, köy minibüslerine daha yakınız yani oradaki arkadaşlarımıza daha yakınız. Sürekli onların gündem yarattığı konularda biz iç içe olduğumuzdan dedik ki biz artık halk otobüslerindeki sürecimizi tamamladık. Halk otobüslerine vermiş olduğumuz imkanları diğer meslek guruplarına da sağlamak düşüncesiyle Şoförler Odasına aday olmaya karar verdik. Bu benim şahsi hareketim değildi. Biz ekip anlayışıyla bu yola çıktık. Değerli arkadaşlarımda buna onay verdikten sonra şoförler odasına aday olmaya kara verdim. Bu vesileyle çıktığımız yolda her gittiğimiz yerde bu sıcak ilgiyi gördük. Bu sayede içimizdeki coşku biraz daha arttı. Dedim ki bizim bu işe bir an önce el atmamız gerekiyor. Şoförler Odası'nın 18 Ocak'ta ki genel kurulunda başkanlığa aday olmak konusunda da ilk adımı atmış bulunuyoruz.

DEĞİŞİM: Şoför camiasına baktığımızda birlik ve bütünlük maalesef görünmüyor. Siz halk otobüsleri kooperatifi olarak ciddi çalışmalar içerisindesiniz. Özellikle köy taraflarına baktığımızda hat kavgaları olsun, bir birlik beraberlik görünmüyor. Bunun yanına kamyoncu esnafına baktığımızda tamamen terk edilmiş bir görüntü içerisinde. Şoför camiası Ereğli'de topyekün neden birlik beraberlik içerisinde olamıyor.

Murat Akyüz: Şimdi bunu bir çok kez gördünüz neden bir araya gelemediğini, ben özellikle kırsal kesimde köy olan bölgelerde bir çok kooperatif kuruldu. Eskisi gibi değil. Eskiden tam 5 yıl öncesine kadar minibüs durakları vardı. Şimdi kooperatifler kurularak genelde bir araya toplanma başlamış. Fakat hat sorunlarının olduğunu biz sürekli duyuyoruz ama bunun işleyiş mercisi biz değil oda yönetimidir. Ben Ereğli'de özel halk otobüsleriyle ilgili aylık toplantı yapıyorum. Bu toplantıları boşuna yapmıyoruz. Arkadaşlarımızın sürekli olarak bir arada kalabileceği, dertlerini tasalarını her şeyini acısını tatlısını paylaşmak adına yapıyoruz. Yani bir oda bana göre eğer bu odanın başına gelirsem yapacağım şey her ay en azından durak, kooperatif başkanlarını bir araya toplayarak, bulundukları bölgedeki sorunları ele almayı düşünüyoruz. Oradaki sıkıntımız çok olabilir. Her köye gittiğimizde dışarıdan gelmiş birileri ihalelere giriyor. Oraların esnafı mağdur durumda, yani bunlara çözüm özel halk otobüsü başkanının değil, şoförler odasının başkanı ve yönetiminin çözüm araması gerektiğini düşünüyorum. O yüzden dün akşam bir bölgeye davet edildik. Ben gerçekten çok üzülüyorum. Ben şükrediyorum ki ekmeğimizi kazanıyoruz, paramızı kazanabiliyoruz. Ama oradaki insanlar çok mağdur durumdalar. İnşallah nasipse biz buraya gelirsek dediğimiz gibi şu anda projelerimiz hazırlanıyor. Tabiî ki odanın gücü ne kadar, odanın elinde maddi bir verim olmadığını da biliyoruz. Çünkü birçok evrak satışı ellerinden alındığı için sadece üye aidatları, küçük etaplı bankalardan evrak isteniyor. Bunlarla ilgili 3-5 kuruşla döndüğünü biliyoruz. Ancak ben halk otobüsleri kooperatifinde bir şey yapacaksam bunu kooperatif kasasından da yapmıyorum. Bizimde para kazandırdığımız Ereğli esnafı var. Petroller, servisler bir sürü esnaf var. Bizde arkadaşlarımızdan rica ediyoruz. Onlarda sponsor oluyorlar.

DEĞİŞİM: Kooperatifle ilgili olarak özellikle son bir buçuk yıl içerisinde kamuoyunda çok fazla şey konuşuldu. Kartlı elektronik sisteme geçiş konusunda ne söylemek istersiniz?

Murat Akyüz: Bugün ruhsat sahibi arkadaşlarımıza sorun kalmış mı kalmamış mı sizlere aktaracaktır. Her şey gözler önünde oluyor artık. Önceden herkes cebine çalışıyordu. Şimdi gidiyor bankadan maaşını alıyor. Önceden halk otobüsünün Ereğli'den Ömerli'ye 40 dakikada geldiğini söylüyorlardı. Şuanda 20 dakikada Ömerli'den Ereğli'ye araba geliyor. Şoförle vatandaşın ikili diyalogları ortadan kalktı bir düzen oturdu. Her gün olan kavgalar sona erdi. Herkes şuanda memnun. Sistem şuanda tamamen oturdu. Araçlarda artık kamera var. Kooperatifte kameraları araçları izleyebiliyorlar. Hangi aracın seferde olduğu kurallara uyup uymadığı kontrol ediliyor. Kurallara uymayan araçlara gerekli cezalar veriliyor. Vatandaşın isteklerini bir olay olduğunda kimin haklı olduğunu ayırabiliyoruz.

DEĞİŞİM: Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlığına aday olmanızı Halil Posbıyık mı istedi? Sizi destekliyor mu?

Murat Akyüz: Beni destekledi ya da desteklemiyor konusunda hiçbir yerde konuşmadım. Bizim meslek grubumuz şoförlük. Başka kurumlarda çalışıyoruz. Kendisiyle durumu tabiki paylaştık. Bize destek olup olmaması konusunda bir konuşma gerçekleştirmedik. Taraflı bir tutumu yoktur Başkanımızın. Bizi seçecek olan şoför esnafıdır. Bu durumun Sayın Halil Posbıyıkla bir alakası yoktur.

DEĞİŞİM: Cumhuriyet Halk Partisi'nden Belediye Meclis üyeliği için dosya aldınız? Kararınızı neden değiştirdiniz?

Murat Akyüz: Ben CHP'den Ereğli Belediyesi Meclis üyesi olma adına dosya aldım. Süreç bizi bu noktaya getirdi. Düşüncelerimiz değişti. Ben Ereğli Belediye Meclis üyesi olduğumda şoför camiasına yardımcı olamayacağımı anladım. Bu nedenle arkadaşlarımızla yaptığımız toplantıda Şoförler odası başkanlığa aday olmamı konuştuk. Cumhuriyet Halk Partsi'nde hala dosyam vardır. Ancak ben Şoförler Odası Başkanlığına adayım.

DEĞİŞİM: Köy minibüslerinin çarşı merkezine girmemesi noktasında sizin bir müracaatınız oldu mu? Bununla ilgili katlı otoparkta mevcut yönetime yakın isimlerin bir takım kağıtlar dağıtıldığını duyuyoruz. Biz bu konuyu Belediye Başkanımız Sayın Halil Posbıyık'a da yönelttik. Halk otobüsleri kooperatifi köy minibüslerinin şehir merkezine girmesine karşı mı?

Murat Akyüz: 2009 yılının ikinci ayınca yapılan projede köy minibüslerinin doğu batı olarak ayrılmış bölgeler Ormanlı'dan Güneşli'den gelen araçların yeni yapılan terminalden şehir merkezine girmeyeceği Kaptaş, Çayırlı, Gebedoğan gibi bölgelerden gelenler de Kışla'daki kamyon garajından Ereğli'ye giremeyeceği zaten projede yazıyor. Burda prosedür gereği alınmış bir karar var. Bu proje yapıldığında ben bu kooperatifin yönetiminde değildim. Ancak görüşmelerimiz devam ediyor. Burada minibüslere ayrılan bir bölge yok. Ancak görüşmelerimiz devam ediyor. Burada minibüslere ayrılan bir bölge yok. Yeni yapılan terminalde de minibüslere ayrılan bir yer yok. Bu yüzden otopark minibüs ve köy arabalarına ayrılmış vaziyette. Ben zaten ilgili evrakları şoför arkadaşlarımla da paylaşıyorum. Tarihler ortadadır. Ben tekrar söylüyorum bu proje yapıldığında kooperatifin yönetiminde değildim. Şuanda proje ortadan kalktı. Ancak tekrar gündeme gelirse Şoförler Odası başkanı olduğumda bu konuyla ilgili köy minibüsü sahibi arkadaşlarımın içi rahat olsun işlevi konusunda yanlarında olacağım.

DEĞİŞİM: Önceki gün Kışla'ya gittiniz. Kamyoncu esnafını dinlediniz? Size neler söylediler? Sorunların çözümü için ne gibi çalışmalar yapacaksınız?

Murat Akyüz: Ben çok uzun süredir. Kışlanın ilk defa bu kadar kalabalık olduğunu gördüm. Kışlada 16-17 yaşlarında çalışmıştım. Oradaki arkadaşlarımız gerçekten çok zor durumdalar. Sahipsiz kalmışlar. Ben oda başkanlığına geldiğim takdirde onları yalnız bırakmayacağıma seçimden seçime yanlarına gelmeyeceğime söz verdim. Kantarın kaldırılmasıyla ilgili sevinçliler. Kamyoncu arkadaşlarımızın şu süreçte yakıt alma durumları araç giderleri konusunda yeteri kadar para kazanamadıkları sebebiyle ucuz taşıma yapmak zorunda olduklarını söylediler. Dışardan gelenlerden kendilerine fırsat kalmadığını, onlardan arta kalan yükü taşımak zorunda kaldıklarını söylediler. Bu yüzden kendilerine sahip çıkacak oda başkanı aradıklarını aktardılar.

DEĞİŞİM: Şuan ki oda başkanı taksicilerin temsilcisi, taksicilerin içinden biri. Sizde halk otobüslerini temsil ediyorsunuz. Siz göreve geldiğinizde taksicilere karşı tavrınız ne olacak?

Murat Akyüz: Meslek grubu ayırma gibi şansımız yok. Hepsi bizim arkadaşımız. Hepimiz ekmek yiyoruz. Ben her kesime eşit olarak hitap edeceğim. Oda başkanı tarafsız olmalıdır. Kurallar neyse kimin nasıl çalışması gerekiyorsa o şekilde çalışacak. Sonuçta herkes evine ekmek götürecek. Kimse benden ayrımcılık beklemesin.

DEĞİŞİM: Konum itibariyle köy minibüsleriyle sürekli iç içesiniz. Köy minibüslerinin hem ekonomik anlamda hem de yasal statü anlamında ne gibi sorunları var?

Murat Akyüz: Köy minibüsünün şuan ki sıkıntısı üzerinde tuttukları plakalar. M plakalı araçlar taşıma ihalesine giremiyor, öğrenci servisi olamıyor, fabrikalara giremiyor. Ereğli'de D2 D4 belgesi sıkıntısı var. Konuyla ilgili görüşmeleri gerek Ankara'da gerekse burada yapıyoruz.

DEĞİŞİM: Son olarak ne söylemek istersiniz?

Murat Akyüz: Oda başkanı olursam her ay toplantı yaparak sorunlara çözüm arayacağım. Sorunları da çift taraflı dinleyerek adil olmak adına elimden geleni yapacağım. Yönetimimiz şeffaflık sözüyle yola çıktı. Birçok halk otobüslerinin faydalandığı avantajlardan diğer meslektaşlarımızda faydalanması için çalışacağız. 18 Ocak günü tüm şoför arkadaşlarımı haklarını aramak için oy kullanmaya davet ediyorum.


Haber : Değişim Medya Haber Merkezi

Abone Ol